Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
0
 
10
 
! Отговори
Зрънчо преди 14 години
Когато приключи въпросното "десетилетие" хаосът ще е пълен, ако ние хората сами не вземем нещата в свои ръце. Всичко това се прави съвсем умишлено и е част от концепцията за унищожаване на България. Затова трябва да имаме нулева толерантност към *** и турци, за да си знаят мястото. Българите трябва да се обърнат към изконните си ценности, вместо по цял ден да зобят простотия от медиите. Като цяло нещата няма да минат без бой, ако трябва да се оправят.
239
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много гадно начало на седмицата! Първо ни занимавате с тия маймуни, после пък новина, че Галев май ще живее... гадост! Няма ли една положителна новина, бе? И без това хората са тотално изтерзани от всичко, а вие сякаш си умирате от щастие да пишете гадни новини и съвсем да ни скапвате настроението.
238
0
 
19
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
В Полша, педофилията се наказва с ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ... защо ние тук се правим на бетер европейци от европейците. ЗАЩО СПРЯМО *** НЕ СЕ ПРИЛАГАТ ЗАКОНИТЕ? Как така един етнос ще е най-привилигерованият в тази държава, и въпреки това ще продължава да иска все-повече и повече права! БЪЛГАРИНО, СЪБУДИ СЕ!
237
0
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Преди няколко месеца преполовихме "десетилетието на ромското включване", за 5 години са изхарчени повече от 1 млрд. лева ... ЕФЕКТЪТ Е НУЛЕВ и това го виждат всички. Дори ефектът не е нулев, а е ОТРИЦАТЕЛЕН, защото *** станаха още по-диви и още по-неинтегрируеми от преди. Проблемът е, че тези които са на власт днес, мислят само за това как ще получат *** гласове по изборите, но хич не им дреме, какво ще правят тия *** след това.
236
0
 
12
 
! Отговори
м преди 14 години
Аз,наистина смятам че трябва да се предприеме нещо спрямо ограничаване на раждаемостта на ромите.Това на нищо не прилича вече.Само раждат..не знаят имената на децата си,егн-та им или кога са родени ама знят как се правят деца.После тези деца стават едни крадци и нищо повече.То е научено от малко с това да преживява и така ще си остане за цял живот.
235
0
 
4
 
! Отговори
Зрънчо преди 14 години
Външни фактори като Сорос, Хелзинкски комитет и др. фондации и орагнизации, плащат на политиците, за да ги стимулират и развиват сегашното статукво, а именно да се прахосват огромни суми уж за интеграция и социално подпомагане на ромите, но в действителност това само задълбочава проблема, което е и крайната цел. Затова, който и да дойде на власт нещата не се променят. Тезки които са на валст имат два избора- или правят каквото им се каже и забогатяват или си отиват бедни и компрометирани.
234
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 14 години
ot darjavata zavisi podanicite i da spazvat zakonite, a *** sa s bg pasporti,. Tva vav vsichki stani se klasira kato pedofilia v bg sashto tai che sto ne gi loviat zakonite v bg ne znam
233
0
 
13
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Да и външни фактори допринасят за положението на ***. Но те не се издържат само с парите на Сорос и други фондации. Основно те се издържат с пари от данъците, които всички ние плащаме. А политиците ги търпят, защото необразованата *** пасмина ИМА ПРАВО НА ГЛАС ... право, което те по никакъв начин не са заслужили.
232
0
 
11
 
! Отговори
joe преди 14 години
Ще направя филм за великите роми и ще го продам на Animal planet.
231
0
 
9
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
На пазара в Димитровград, всеки може да си купи *** на цената на една стара, раздрънкана Лада.
230
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хич не ме интересува тия маймуни какво вършат, стига да го вършат далеч от България!Да се заселят на някой остров и там да се плодят, да се избиват, да се изяждат... бе да правят каквото искат! Но не съм съгласна парите от мойте данъци да отиват за издръжката на чаветата и за да може Айшето да има 20 деца, които да тормозят моето дете, да обират възрастната ми баба и да осмърдяват целия град с конете и прасетата си! Ако някой не го вярва това за прасетата да иде в гетото в Сердика.
229
3
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 14 години
Също така всички знаят защо беше създадена партия "Атака"- партията на педофилите и хомосексуалистите. Цялата работа е за прикритие на долни и гнусни практики. Никакви националисти не сте.
228
0
 
12
 
! Отговори
Зрънчо преди 14 години
Това, в което се превръщат *** се поощрява от държавата, тъй като е наредено и платено от външни фактори. А българския народ си трае и се ограничава само с изказване на мнение по въпроса.
227
0
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Ama 4ovek-kakvo ti puka na teb dali romite bili obrazovani.Kato ne sa obrazovani,nqma da si namerqt rabota i gotovo.Osven tova o6te ne6to-na6ite bulgar4eta hodqt ujkim na u4ili6te,ama moje6 li da kaje6,4e u4at?Pove4eto pi6at,piqt,sedqt po cql den na komputara i roditelite im ne gi e grija za tova.Tezi,pak koito sa ka4estveni i u4at gi izolirat,poneje sa"razli4ni"i gi nari4at"zubari" i kak li ne.
226
0
 
2
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
И като се събуди, краката ти отвити а сурата изпотен...
225
2
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Absolutno si prav.Osven tova te sazdavat semeistva i rajdat deca.Pak i kakva pedofiliq kato obiknoveno i jenihat e nepalnoleten?Neka si gledame na6iq narod,a ne drugite.
224
6
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 14 години
Всички знаят защо вие "националистите" толкова много обичахте да ходите на гарата преди години. Уж да биете ***, но в действителност се сношавахте с тях. Там на гарата с лепиларчетата на по 10-12 години. Така че не ми говори за права и закони.
223
0
 
11
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
270, Много от българите също живеят в крайна бедност ... но правят ли такива извращения? И мюсюлманите живеят бедно ... но дори и те не правят подобни извращения с 10-годишните си деца!
222
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Причините не са мизерията и липсата на образование. Твърдата ръка на закона в България е по скоро мека китка когато се отнася до тея ***."74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно" = ***, по мое скромно мнение.
221
0
 
17
 
! Отговори
Amenhotep преди 14 години
Ами пука ми. Не обичам ***, това е факт. Но, когато едно дете се превръща в машина за раждане на деца още от 10-годишна възраст, то това дете става СОЦИОПАТ и СОЦИАЛЕН ВРЕДИТЕЛ.*** или не, децата трябва да ходят на училище и да се учат за да стават нормални членове на обществото, а не да правят деца и да стават все по-неинтегрируеми и по-неинтегрируеми! + това ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ!