Не сме популисти, отсече Младенов

Вдигането на минималната заплата щяло да съживи потреблението
Обновена: 11 юни 2011 11:31 | 11 юни 2011 11:31,
151
Не сме популисти, отсече Младенов
Снимка: БТА

Вдигането на заплатите ще съживи потреблението, което е важно за бизнеса. Това коментира пред Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Търсехме пресечна точка между социалната и икономическата област, и възможностите на бюджета, за да стана факт увеличаването на минималната работна заплата с 30 лева от 1 юли", обясни той.

Младенов посочи, че за увеличението има икономически и социални предпоставки. Това е част от целенасочена политика, а не предизборен трик. "Ние не сме популисти", категоричен е Младенов.

Той изрази готовност да предложи на съвета за тристранно сътрудничество минималната работна заплата да се откъсне от други плащания - например с формирането на таксата за преглед при лекар, която сега се изчислява като 1% от минималната работна заплата.

Увеличената производителност на труда е в основата на вдигането на минималната работна заплата. "Производителността на труда за миналата година е с 6,6%. Производителността на труда за първото тримесечие на тази година е с ръст 4,9% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Откакто за последно се увеличи минималната работна заплата, която стана на 1 януари 2009 г. 240 лева, от тогава до сега общият ръст на производителността на труда е с 10,4% по-голям", заяви министър Тотю Младенов.

Министър Младенов припомни, че увеличението на заплатите ще коства на бюджета 19 млн. лева.

Да видим какви са възможностите на бюджета и тогава да говорим за разпределението на пенсиите, призова социалният министър.

Още по темата
На въпрос какъв е аргументът за увеличаване на пенсиите, Младенов посочи ръста на основни хранителни продукти и горивата, който предполага известно компенсиране.
 

"Без да се нарушава дефицита, финансовата дисциплина и всички възможности от преизпълнение на приходите да отидат за компенсирането на доходите от пенсия - това е честната позиция", коментира Тотю Младенов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
13
 
! Отговори
хха преди 13 години
да не сте популисти - смазахте резерва вече е на 4.5 милиарда , инфлацията галопира , производството намалява , но понеже цените ръстат и си пишете активи там , ще ви видим след 4 юли като започне втората вълна на световната рецесия как ще гооврите . безработицата ръсте , доходитеса замразени и всички са ограбени с 20 % за послединте 2-3 години , дерзайте . На държавната софра и аз нема вярвам на никой ще си гледам заплатката и ще си хойкам в Брюксел за лижа зад.......ци
105
0
 
9
 
! Отговори
106 преди 13 години
Ако не отидеш по партийно-герберска линия в МюнхенО, като забравиш и родното си село и не се възбуждаш от нашия виден гений Брад Пит с очила, не се брои ходенето и слугуването
104
1
 
3
 
! Отговори
до 103 преди 13 години
Аз не виждам какво му е лошото да отидеш да слугуваш в МюнхенО. После и "прописваш" по форумите на латиница за тежест.
103
1
 
15
 
! Отговори
кое преди 13 години
потребление ще се повиши и с колко ? вместо по 200 гр. сирене, пенсионерите ще могат да потребяват вероятно по цели 280 гр може би... ако междувременно не им затрябва някое ново лекарство
102
0
 
12
 
! Отговори
КЪРДЖАЛИ преди 13 години
Тоя пък нямя ли други снимки/трезвен/
101
2
 
9
 
! Отговори
Шефа на Миминия шеф преди 13 години
Аланкоулу, защо си мислиш, че всички си имат шеф и са глуповати като теб ... Викаш друго си е да имаш език и да го сложиш между бузките на някой ***, независимо в коя държава ...Баси робското мислене от простия народ, като не може да слугува в България, ще се юрне да слугува в чужбина и няма да се хване да произвежда и да създава нещо ...
100
0
 
11
 
! Отговори
h преди 13 години
Айде скрий се! Нищо не зависи от теб. Къде отидоха обещанията за индексация на всички пенсии2
99
8
 
5
 
! Отговори
шефа до МИМИ преди 13 години
Ще траеш я - като фалират работодателите, срещу кой ще ревеш, и къде ще си намериш работа? Щом като си в БГ, значи нямаш квалификация, нито език, за да работиш навън. Това е положението. За твойто място реват още 10 човека.
98
2
 
