Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН

Мислят се и различни варианти за начало на учебната година
Обновена: 4 яну 2011 10:18 | 4 яну 2011 10:10,
115
Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН
Снимка: Булфото

Дали е възможна промяна в продължителността на ваканциите от новата учебна 2011/2012 година и дали ще може училището да започва от 1 септември?

Повод за обсъжданията на работната група в МОМН беше вчерашният протест на ученици срещу по-кратката коледна ваканция, организиран във Facebook.

"Започването на учебната година от 15 септември е някаква традиция, за учителите не е проблем дали тя ще започва от 1 или от 15 септември, въпросът е как ще е по-добре за родителите и за обществото", отбеляза Асен Александров – директор на столичното 51-во СОУ, който е и съветник за средното образование на министър Сергей Игнатов.

Той допълни, че работната група в министерството обсъжда старта на учебната година заедно с учениците.

Още по темата

По думите на Александров в Европа никъде не се учи по-малко учебни дни и у нас не може да се намалява броят им.

"Може да се промени учебният график, но всичко е въпрос на виждания, на плюсове и минуси", смята той.

Според него нормативно е възможно да се промени графикът за учебната година, дори това да не стане с нов закон, а с поправка в "стария" Закон за народната просвета.

По повод на вчерашния ученически протест Александров каза, че е разговарял с родители на ученици от първи, втори и трети клас, които са споделили, че за тях ще е много голямо притеснение, ако 3 януари е ваканционен ден.

"Затова графикът за учебното време беше публикуван месец преди 15 септември на сайта на МОМН и това беше времето за неговото обсъждане, но тогава нямаше нито един глас от учениците учебната година да започва преди 15 септември", каза Александров.

Той смята още, че е възможно да се учи от 1 септември, а и в много европейски държави училището започва от тази дата.

По думите му не всяка промяна се оказва по-добра обаче, но ако родителите, учениците, обществото искат да се започва училище от 1 септември и да е по-дълга зимната ваканция, няма пречки това да се осъществи нормативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
А кво се съобразяват с тези сополанковци?Вместо да са повече ангажирани с учебен процес на идиотчетата им се намалява.Не разбирали били учебния материял,ами как ще го разберат като през целия си живот нямат и една книга прочетена.
73
0
 
6
 
! Отговори
аман преди 13 години
Айде стига с тез промени в образованието. Г-да в министерството припомнете си добрата стара система и вземете най-доброто от нея. Какво е това външно оценяване в 4 клас като дори и с оценка 2 по предмет ще се преминава в 5ти клас. Щуротии, дивотии, подигравате се с нас и нашите деца!
72
2
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 69: Коледа - светски празник? Ти сериозно ли говориш?До 67: Пълни глупости, мейт. Че ваканциите трябва да се пипнат - ок, трябва. Ама да изтъкваш като доводи традиции и евтино море в Гърция вече е прекалено.
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Снежанке, Дядо Коледа не съществува- Коледа е от женски род в България. На Коледа се празнува Рождество Христово ,не Някъв от рекламата на Кока-кола! Ако се поровиш в историята ,ще видиш ,че "Дядо Коледа" е от 15-20 години. Освен това Рудолф е женски елен или най-малкото гей! - Прочети малко!Колко ходят на църква съзнателно ? Болшинството или малцинството от Българският народ ? Я си отговори ! Остави тия ,дето се напиват вечерта на великден и се моткат около църквата........
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В някои провинции в Германия лятната ваканция е дори 3 /три/ седмици. Така че в случая глупости пишеш ти. Най-глупаво е разпределена у нас, защото ние сме свикнали бабите да ни гледат децата 3 месеца през лятото на село. Вече бабите по селата ги няма и ние се чудим какви комбинации да правим за тези безумно дълги ваканции. За мен най-добрия вариант е по-кратки и по-чести ваканции.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Коледа - 1 ден, Нова година- 2 дена, зимна ваканция 10 дена - междусрочна ! Пролетна ваканция 10 дена -от 1-ви април. За Великден ,Байрям,Вси Светии и останалите верски празници -аре, нема нужда! При всички случаи учениците да почиват извън натоварените туристически периоди !!!!!!!!!! Както си беше!
68
3
 
