Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
6
 
2
 
! Отговори
Зрънчо преди 14 години
Абе човек, *** живеят с ***, а не с българки. Какво ти пука на колко години са щом са от тяхната семка. Такива са им традициите и никой, освен тях няма да промени това.
219
0
 
6
 
! Отговори
Меси преди 14 години
Зад така наречения "***" седи комплексиран наци провокатор, българин, който дращи мнения като долното само, за да сее страхове. Но докато има наивни форумци да го вземат насериозно...
218
1
 
21
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Утре, като в България се засели някое канибалско племе, нима ще им бъде разрешено да ядат деца, само защото това са техните "културни" особености?
217
1
 
18
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Защо ПЕДОФИЛИЯТА е разрешена за един етнос? Защо не се прилага НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС? Къде са защитниците на правата на човека? Къде са защитниците на правата на децата?
216
1
 
10
 
! Отговори
nqkoq si преди 14 години
Твърдо за газовите камери
215
1
 
14
 
! Отговори
axaxax преди 14 години
1 закон само: помощи и детски само ако родителите са над 18 години :) и така *** няма да се множат и да живеят от помощи и детски цял живот :) но.. нали ще дойдат избори и кой тогава ще гласува за герб ?
214
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
трябва да се помисли малко за газовите камери
213
2
 
5
 
! Отговори
Агата преди 14 години
До 259/анонимен-защо мислиш че тука е гето, явно имаш предвид себе си в селянията сред която живееш или си доста комплексиран?
212
1
 
12
 
! Отговори
Rad преди 14 години
Това е престъпление, което се наказва по НК-но комунистите са заети с по важни милиционерски акции-едва ли това ги впечатлява нещо
211
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хаха, Бг се е превърнала в някакво огромно гето и то не заради ***, а заради все пове4ето българи със селски манталитет, а ина4е ми е смешно как всеки плюе по *** и ги обвинява за собствената си некадърност и селянияняма друга държава с толкова много омраза и простотия, колкото България
210
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Алоооо, агенцията за защита на детето, къде сте? Какво значи това 10 годишни момичета да живеят с партньор, а вие ни чули, ни видяли! Било традиция! Ами яко някой каже, че и убийството или човекоядството е традиция? Ненормална работа! След като тия *** не могат сами да живеят нормално, време е някой насила да ги вкара в пътя! И после защо имат 15 чавета! Ми като почват на 10, не 15, а 20 ще имат! А България бавно се ***!
209
2
 
8
 
! Отговори
Сандокан с 2та ножа преди 14 години
*** зъбатия кон на снимката.. от моите 'ора!
208
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
".......Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.........."???????????? Какво означава "сключили брак"? в статията. Всички знаем, че *** граждански брак не сключват! Раждат по няколко деца от един и същи баща, но се водят "самотни майки", заради помощите! За тях "брак" е одобрението на старите и 3 дни ядене и пиене на вересия ;)
207
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кви *** бе ???!!!! Чисти *** - ядат и пият от социални помощи...Осакатяват децата си, за да бъдат по-ловки джебчии...Крадат каквото им попадне....Живеят в гета и българите им плащат тока и водата...Дип ни е слаб и сегашният премиер,откриха колосални злоупотреби в ЕРП-тата и вместо да връщат пари на потребителите,както е по европейскитедирективи,те вдигат тока с още 2%....*** са по-големи тарикати от българите,щом ги храним и поим,а те ни се *** на главите !!!!
206
2
 
10
 
! Отговори
Мартин преди 14 години
***....искаш да кажеш ***. Господстващ етнос, признание от европа... май те е напекло нещо :)
205
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добре де, ***, да речем че ние, българите, измрем като народ. И после? Кой ще ви хрантути? Кой ще работи от вас, като ви бива само да правите нещастни деца, да пиете, да крадете и да "маате" кючеци? На кого ще ревете по телевизията? Кой ще ви дава кебапчета по избори? Вие сте *** - така сте живяли хиляди години и ще продължавате.
204
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Българският народ не е само покорен...той е *** народ......
203
1
 
11
 
! Отговори
wertyo преди 14 години
Тези "хора" възпроизвеждат в огромни количества непълноценното си потомство, за което ТРЯБВА да се грижи държавата с пари от данъците,които плащаме ВСИЧКИ НИЕ !
202
1
 
18
 
! Отговори
Копирам Темида Голас преди 14 години
"Според Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM) на Американската психиатрична асоциация педофилията е парафилия, при която са налице постоянни, интензивно сексуално възбуждащи фантазии, сиксуални подтици или поведенчески актове, включващи дете или деца в предпубертетна възраст (13-годишни или по-малки), което предизвиква значителен дистрес или затруднения в междуличностовите взаимоотношения (код 302.2)."Крайно време е правосъдието да се намеси адекватно,а не мангалоидите да се оправдават с "културата и начина си на живот"!Правова държава сме и законите трябва да важат за всички!
201
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Да, би било чудесно. Няма расова дискриминация няма нищо - има и българи без средно образование, няма как да писнат ***. Но се замисли защо не е направено - някой има интерес цялата тази мизерия да се случва у нас...