Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН

Мислят се и различни варианти за начало на учебната година
Обновена: 4 яну 2011 10:18 | 4 яну 2011 10:10,
115
Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН
Снимка: Булфото

Дали е възможна промяна в продължителността на ваканциите от новата учебна 2011/2012 година и дали ще може училището да започва от 1 септември?

Повод за обсъжданията на работната група в МОМН беше вчерашният протест на ученици срещу по-кратката коледна ваканция, организиран във Facebook.

"Започването на учебната година от 15 септември е някаква традиция, за учителите не е проблем дали тя ще започва от 1 или от 15 септември, въпросът е как ще е по-добре за родителите и за обществото", отбеляза Асен Александров – директор на столичното 51-во СОУ, който е и съветник за средното образование на министър Сергей Игнатов.

Той допълни, че работната група в министерството обсъжда старта на учебната година заедно с учениците.

Още по темата

По думите на Александров в Европа никъде не се учи по-малко учебни дни и у нас не може да се намалява броят им.

"Може да се промени учебният график, но всичко е въпрос на виждания, на плюсове и минуси", смята той.

Според него нормативно е възможно да се промени графикът за учебната година, дори това да не стане с нов закон, а с поправка в "стария" Закон за народната просвета.

По повод на вчерашния ученически протест Александров каза, че е разговарял с родители на ученици от първи, втори и трети клас, които са споделили, че за тях ще е много голямо притеснение, ако 3 януари е ваканционен ден.

"Затова графикът за учебното време беше публикуван месец преди 15 септември на сайта на МОМН и това беше времето за неговото обсъждане, но тогава нямаше нито един глас от учениците учебната година да започва преди 15 септември", каза Александров.

Той смята още, че е възможно да се учи от 1 септември, а и в много европейски държави училището започва от тази дата.

По думите му не всяка промяна се оказва по-добра обаче, но ако родителите, учениците, обществото искат да се започва училище от 1 септември и да е по-дълга зимната ваканция, няма пречки това да се осъществи нормативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
Против преди 13 години
много умно, ся и лятната ваканция ни намалете и после к'во ще остане, коледната ни ваканция едва ли ще е удължена с 15 дни,няма смисъл по-добре да си започваме от 15-ти септември пък коледна ваканция колкото дадат и това е, какво ще ни намаляте сега и лятната ваканция все едно е много дълга , човек да не може да си почине от вас...вземете оправете законите и заплатите на хората, че има толкова бедни хора заради вас и престанете да се чудите каква промяна да извършите в учебния процес,аман!
113
0
 
0
 
! Отговори
Az 4ovekat преди 13 години
Po primera na parlamenta, spravedlivo e u4enitzite da iskat goliama vakantzia. 99% ot bulgarite imitirat, 4e rabotiat.
112
3
 
3
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Егати глупавата идея да започва уч. година на 1-ви септември! Да се надяваме ,че дотогава ГЕРБ ще е вече само история!
111
2
 
0
 
! Отговори
obqva преди 13 години
obqvata.net Обявата.нет обяви, obiavi, obqvi
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прав си учителите казват че в програмата за 2 клас има материали които се учат от 4 ти нагоре.Но да не се притесняваме, че в и учебниците почти няма нищо за учене да наблягат на тетрадките за писане.
109
0
 
2
 
! Отговори
4UITE VSI4KI преди 13 години
SLED 10 GODINI KATO PORASNEM S KAMANI I DARVETA 6TE IZVIEM 4ERVENITE DINOZAVRI I 6TE SE NARE4EM SVOBODNI 6TE SE NAREDIM DO BOTEV I LEVSKI A TIQ DU6MANI 6TE PRATIM NA ONQ SVQT DA GI SADQT BOGOVETE
108
0
 
5
 
! Отговори
hitzkov преди 13 години
Живея в Украина 20 г. имам две деца на 19 и 12 години.Тук учебната година започва на 1.09.Учениците имат есенна ваканция от25.10 до31.10,зимна от 25.12 до10.01,пролетна от 1.04 до 10.04 и лятна ваканция 3 месеца юни,юли и август.Средното образование е задължително учат 11 години.Който иска да се учи-се учи,а който не иска търси начин как да не го прави!Количеството просидени часове зад чина не означава качественно образование.
107
1
 
0
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Направете ги 4 от по 90 дни.
106
1
 
5
 
! Отговори
Ice преди 13 години
ругите страни си имат традиция от години.ТУК започваме учебната година на 15.09. не се ли замисляте,че има почивки на ниски цени през септември и МНОГО ХОРА Е ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ТОВА(не всички са с високи доходи). По-скоро да се разтовари учебната програма.В началните класове се учат неща за 5 и 6 клас-децата трудно "смилат" това,уверете се сам като видите учебниците.много няма да загубим,ако се почива с 5 дни повече зимата и се започва есента на 15-ти септември.Нека ОБЩЕСТВОТО даде глас "ЗА" 15.09.
105
0
 