4
 
! Отговори
Снежанка преди 13 години
Християните са малцинство само в замъгления ти от лепило мозък. Пък и това е светски празник и само един талибан може да търси в чувала на Дядо Коледа кръст и библия.
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И с какво ги тормозим?!?! Като не са на училище с какво се занимават? Не спортуват, не четат, не правят нищо полезно, за какво им е ваканция?!?!
66
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е удачно да се почва от 1-ви септември, защото нарушаваме традициите и губиме 15 дена промоции на евтино море в Гърция и Турция. Не е удачно ваканцията да бъде от Коледа до Нова година,защото учениците ще почиват и карат ски в най-натовареният сезон с най-високите цени ! Най-правилно е ваканцията да почва след Нова година и половината училища да са от 1-10 януари ,а другата от 12-20 януари.Така всички ще карат евтини ски.За Коледа не се налага ваканция, и без това християните са малцинство.
65
1
 
2
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Моля те, не пиши глупости. Лятната ваканция никъде не е 1 месец, а не пада под 6 седмици. Вярно е, че такова нещо като 10 седмици лятна ваканция го няма никъде, но това не ти дава право да манипулираш фактите. Освен това е вярно, че ваканциите навсякъде са приблизително изравнени (да, средната продължителност на ваканциите в България е същата като в останалите страни в Европа), но са по-добре разпределени през учебната година.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е така, но децата не са виновни - така ги учат родителите им. Неуспелите в живота родители се оправдават с това, че ако нямаш връзки и пари, нищо не става, а повечето от "успелите" е ясно как са "успели". Така че децата просто гледат и слушат - резултатите са налице и са трагични в повечето случаи. А иначе вананциите - особено лятната е пълно безумие. В първи клас е почти 4 месеца - от 24,05 до 15,09 Кой ще ми даде 4 месеца отпуска?!?
63
2
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Ще дойде време и учениците ще станат работещи и ще имат по 20 дена отпуск, защо трябва да ги тормозим отсега. Вероятно нямаш деца, но не си ли спомняш, че и ти си бил(а) дете?!Що за злоба. Ами тогава ти ходи на работа без почивен ден, защото едно време и почивни дни са нямали и са работили по12-14 часа на ден. Що за злобно мислене?!
62
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Нещо ти е къса паметта. Навремето не се почиваше за Коледа, но зимната ваканция беше от 31.12. до 12.01. - 15.01., в зависимост от това как се падаше неделята (в събота се учеше). Имаше и междусрочна ваканция от 3 дни в края на януари. След това преместиха зимната ваканция от 15 до 31.01., за да се отбележи в края на срока. Почивните дни по Нова година бяха отделно. Тази година реално ваканцията беше 5 дни, защото останалите бяха официални празници, съботи и недели.
61
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Удачно е предложението за започване от 1.09. Голям брой училища нямат добро отопление през зимата и има дървени ваканции,ще се компенсират тези ваканции с по- ранно започване на учебната година.
60
0
 
8
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Просто смениха ценносната система на децата и подраствашите всеки изка да е фудболист фолкпевица 'модел'да не кажа *** от по скъпите :) оп забравих мутра ама неможе всички да са миски въпреки че в България се опитват :) с 100 нагласени конкурса за красота.Промиват мозаците на децата оше докато са малки и нямат преценката на големи хора.Някои бе казал '*** народ лесно се управлява.
59
5
 
5
 
! Отговори
Trendafil преди 13 години
В цял свят училищата започват училище от 1-ви септември, само ние сме изключение и започваме по късно.Летните ваканции по света са точно 1 месец у нас е към 2 месеца и 1/2 за най малките 3 месеца.Еми редно и ние да се впишем в световната класа на ваканционния период.Както е в света така да е и у нас :)
58
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
за 20 000+ паунда на месец не мач, ами цял ден на студа ще копам! По тениска!!! Така че не ми излизай с номера, че това е трудолюбие
57
1
 
10
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Отново съм съглесен с теб. Скоро чух, от един съсед, че някаква леля била разправяла на внучката му, че "няма смисъл да учиш, като пораснеш ще си хванеш един богат бизнесмен и той ще те храни"... ето такива хора, които учат децата на подобни изващения са са бой с дрянови пръчки!
56
1
 
3
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
В Нюз Бг има статия нивото на образованието и заетостта според данни на ЕВРОСТАТ.Иначе, стипендия от 20 лева е нещо, меко казано смешно.
55
1
 
5
 
! Отговори
NEMO преди 13 години
Не ме интересува каде е беликобританиа там скоро бели хора няма да има :) интересува ме ние каде сме.Това че от много реформи ни докараха до неграмотност и най-вече че на младите не им пука че са неграмотни е страшно.Това лесно няма да се променни нужна е промяна в мисленето на хората.