Мъртво или живо. Експертизата не е категорична

Все още няма обвиняеми за скандала в Горна Оряховица
Обновена: 22 дек 2010 15:07 | 22 дек 2010 15:06,
245
Мъртво или живо. Експертизата не е категорична
Снимка: Булфото

Петорната съдебномедицинска експертиза по скандалния случай с недоносеното бебе в Горна Оряховица е постъпила по делото на 22.12.2010 г., съобщиха от Окръжната прокуратурата във Велико Търново.

Оттам посочват, че точка 4 от заключението й гласи, че „поради проведените реанимационни мероприятия, включващи аспирация и обдишване с Амбу, е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е. дали е живородено”.

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента. Последващите действия по разследването ще бъдат съобразени с доказателствената съвкупност и със закона, посочват още от прокуратурата.

Пояснението се прави във връзка с повишения медиен интерес към разследването, водено срещу виновните лица, които в периода 28-30 ноември умишлено са причинили смъртта на новородено дете в болницата в Горна Оряховица”, подчертават още от Окръжна прокуратура – Велико Търново.

Досега не са привлечени лица в качеството им на обвиняеми, се посочва още в съобщението.

Скандалът в болницата в Горна Оряховица избухна след арест на лекари и хвърлени обвинения, че са убили новородено, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Още по темата

Арестувани бяха началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров и Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова.

На 20 декември излезе заключението на петимата лекари, участвали в съдебномедицинската експертиза, които са единодушни, че бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво в 25-ата седмица.

Експертизата се базирала на аутопсията и на множество химични и хистологични изследвания.

Заради скандала по-късно днес в НС ще бъде изслушан вътрешният министър Цветан Цветанов. Той ще трябва да обясни разминаването между становището на медиците и записите от СРС-та, които прочете от парламентарната трибуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
7
 
11
 
! Отговори
ти преди 13 години
За протокола и не за слепите и глухите съм ти изчукал сестрата и то ***....е може и да нямаш сестра ама всички други го разбраха, ЧЕ АЗ ПО СРС СЪМ Я ИЗТРЕСКАЛ...***
209
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така ли, ама ти си бил нещо като медиум, свръх естествени способности имаш, какви пари дали бе, ти не четеш ли, че сега се изплащат парите за октомври,а сега като обраха и резерва, никакви няма да има, ама ти си продължавай булгаристанецо
208
8
 
23
 
! Отговори
аз преди 13 години
За разлика от слепите и глухите,всички останали разбрахме,че бебето се е родило живо,обдишано,премерено и т.н...,както се полага по процедура.Явно ти си или сляп,или глух,а може би и двете.На докторите им дадоха парите,които искаха далеч преди това и протестите бяха прекратени..така че и тази те теория за конспирация издиша!Истината е че т.нар. доктори са подслушване за финансови злоупотреби и сами са си разказали,какви престъпници са!!Сега да ги спасяваме ли...какво?!
207
3
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
ми много ясно, нали трябва да се защитаваме от ***, които си мислят, че знаят всичко
206
5
 
5
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
а каква е истината бе умник, къде пък видя смс-и, или ако говориш за срс-та пак, къде си ги чул, поредния *** булгаристанец
205
4
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 13 години
ооо ***, пак ли се правите на много умни и компетентни във всичко :)))))
204
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имало ли е други записи, от други разговори или специално са улучили тези??? Кога са ги прослушали - в момента на говоренето или по късно, когато нещата са били свършен факт?Важни въпроси без отговор.
203
8
 
16
 
! Отговори
магаренко преди 13 години
Обдишвали са мъртво дете, разбира се - без признаци на живот!? Дано и 5-мата "експерти" търкат наровете на пандиза, абсолютни престъпници.
202
7
 
6
 
! Отговори
венко павлов - лидер преди 13 години
БРАВО НА ПРОФЕСОР МИЛАНОВ НО ВСИЧКО КОЕТО НИ БЕ ПОДНЕСЕНО И ЧУХМЕ НЕ ОТКЪДЕ Е А ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕМОЖЕ ДА СЕ ОТМИНЕ ТАКА ЛЕСНО И ДА ОТШУМИ КАКТО И ПРОФЕСОРА НАГНЕТЯВА ,ЧЕ ВИДИТЕ ЛИ НАШИТЕ ЛЕКАРИ РАБОТЯТ ПО 20, 30 40 ЧАСА И СИГУРНО ИМ Е ПРОСТЕНО ДА СИ ГОВОРЯТ ТАКА ПО ТЕЛЕФОНИТЕ .... ТЕ САВО СИ ГОВОРЯТ ЗАБЕЛЕЖЕТЕ .... СРАМНО Е ЗА ВСИЧКИ КОИТО УЧАСТВАТ В ТОЗИ СЦЕНАРИЙ ОТ НЕПОДГОТВЕНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МИНИСТЪРА ЦМЕТАНОВ ДО ЛЕКАРИТЕ И ТЯХНИТЕ ЗАЩИТНИЦИ / ЕКСПЕРТИЗИ И ПРОФЕСОРИ СРАМ
201
2
 
