Мъртво или живо. Експертизата не е категорична

Все още няма обвиняеми за скандала в Горна Оряховица
Обновена: 22 дек 2010 15:07 | 22 дек 2010 15:06,
245
Мъртво или живо. Експертизата не е категорична
Снимка: Булфото

Петорната съдебномедицинска експертиза по скандалния случай с недоносеното бебе в Горна Оряховица е постъпила по делото на 22.12.2010 г., съобщиха от Окръжната прокуратурата във Велико Търново.

Оттам посочват, че точка 4 от заключението й гласи, че „поради проведените реанимационни мероприятия, включващи аспирация и обдишване с Амбу, е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е. дали е живородено”.

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента. Последващите действия по разследването ще бъдат съобразени с доказателствената съвкупност и със закона, посочват още от прокуратурата.

Пояснението се прави във връзка с повишения медиен интерес към разследването, водено срещу виновните лица, които в периода 28-30 ноември умишлено са причинили смъртта на новородено дете в болницата в Горна Оряховица”, подчертават още от Окръжна прокуратура – Велико Търново.

Досега не са привлечени лица в качеството им на обвиняеми, се посочва още в съобщението.

Скандалът в болницата в Горна Оряховица избухна след арест на лекари и хвърлени обвинения, че са убили новородено, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Още по темата

Арестувани бяха началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров и Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова.

На 20 декември излезе заключението на петимата лекари, участвали в съдебномедицинската експертиза, които са единодушни, че бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво в 25-ата седмица.

Експертизата се базирала на аутопсията и на множество химични и хистологични изследвания.

Заради скандала по-късно днес в НС ще бъде изслушан вътрешният министър Цветан Цветанов. Той ще трябва да обясни разминаването между становището на медиците и записите от СРС-та, които прочете от парламентарната трибуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
4
 
! Отговори
ER_Dr преди 13 години
За да се установи смъртта, е нужна поне половин до една минута. И още половин до една, ако трябва да се направи ЕКГ запис. За това време човекът може да се интубира, аспирира и да се почне изкуствено дишане. Никога не е късно да се установи смъртта. По-добре да се реанимира труп, отколкото да се забави реанимацията на жив.
229
0
 
1
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
Не съдя никого, но в първия разговор лекарят без да е видял трупчето на бебето се обажда загрижен, че бебето е живо. Това го разбирам като косвена информация, пораждаща защитна реакция - ако евентуално е живо, как да се избегне бъдеща отговорност. По документи бебето е родено мъртво и е ПОКАЗАНО на родилката.После е оставено на парцала. Доколкото разбрах, някаква санитарка е видяла конвулсивните потрепвания и е казала на лекарката, която е предприела реанимация от страх да не е сгрешила.
228
0
 
3
 
! Отговори
Усмивката преди 13 години
До 223. Съгласен съм с теб, но нека да бъде заплатена от виновната страна - от лекарите, ако бебето е родено живо, а ако е родено мъртво - от вътрешния министър, та друг път да не се изказва неподготвен. Да бъдат привлечени и подслушващите,ако са могли да предотвратят смъртта на бебето и не са взели адекватни и своевременни мерки.
227
1
 
2
 
! Отговори
бай спиро преди 13 години
поздравления бай кольо, аз обаче мисля,че бебето е било оставено на природа
226
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло. Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?"
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
д-р Катя Гецова е обдишвала труп
224
1
 
5
 
! Отговори
за 221 преди 13 години
След този случай лекар вече звучи гадно, не гордо..........и в Африка няма да наемат повече български медик..........не че не са *** и там
223
3
 
5
 
! Отговори
"Багерист" преди 13 години
Този са му обещали да го пуснат предсрочно навярно и затова рипа!Цецо Акушер СЕРЕСЕЛОГА не се отказва да спасява рейтинга и не се спира пред нищо?!Странно,този затворник защо не му потърсят отговорност защо е развращавал непълнолетна?!
222
1
 
