Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да има закон повече от 2 деца- никагда и толкоз.В Китай как се справят с демографския проблем, така и тук може, ама на политиците не им стиска, че какво ще каже Европата.
39
3
 
3
 
! Отговори
Село преди 14 години
Село селооооооооооооооооооооооооооооооооооооо
38
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 14 години
46 - а ако нас ни няма - ако измрем или избягаме по света, според теб как ще оцелеят ***? Все едно кучешка тения да живее самостоятелно, извън кучето.
37
1
 
16
 
! Отговори
н1 преди 14 години
Темата е много *** само си коментираме и много добре знаеме че нищо няма да се промени тези хора не подлежат на интеграция така ги е създала природата.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Аз посочих цивилизования начин, ама знам , че такова племе трудно се превъзпитава.Истината е , че само по този начин ще могат да излязат от мизерията и да не тежат на гърба на държавата.Това , което ти предлагаш е невъзможно в днешния свят, не си мисли че *** са проблем само тук.В Италия са си направили катуни и гета близо до центъра на Рим, само че са румънски ***.Не знаят как да ги изгонят оттам.Тия са страшна напаст.
35
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Не ме разбирайте погрешно - не казвам "Дайте да ги избием наред". Нищо подобно не е нужно - стига да им спрем всякакви помощи, безплатни ток, вода, здравеопазване - и те сами ще измрат като мухи есенно време... а и не виждам никаква причина държавата с нашите пари да храни някакви изродени гнусотии, които отказват да спазват законите...... а ако част от тях, лишени от пожизнена издръжка започнат да работят и да живеят човешки - ще ги приемем в обществото... за останалите няма да ревем я...
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не се шегувай! Това са ГЛАСОПОДАВАТЕЛИТЕ.Ти искаш справедливост. Луд ли си?
33
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 14 години
44 - и аз познавам свестни и образовани ***. Но за *** те НИКОГА няма да бъдат модел за подражание. Защото за хъхрякът идеалът е да се търкаля в мръсотия, да краде, да се плоди и само да иска, без нищо да дава.Обясних и по-долу - *** е нормален човек, такива са 10-15% от ***, но 85-90% са *** - тоест нисши, примитивни и гнусни същества, които трябва не да се толерират, а да се изтребват.
32
3
 
11
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Българке, гнусотниците няма да си осъзнаят проблемът доброволно, докато не ги принудим !!! А има само три средства, които могат да вкарат хъхрещата *** в пътя - Кастрация, Камшик, Куршум !!!А ако искат да живеят по дивашките си обичаи - да се махат от тая държава, да вървят там, където ще ги търпят !!! Има ли друга даржава, освен тоя катун, където законите важат за всички, ама за един етнос - не ?!?
31
1
 
6
 
! Отговори
Антистатистик преди 14 години
Ей Статистик, какво ти пука над или под десет години са. Това е без значение. След десет години, ако си българин живеещ в БГ, ти ще си в тяхната статистика ,като малцинство. С 50 000 българи, годишно напускащи страната годишно, със средна възраст 40 години на смъртност и с отрицателна раждаемост, със застаряващо население, може да им стъкмиш статистиката.
30
1
 
8
 
! Отговори
titi преди 14 години
Да се прилагат даконите с за тях! Какво е това съжителство с непълнолетна или малолетна? Съд и където им е мястот и на младоженците и на родителите, които са допуснали това и без номирата да традиции. Сма закони в тази държана, които важат да всички, живеещи в нея. И какви са тези самотни майки? Живее с мъж и праска "зайци" - деча, а пък - самотна майка! Децата са не би от небето да са дошли? Крайно време е да се стопира това роене.
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
е,не си съвсем прав.все пак азис,софи маринова,бони...те пеят и си изкарват честно хляба,грижат се за семействата си...имах съученичка ***,която завърши френска филология,в сливен имаше един много кадърен гинеколог,д-р дяков,чирков също е ***...когато се образоват,те стават хора.но после и те се срамуват от крадливото гето.
28
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 14 години
34 - така е за нещастие. Ежегодно хиляди малолетни кафяви айшета издрискват чаавета, но няма *** осъден за педофилия... щото такива им били традициите !!! А нима част от традициите на Българският народ е да хрантути някакви гнусни ***, отказващи да работят и плодящи се като зайци ?!?
27
3
 
13
 
! Отговори
българка преди 14 години
Докато самите те не си осъзнаят проблема, нещата няма да се променят.За целта трябва да се пообразоват, да се женят на една нормална възраст/след18г./ и да имат неповече от 2 деца.Понякакъв начин държавата да ги ангажира с трудова дейност, а не да чакат на социални помощи и тогава ще живеят по- нормално, а ние няма да ги мразим толкова.
26
5
 
6
 
! Отговори
до мангалотатарина преди 14 години
Татарли-*** как е в Татар пазарджик времето ? Духа ли, духа ли?
25
2
 
8
 
! Отговори
ККК преди 14 години
Сапуна няма да е за ползване,а просто сувенир.
24
2
 
7
 
! Отговори
Аз преди 14 години
АПОКАЛИПСИС СЕГА!
23
1
 
6
 
! Отговори
statistics office преди 14 години
Добре, казват над 10 години. И все пак няма да е зле да знаем колко от тези *** са на 11, колко на 12 и т.н. Защото може да има 74%, които да са на над 10 годишна възраст с постоянен партньор, а тези на възраст 10-14 години да са 10% например. Така че трябва малко по детайлна информоция. Т.е. за всяка възраст отделен процент. Иначе не са чак толкова точни данните.
22
13
 
9
 
! Отговори
Пловдив = Циганград преди 14 години
Обожавам родния си град Пазарджик. Малък е, но за мен е най-красивия град в България. И аз като мнозина мразя пловдив (не заслужава главна буква), но съм принуден да работя там, защото в иначе красивия ми роден град има по-малко поле за изява. Иначе всеки път като съм в пловдив виждам много прости и ограничени хора. Кореняците-майни са много *** и говорят на ужасен диалект. Пловдивчаните са мургавички и доста простички, а пловдивчанките пък са лесни и приличат на крокодили
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този израз трябва да го забравим - представяш ли си да купиш ***, който е направен от подобно нещо?