16
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Това е най-важният засега въпрос в България. За съжаление ще го осъзнаеш чак когато се сблъскаш с него лично, или твой роднина се сблъска с него лично.Както вече казах - само това лято се запознах с ТРИ СМЪРТНИ СЛУЧАЯ на роднина, приятел и познат. И на трите вследствие на безхаберие. О, ама и аз не вярвах, че може да има такива лекари! Ама и аз не вярвах... Как повярвах, ама само как повярвах на бърза ръка...
200
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига с това бебе. И слепите и глухите разбраха, че се е родило мъртво. Въпроса беше да се ударят лекарите, за да не протестират. Айде, толкова ли не разбрахте *** българи. И всеки, който дръзне да недоволства, ще бъде ударен. Най - явен пример ви е Джулиан Асандж, макар и не на българска територия, методите са едни и същи на учителите и на учениците им
199
4
 
7
 
! Отговори
241 преди 13 години
незнам защо ми ангажират вниманието с този случай вече 2 седмици, това ли е най-важния въпрос на хилядолетието ,,,
198
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама то е било недоносено! Ако бяха положили грижи и беше оцеляло, ако случайно можеше да разсъждава, това дете щеше да желае да не беше оживявало. Някои неща са гадни и решението се взема трудно.
197
0
 
7
 
! Отговори
Тина Манева преди 13 години
Поредния *** на българската прокуратура.Всички там по експерти от истинските експерти.Разбирет от медицина,инженерство,счетовозство,финанси,култура,невероятни шофьори са,компютърни специалисти/ малък пример:вадат снимки от gsm с хендсфри/ и т.н.Изпадам в умиление като видя български прокурор.
196
10
 
22
 
! Отговори
ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТИНАТА. преди 13 години
НЯМА НУЖДА ОТ "ЕКСПЕРТНИ ОЦЕНКИ"!ДОКТОРИТЕ СЕ УСРАХА, ТОТАЛНО....!SMS-ите, ПОКАЗВАТ ЦИНИЗМА НА ДОКТОРИТЕ ....ИСТИНАТА И ТЯХНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХОРАТА!СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ,НАРОДА!!!!!!!ТОВА СА УГЛАВНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ----НИКАКВИ ЛЕКАРИ!!!!
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама рано или късно придобивш нужда от лекар. Много глупав коментар си направила. Аз пък с часове мога да обсъждам морала на държавните служители например.
194
5
 
10
 
! Отговори
Т преди 13 години
Така е, масово се изродихте щом си позволявате да осъждате и закачате на бесилото някого само въз основа на прочетеното във вестниците! Невиждащи по далеч от носа си всезнайковци! А вашият морал какъв е?! Морално ли е да мачкаш и обвиняваш някого без да имаш ни най-малка представа от естеството на проблема?! Явно освен от футбол вече всички разбираме и от медицина!! Дребни, жалки душици!!!
193
4
 
5
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
като откъснеш главата на кокошката и тя скача още след това дали е жива или е мъртва...да се викнат чужди специалисти и да се отговори на казуса професионално след като нямате доверие на българските специалисти...но после някой да поеме и отговорност..ако са виновни докторите да се съдят но ако не са цветанов да подава оставка! Да се потърси отговорност и от полицаите които не са реагирали адекватно ако се окаже че детето е било живородено и е могло нещо да се направи..къде в случая е превантив
192
0
 
9
 
! Отговори
Светльо преди 13 години
Още в Библията се казва, че от устата излиза това, което е на сърцето. И не е измислица. Просто човек приказва това, което мисли. Лошо сърце - лоши мисли...И още не съм се отказал от идеята си, че кандидат-медиците трябва да полагат психотест. Тази професия не е за всеки
191
8
 
9
 
! Отговори
Лили преди 13 години
ОТНОШЕНИЕТО на тези лекари, а и на повечето коментиращи плаши... Не е нормално да се приема за нормално такова поведение, такива изказвания на лекари... Въобщее не е до политика, да със сигурност още доста гнусни неща има зад тази история - конфликт на интереси, партии ала бала(все неща с които сме свикнали от толкова години), но... Тези лекари нямат МОРАЛ, не са ХОРА, в това е проблема, че в България нормално се приема да си ***.. Как могат да имат защитници тези създания? Лошо...