3
 
! Отговори
мнение преди 13 години
Правилно е, че не е важно колко е продължителен престоя на учениците, а колко е ефективна организацията на учебния процес. Излишното и претоварено учебно съдържание претоварва учениците. Лошата база и обучението на двусменен режим в много училища особено в градовете пречат на качеството на обучение.Децата няма къде да спортуват, училищата разполагат с по 1-2 спортни площадки и 1 физкултурен салон, зле оборудвани и поддържани. Към това трябва да се насочи МОМН, а не към удължаване на уч.година.
104
0
 
7
 
! Отговори
Не сте ли съгласни преди 13 години
"Поставяме децата си в затворени стаи,за да зяпат стените,и се преструваме,че така те научават нещо за живота..." Алекс Нуриега
103
0
 
5
 
! Отговори
учител преди 13 години
Всеки грамотен човек знае, че добър резултат се постига при правилното редуване на труд и почивка.Учениците, които наистина имат желание да постигнат добри резултати,са прави.Необходима е по-голяма коледна ваканция.А тези, които не желаят да се образоват и целогодишно да престояват в училище, пак няма да научат нищо.Зависи от семейната среда, а не единствено от броя на дните, които детето "престоява" в училище.
102
0
 
0
 
! Отговори
Ива преди 13 години
Напълно подкрепям коментар 86.
101
0
 
7
 
! Отговори
NavNav преди 13 години
Една от основните причини за неграмотността на учениците са неграмотно написаните и несъобразени с възрастта им учебници. Децата са претоварени, логично е да искат малко повече почивка.Ако се оптимизира учебният процес и се коригират учебниците, зимната и пролетната ваканции могат да бъдат удължени с по една седмица, без това да се отрази на лятната ваканция.Стига с това идиотско българско мислене: "Дайте сега да отрежем от тук, за да закърпим дупката там"!
100
0
 
7
 
! Отговори
vvv преди 13 години
Истината е, че от черно брашно , бял хляб не става!Излишно е да говорим за ваканции, при положение , че до 4 клас не се повтаря клас и в по - горния етап пак се минава с двойка .Че защо да учат децата ,тогава? А защо ние ,данъкоплатците да теглим този хомот.На който му се учи , да учи .Който не иска да учи- да му мислят родителите.Никакви помощи за безработни *** . Ние работещите българи ,май вече се нуждаем от такива , за да може да издържаме децата си да УЧАТ.
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МОН да вземе и да изгони некадърните си психопати директори на училищата в провинцията .Доста са .
98
1
 
9
 
! Отговори
Атака преди 13 години
В русия е така защото там зимата е -20, -30. Тук на 1 септември е 30 градуса! А и както казах, не е проблема в недостига на часове. Не трябва да се търсят проблеми където ги няма!Аз мога да кажа, че ако идат в което и да е училище през 2-рия срок и видят колко хора от 12 калс ходят в часове..., но за сметка на това разходите за заплати и др. са си нормални!Съвсем съвсем проблемите не са свързани с ваканците и много се дразня от хора търсещи проблеми където ги няма, а реалните проблеми остават!
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 септември като начало на учебната година е добра идея- не само в Русия е така-проверете. Това дава възможност наистина по Коледа да има по-голяма ваканция както и по Великден. Дългата лятна ваканция довежда до пълна забрава на учебния материал и режим (пък и сега учениците не помагат на родителите си на село...). Добър пример има в Туция - там първи тръгват на училище първолаците (една седмица преди другите), за да усвоят територията на училището и да не се стресират от първия ден.
96
0
 
9
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Абе тия деца трябва да имат време и за игра!А слабите резултати не са следствие на малко учебни часовее, а на съвсем други причини!Не е нормално 11 годишни ДЕЦА в 21 век да се претоварват с токоз учене, трябва да имат и свободно време за ИГРИ!Но някой е добре да помисли и за спортните съоражения по кварталите на градовете, които са трагични!Но уважаемите "умници" ако искат да търсят проблема със слабата грамотност, нека да го потърсят някаде другаде, защото той не е във ваканциите!
95
0
 
7
 
! Отговори
ор преди 13 години
"Що ве да не смяташ,че горкичките са се преуморили?От учене никой не е умрял още. " Антитурчин, вярваш ли си? Много, са болните и умрелите деца! Виж колко са в болниците и колко в гробищата.