Не сме популисти, отсече Младенов

Вдигането на минималната заплата щяло да съживи потреблението
Обновена: 11 юни 2011 11:31 | 11 юни 2011 11:31,
151
Не сме популисти, отсече Младенов
Снимка: БТА

Вдигането на заплатите ще съживи потреблението, което е важно за бизнеса. Това коментира пред Дарик министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

"Търсехме пресечна точка между социалната и икономическата област, и възможностите на бюджета, за да стана факт увеличаването на минималната работна заплата с 30 лева от 1 юли", обясни той.

Младенов посочи, че за увеличението има икономически и социални предпоставки. Това е част от целенасочена политика, а не предизборен трик. "Ние не сме популисти", категоричен е Младенов.

Той изрази готовност да предложи на съвета за тристранно сътрудничество минималната работна заплата да се откъсне от други плащания - например с формирането на таксата за преглед при лекар, която сега се изчислява като 1% от минималната работна заплата.

Увеличената производителност на труда е в основата на вдигането на минималната работна заплата. "Производителността на труда за миналата година е с 6,6%. Производителността на труда за първото тримесечие на тази година е с ръст 4,9% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Откакто за последно се увеличи минималната работна заплата, която стана на 1 януари 2009 г. 240 лева, от тогава до сега общият ръст на производителността на труда е с 10,4% по-голям", заяви министър Тотю Младенов.

Министър Младенов припомни, че увеличението на заплатите ще коства на бюджета 19 млн. лева.

Да видим какви са възможностите на бюджета и тогава да говорим за разпределението на пенсиите, призова социалният министър.

Още по темата
На въпрос какъв е аргументът за увеличаване на пенсиите, Младенов посочи ръста на основни хранителни продукти и горивата, който предполага известно компенсиране.
 

"Без да се нарушава дефицита, финансовата дисциплина и всички възможности от преизпълнение на приходите да отидат за компенсирането на доходите от пенсия - това е честната позиция", коментира Тотю Младенов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
15
 
! Отговори
единн преди 13 години
"Не сме популисти" - ами аз съм на друго мнение, ама щом си рекъл, аре твойта да е....
125
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Потреблението ще се увеличи с около 0,01%, а приходите от осигуровки - доста повече (за сметка на бизнеса). Направили сте си сметката добре, ама без кръчмаря. Вече няма кой да ви се върже на глупостите. Било "част от целенасочена политика". Смешници, кога сте водили целенасочена политика? Най - много от сутринта до обяд. После целта се прмества.Нещастници.
124
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Простия винаги си остава ***.Когато някой ревяха за вдигане на минималната заплата други се опитваха да стабилизират държавата,след що годе получена стабилност която позволява да се индексира минималната заплата същите тези *** реват че не е хубаво,щели тези във властта да взимат повече.Абе *** *** маи не знаете какво искате.
123
0
 
21
 
! Отговори
пенсионера преди 13 години
Не сме популисти, отсече Младенов,а комунисти.
122
2
 
12
 
! Отговори
кога? преди 13 години
кога ще ги стигнем албанците?/шъ/ни кажетели? и съ скрий че кат гледам тая маносана физиономия ми иде да си хващам багажа веднага.
121
1
 
15
 
! Отговори
Водния МС до 8 преди 13 години
номер 8 бъркаш брат. в Беларус най ниската заплата е 300 долара! много сме назад от Беларус
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
95Ти си едно дупе шлякано което е трябвало да се роди 20 години по-рано за да те **е кой къде те хване а не да ми се правиш на разбирач.То и сега си отнесъл яко секс ама ти е малко.Селски неудачник!
119
1
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 13 години
Не сте популисти, вярно е. От минималнната РЗ зависят много неща. Вашите тлъсти заплати се смятат на баз мин. раб. заплата, таксата при JP-то. Да не коментираме данъците.Аз питам, колко ти е заплатата бе необръснат л**нар и колко данъци плащаш? Ще ти кажа. Заплатата ти е голяма, а данъците ти ги плащаме ние *** останали в тази дупка да ни се подиграват подобни на теб вече 22 години. Марш в дупката от където изпълзяхте да лапате. Да ви приседне дано. Всички клетви на хората ще ви стигнат.
118
0
 
9
 
! Отговори
до 112 преди 13 години
Моля те, не се подигравай на идола ми Фуфу.Тя просто е здрава българка. Освен това е взела хубави черти и от други етноси - да речем ромския. Крадне умело и безотказно, почти като джебчийка на Централна гара.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Минималната заплата не говори за нискокволифициран тру, но значи - сива икономика, плащане под масата, избягване на задължения пред държавата, значи- мошеничество, ограбване на държавата! Щом ние го разбираме, смятяте ли , че държавата не го разбира?! И не иска да се оправи, защото "държавниците "са тези, които се облагодетелстват - получават неконтролируеми доходи.Това прехвалено правителство прави същото - запазва статуквото на сивата икономика, даже ограничава това, което мърдаше до скоро.
116
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вярно е-не сте популисти. *** сте
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** УСИЛЕНО ВЪЗРАЖДА КОМУНИЗМА!Но на протите бг роби ДЕМОКРАЦИЯ И НЕ ТРЕБЕ.Те си искат да бъдат мачкани като ***.
114
0
 