6
 
! Отговори
Dr преди 13 години
Преценката дали едно дете е живо- или мъртвородено не включва само това дали има или няма въздух в белите дробове. Ако е недоносено, както в случая, поради липсата на сърфактант, на втория-третия час се появяват хиалинни белодробни мембрани; а при описаната тежка аспирация до 17-я час, както твърди МВР, би имало белези на пневмония.Така че, не пишете глупости без да се информирате подробно.
221
4
 
7
 
! Отговори
Аврамов преди 13 години
И аз искам да проявиш разбиране, като ти нахлуят в къщата посред нощ, метнат ти един плакат върху физиономията и се погаврят малко с теб. После ще си изпълнен с разбиране и чисти помисли.
220
1
 
7
 
! Отговори
gala преди 13 години
kakvo ozna4ava-"Хайде стига, бееее!Стига ни занимавахте с шавливата ученичка"dnes e u4eni4ka.utre e niakoi dr cigankaDobre .ami ako tova e jena vi,deteto vi,maiak vi! ia vijte ot va6a strana!sega kak vi se struva!
219
6
 
11
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Ако лекарите имат чисти помисли (както би трябвало по време на пост), би трябвало да проявят разбиране към действията на МВР. В крайна сметка не е важно кой и защо е поръчал СРС. Вижда се че те вършат работа и са използвани при съмнителен случай. Нека съдът да се произнесе и ако се налага да се направи повторна експертиза. Ясно е защо скачат някои "лекари". Те просто правят незаконни "услуги" на майки в затрудение.
218
0
 
5
 
! Отговори
еее преди 13 години
НЕ вадете нещата от контекста ние НЕ СМЕ прости.
217
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние българските данъкоплатци искаме ексертизата да се направи от чужди специалисти в чужда болница. Само така ще е обективна и неманиулирана нито от МВР, нито от лекарската гилдия.
216
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз съм недоносено бебе, но ако бях попаднала в ръцете на такива убийци като Горнооряховските лекари, сигурно нямаше да оцелея. Срам ме е, че голяма част от лекарите в България са нагли, алчни, мързеливи и некадърни. При това тези им качества не са от последните 20 години, преди също имаше такива ***, но през последните години повечето са такива. Още повече ме е срам от специалистите, които са направили експертизата, няма начин да не може категорично да се определи дали бебето е било живо.
215
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да, бе. Не можело да се определи дали е било живо. Няма същество на тази земя, които да деша 24 часа и да е мъртво-родено. Само изключително нагли, алчни и безскруполни "специалисти" могат да създадат такава глупост за да защитат колегите си, лекарите-убийци. Срамота. А на тези, които защитават лекарите-убийци искам да задам един въпрос: Дали ще искате тези и подобни на тях "лекари" да лекуват Вас или близките ви, а децата Ви, а родителите Ви. Е, ако считате, че лекарите са невинни-да Ви лекуват
214
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе важен си е случая,тук става въпрос за работата на полицията,специалните служби и морала на докторите...важен е за всеки от нас,защото утре на нас може да се случи...и затова трябва да се знае кой лъже,без значение кой ще се изложи,трябва да е урок за полицията или за медицината ни ..
213
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докторите да отидат на полиграф задължително
212
1
 
17
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
За да няма повече коментари,предлагам министър Цветанов(изобщо не го одобрявам като такъв,но в този случай го подкрепям) да огласи НЕ РАЗПЕЧАТКИТЕ, А САМИТЕ ЗАПИСИ, и след това да видим как"докторите" ще тълкуват специфичният си професионален жаргон.Сигурно ще да са говорели за парче замразено месо,пък хората нещо са недочуващи или що?
211
9
 
14
 
! Отговори
Повдига ми се преди 13 години
Хайде стига, бееее!Стига ни занимавахте с шавливата ученичка!Дали изобщо някъде се води статистика колко непълнолетни момичета се опитват да скрият извънбрачна бременност и какви са последствията от това?Плод в петия месец,който кой знае как е бил пристяган!Господ знае какво е пила, за да се отърве от бременността си!Майка й не искала зет ***,а после простира,че не са спасили абортираното й внуче!Ясно като бял ден- целта е да се получи обезщетение.Управниците ни се възползваха(осигуровките)