17
 
! Отговори
алоооо преди 13 години
Минималната заплата трябва да 500 лв, за да се живее. Друг е въпросът, че голяма част от бизнеса е в сивата икономика, заради огромните осигуровки, които трябва да се плащат и това пречи и за увеличаване на средните доходи. Ако осигуровките се намалят като процент, средната заплата може плавно да нарастне, да се увеличи оборота, потреблението, приходите от ДДС и по този начин да се финансира дефицита на НОИ, а не чрез административни хватки, които до нищо няма да доведат.
97
0
 
10
 
! Отговори
брадваро преди 13 години
едно татарско недоразумение да не ме учи к'ви сме!
96
0
 
18
 
! Отговори
То е верно...., преди 13 години
....че сте популисти, ама и крадете все повече. Е ба.и алчните ***.....
95
0
 
10
 
! Отговори
мими преди 13 години
дрън дрън...нали същия този бизнес ще започне да плаща повече осигуровки. на коя планета си тотююю??? нагърбвате бизнеса, той нагърбва нас. идея си нямате, заради тази криза на какво го правят всеки служител. и стоиш и си траеш, щото почти всички работодатели се изучиха и злоупотребяват.
94
0
 
10
 
! Отговори
До 83 преди 13 години
То си има задължение да се плаща ... но само със задължение не става, трябва и производство, за да има и пари, с които да се плаща и да се плаща с мярка, за да могат повече хора да плащат,а най-вече както ти споменах трябва и акъл, какъвто явно и ти нямаш, също като тоя от снимкатаА щом си рекъл за патката. Давай режи я и да я плеснем на скарата, но се опасявам, че от миризми ще се издушат поне няколко квартала....
93
3
 
8
 
! Отговори
до 91 преди 13 години
Да така е 86 набор съм , 90-те бяха лично за мене моите златни години.И не мразя комунизма , мразя тези които го израждат в нещо съвсем друго ... и демокрацията не е зле ако не е изродена като тук .Специално за нашата родина незнам какво може да помогне за да тръгне напред ... може би социална диктатура чрез която да се изтръгне насилствено всяка корупция и виновните от WWII насам по лагери да се пратят без право на обжалване.Трябва морал за да управляваш а хората от партиите нямат !
92
0
 
15
 
! Отговори
Българофоб преди 13 години
Тотьо, ти не си популист, ти си неокомунист и мизантроп.
91
0
 
22
 
! Отговори
цццц преди 13 години
този мошеник няма право на глас - лично аз съм му давал пари когато беше кмет на Враца ... идеалната корупционна схема ...
90
0
 
25
 
! Отговори
Джеронимо преди 13 години
Тъпанарите от ГЕРБ ще позволят да се вдигне тока от 01,07,2011г. ГЕРБ обслужва чужди интереси и затова на изборите ще духат супата, а този Тотю е абсолютен зевзек.
89
1
 
4
 
! Отговори
Иван преди 13 години
do Anonimen 284:Всички българи над 45 са закърмени с червената идея нямаше друга - това не прави по малко демократи една голяма част от тях които след промените през 89 г направиха своя избор.А който си обичаше червената идея си остана верен на нея - няма лошо - възможността да имаш избор това е демокрацията.Всики над 45 работихме за ТАТО както го наричате - нямаше друг.Явно сте млад човек ,роден по време на демокрацията - историята не може да се пренапише.
88
0
 
10
 
! Отговори
Депутата преди 13 години
Да си депутат в днешно време ... и да вършиш полезна работа и да не вършиш заплата добра ... привилегии добри ... почивни станции на промоция ... апартаменти на аванта ... сметки платени от държавата (бедният народ) ... бензин и да стане 10 лв литъра за тях не е проблем защото не е от техният джоб повечето пъти ... ходиш когато искаш в парламента и пак пари имаш... чичо ви АСТОР трябва да отиде да го научат и него на някой трик как от нищо все правят нещо за собствена облага есте...
87
0
 
20
 
! Отговори
Келешчо преди 13 години
Какво потребление ще вдигнеш, бе ***, цените се качват всеки ден. С това вдигане на минималната работна заплата не можете да догоните инфлацията, но пък ти нали взимаш 3 бона заплата, ще се справиш някак.