18
 
! Отговори
Един преди 13 години
Тежко и на държавата, щом разчита на минималната заплата за съживяване на потреблението! Мин. заплата= нискоквалифициран труд, извършен с минимални усилия за максимално време...! Това е за мен определението...И за пореден път, хората, които честно са работили /и работят!/, осигурявайки се на реалните доходи, които получават, ще бъдат излъгани! Няма да мине време и социалната и минималната пенсия ще се изравнят...И в такъв случай, защо да се осигуряваме...
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако размерът на осигуровките е причина те да не бъдат внасяни, по-добре е да бъдат намалени и да се избистри "сивата икономика", която е по традиция псевдоикономиката но гробителската управляваща каста, в повечето случаи толкова алчна, колкото и неграмотна. Трябва да се анализира там - кой е механизъмът, за да се внасят осигуровки?Трябва да научим - кой е механзмът, който позволява на всяка власт, да краде от пенсионния фонд и здравната каса!Лъжат, мръсниците, всички от всички власти!
112
0
 
12
 
! Отговори
до 107 преди 13 години
поне задочно сме в изхранването на Фидуся заедно ...покрай нея може само да се наслаждаваш на сянката ... по плътна е и от на вековен дъб ...
111
0
 
21
 
! Отговори
111 преди 13 години
ГОСПОДИН ТОТЬО, ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС КЪМ ВАС ОТНОСНО ПЕНСИИТЕ.В КОМУНИЗМА ЛИ ЖИВЕЕМ, ЧЕ ИСКАТЕ ДА УВЕЛИЧИТЕ САМО НИСКИТЕ ПЕНСИИ?ЗНАЧИ ЗА ВАС НЯМА РАЗЛИКА ДАЛИ ОСИГУРЕНИЯ Е РАБОТИЛ 20Г ИЛИ 40 Г.ВСЕ ЕДНАКВИ ЖАЛКИ ДОХОДИ!НОЙ НЕ Е СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ, А СТРУКТУРА, КОЯТО ОПРЕДЕЛЯ ПЕНСИИТЕ ПО ДАДЕНИ ЗАКОНИ И КРИТЕРИИ. ПОПУЛИСТИ И НЕГРАМОТНИЦИ.
110
0
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 13 години
Задължително е.Ти имам чувството познаваш такъв човек поне задочно.Да не сте в ръководството на ГЕРБ заедно?
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Към 91Първо научи граматика на българския език и тогава развявай комплексите си в мрежата! Че и политик се,пише, л**но мазно!
108
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотюююууууу,не само че сте ПОПУЛИСТИ ами сте и най-големите ***!Вие сте олицетворение на средностатистическият бг ***.
107
2
 
15
 
! Отговори
UK преди 13 години
На специализирана трудова борса във Варна стана ясно, че работодатели от Дания, Германия и Норвегия са обявили общо 140 работни места за български инженери и IТ специалисти. Дания предлага за начинаещи 3000 евро стартова заплата, за хора с опит - 6000 до 6500 евро. Германия съответно 3700 евро за хора без опит и около 6000 евро за такива със стаж. В Норвегия стартовата заплата е 4200 евро, а за специалисти с опит - над 5200 евро. Разбира се, всеки български инженер, който знае английски или немски, веднага ще тръгне за там. Луд ли е да остане тук? Тук стартовата заплата в сектора, както се казва, е 500-700 лв. Тоест 250-350 евро - от 10 до 20 пъти по-ниска от заплатата, която предлагат в Европа. Дори да плаща там наем 1000 евро, един български инженер пак ще живее по-добре от тук. На всичкото отгоре в супермаркета там голяма част от храните и напитките са по-евтини от тук. С туристически пакет ще идва на българското или испанското море с по-малко пари, отколкото ще плаща тук като българин. С две думи резерватът България не може да задържи хората си, освен ако не тури пак изходни визи и телени мрежи по границата, както при комунизма. Как да стане така, че един образован млад човек, вишист, както му викат тука, да остане в България? Да накараш тукашните работодатели да дават 3000 евро заплата, веднага ще ти възразят, че нямат такава печалба, не продават само за износ, че да получават адекватен приход. Дали е така обаче? Наши фирми имат печалби и по 100-ина процента, докато западните работят с печалби от 7-10%. Тук никой не търси перспективни специалисти да им плащат големи заплати и да се развиват. Търсят възможно най-нископлатени и бизнесът им цели бърза и лесна печалба, с рушвети, далавери и т. н. Да, и у нас има фирми с нормална печалба от 10-ина процента годишно. Но и те не инвестират в хората. Важно е собствениците да са добре, да карат джипове, да поддържат големи къщи. И сега са го закъсали и стоварват тежестта точно върху заплатите на хората намалили са ги, съкращават ги. Е, няма кой да остане в такава държава. Езиковите гимназии произвеждат българи за износ. И вината не е в тях. И заминаващите ще се връщат от време на време при роднини, за да търпят обиди от местните. Форумите в интернет са пълни с такива към емигрантите да не давали акъл, да не се връщат, да си седят там. Онзи, които се е осмелил да избере по-добър живот, дразни този, който не смее да го промени и се примирява с тукашната свинщина.