Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН

Мислят се и различни варианти за начало на учебната година
Обновена: 4 яну 2011 10:18 | 4 яну 2011 10:10,
115
Колко дни да са ученическите ваканции, обсъждат в МОМН
Снимка: Булфото

Дали е възможна промяна в продължителността на ваканциите от новата учебна 2011/2012 година и дали ще може училището да започва от 1 септември?

Повод за обсъжданията на работната група в МОМН беше вчерашният протест на ученици срещу по-кратката коледна ваканция, организиран във Facebook.

"Започването на учебната година от 15 септември е някаква традиция, за учителите не е проблем дали тя ще започва от 1 или от 15 септември, въпросът е как ще е по-добре за родителите и за обществото", отбеляза Асен Александров – директор на столичното 51-во СОУ, който е и съветник за средното образование на министър Сергей Игнатов.

Той допълни, че работната група в министерството обсъжда старта на учебната година заедно с учениците.

Още по темата

По думите на Александров в Европа никъде не се учи по-малко учебни дни и у нас не може да се намалява броят им.

"Може да се промени учебният график, но всичко е въпрос на виждания, на плюсове и минуси", смята той.

Според него нормативно е възможно да се промени графикът за учебната година, дори това да не стане с нов закон, а с поправка в "стария" Закон за народната просвета.

По повод на вчерашния ученически протест Александров каза, че е разговарял с родители на ученици от първи, втори и трети клас, които са споделили, че за тях ще е много голямо притеснение, ако 3 януари е ваканционен ден.

"Затова графикът за учебното време беше публикуван месец преди 15 септември на сайта на МОМН и това беше времето за неговото обсъждане, но тогава нямаше нито един глас от учениците учебната година да започва преди 15 септември", каза Александров.

Той смята още, че е възможно да се учи от 1 септември, а и в много европейски държави училището започва от тази дата.

По думите му не всяка промяна се оказва по-добра обаче, но ако родителите, учениците, обществото искат да се започва училище от 1 септември и да е по-дълга зимната ваканция, няма пречки това да се осъществи нормативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
не разбрала преди 13 години
Хем образованието било лошо, хем ваканциите били малко?
13
0
 
5
 
! Отговори
стг преди 13 години
журналисти, ми свършете си работата бе, напишете каква е практиката в европа и където си измислите там, каква е тая статия никаква
12
11
 
7
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Киснат по заведения, не учат, пушат трева ... ама като отидат на олимпиади по математика и информатика и обират всичките медали.Що тъй?
11
6
 
12
 
! Отговори
Студент преди 13 години
Защо въобще си играят да обсъждат дали да удължават ваканцията на тез Гаменчета.В цяла Европа всички започват по едно и също време и с строго определени дни за ваканция,само нашите по-специални.Не можели да си починат и да си научат(хахаахахаха).Поне да бяха заслужили ,като държавата ни да е сред водещите в Европа по висок успех на ученици,а то какво само по заведения киснат и се наливат с алкохол.Ама после половин час на могат да сметнат кой колко дължи.НИКАКВА УДЪЛЖЕНА ВАКАНЦИЯ
10
0
 
37
 
! Отговори
Може би? преди 13 години
Само погледнете "бисерите" по различните сайтове. Пълна неграмотност. Е, до това доведе "КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИЛИВИЛИЗАЦИЯ".Докъде ще я докара страна, която дава предимство на наглостта, простотията и показността. Имаш ли пари-всичко ти е разрешено.Купи образованието на децата и им НАБИВАЙ в главата:Който не е стеб го ТЪПЧИ,ТЪПЧИ, парите са у теб. Те затова България е била 200 г. под византийско и 500 г. под турско. Без образован народ, с бързи крачки сме се запътили към нови 500г.Я си помислете - кое в тая държава е по-квалитетно и изгодно - да си образован или да си полуграмотен или направо неграмотен?Ситуация 1: Будният младеж Пенчо завършва училище, после учи висше до 24-25 години, започва работа и (понеже е категория труд (работи с акъл)), е принуден да плаща осигуровки цял живот, но да не доживее до пенсия - защото е завършил образованието си на 25, а му искат 40 години трудов стаж, за да се пенсионира.... 25+40=65 - ако работи НОН СТОП и му върви стаж !!! А ако за тоя период от 40 години на няколко пъти остане безработен, общо тъй 5-6 години? - Възрастта, до която трябва да работи, надвишава средната продължителност на животът за мъжете в България !!!Ситуация 2: Простият му съсед и другар от детинство Генчо, избутал училището както дойде, с тройки, защото е природно ограничен, мързяло го е да учи и е предпочитал кръчмите пред книгата, става ушево прасе, бара си мъдурите 20-тина години, кърти в патрулката и рекетира хората, на 45 се пенсионира, взема 20 заплати накуп, после бачка някъде като охрана, отново дремейки по цял ден - и пенсийката и заплатката му текат.Ситуация 3: Скудоумният *** Гойко от катунът срещу Пенчови и Генчови въобще не ходи на училище, до 30-годишна възраст не успява да се научи дори да говори членоразделно, не работи дори минута през излишният си живот (ако не броим кражбите и правенето на каавета), но реално се пенсионира на 18, защото цял живот "работи" "социално слаб и трайно безработен" - а Пенчо цял живот го издържа с вноските, които УЖ прави за бъдещата си пенсия, която няма да получи НИКОГА !!!Е, какво очаквате - щом ако си образован, си прецакан, а ако си неграмотен, си привилегирован?
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
za6to uchenie zatapiavaite o6te poveche i shte vi pretopjat kato nazia be marzelivzi noent
8
1
 
4
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Не те знам, какъв икономист си, но името на Родината се пише с главна буква.
7
6
 
6
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Най-честно ще бъде, колкото е ваканцията на депутатите, толкова и да е ваканцията на учениците. п.п.Да е честита на всички столичани 133-тата годишнина от освобождаването на София от турско робство!
6
5
 
5
 
! Отговори
До учениците преди 13 години
Мишки сте! И такива ще си останете за цял живот!
5
3
 
4
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
абе да ти кажа те и тука си играят мачове на снега ама стане ли на въпрос за учене и ги домързява.
4
9
 
5
 
! Отговори
Tedzilla преди 13 години
Тези хлапета само ваканции са им в главите какво занимават цяла българия с тея ваканции, като е студено в училищата да се обличат какво толкова дяма да измръзнат я тъкмо няма да им прегряват големите процесори.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма по-мързелив народ в Европа от българския. Тея протестират за ваканция, а в Англия на 1 януари играха мач. Ама айде да почнат патриотите да пишат колко сме трудолюбиви и колко са мързеливи европейците.
2
7
 
5
 
! Отговори
boomslang преди 13 години
Да бе да, зимата в тоя *** студ навън какво да се прави - по-добре даскало и нормална лятна ваканция. Или да се започва от 10 септември и да имаме още някой и друг ден повече след Нова Година - едно е да започнеш на 3.01, друго е на 6 или 7 например. Но да се започва от 01.09 си е безмислено =)
1
3
 
7
 
! Отговори
Салахадин преди 13 години
Що махнахте новината за чиновническите заплати от първа бре?Това е по важното.Не тръгналото към упадък, младо поколение!!