Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
5
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Аз не съм злобен, а потърпевш от безотговорното и нечовешко отношение на представителите на на "здравеопазването" у нас.Е какво пък .... сега си търся арменския поп да се оплача.
141
1
 
7
 
! Отговори
ОВ4АР преди 12 години
На нас лекари не ни трябват. Трябват ни овчари!
140
2
 
6
 
! Отговори
triton преди 12 години
Затова има корупция в здравеопазването. Защото ниските доходи голям брой колеги компенсират като си искат от пациентите. Дай на един лекар нормална заплата и корупцията ще намалее до минимум. Дай нормална заплата и няма да бягаме в чужбина и ще имаме стимул за работа, а когато работиш със стимул, работиш много по - качествено. В момента лекарите са демотивирани от мизерия. Всичко е за сметка на обикновения човек, а той трябва да се сърди на държавата, заради която лекарите са на това дередже.
139
1
 
5
 
! Отговори
ДО 137 преди 12 години
В българия оценени са само политиците и *** ,а останалите само се караме !
138
0
 
4
 
! Отговори
AHA преди 12 години
Най големия проблем на България е законодателството!!!Няма закони,няма наказание и всеки си прави каквото си поиска.От чистачката,санитърката та до президента и главния лекар всичко е корумпирано.Ако законите работеха,България щеше да е отдавна швейцaрия.Всеки си намери начин да не плати или да завлече,затова и България е единствената държава в света където хората харчат пвече от колкото печелят без да задлъжняват-ФЕНОМЕН...но за тях,ние знаем как лекар,кмет,политик с 600 лева,си купуват къщи,вили,коли....
137
2
 
4
 
! Отговори
skolex преди 12 години
Ние си изкарваме парите честно с труд и безсънни нощи по дежурства и разположения. Но какви пари? 700 800 лв чисто! Ние сме обикновени служители, които си практикуват професията, както икономисти, инженери и т.н. Разликата е ,че все пак работим с човешки живот, което прави моралната и правна отговорност, която носим несравнимо по - голяма. Това всъщност е разликата с другите професии. Затова се махаме и ще продължим да се махаме младите специализанти. Когато вече ни няма, ще оценят,че сме ценни.
136
0
 
6
 
! Отговори
loli преди 12 години
до d-r Simeonov.съгласна съм, че лекарите трябва да взимат повече, но това е цялостен проблем на държавата, колкото до учебниците, мога да ви кажа, че един ядрен физик, примерно също доста се е потрудил, едва ли твърдите, че всички хората които не са лекари, са неспособни да се справят с зубренето ви, ама един физик взима 300 лв и това е... Държавата сама ще се усети, но тогава вече ще е късно и само неграмотните ще останат в тази държава...
135
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 12 години
dnes.bg/stranata/2011/10/19/tejka-katastrofa-prati-8-dushi-v-bolnica.131635ment-newestАх тия лоши,гадни,алчни лекари.Сега ще ги оскубят до шушка тези от катастрофата.Тези гадни, отвратителни специалисти.Виждате ли колко сте жалки в коментарите си бе мушмороци!
134
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във Европа,народа се лекува без пари ако е социално слаб-болница,лекари лекарства...Това е престъпление в една уж европейска държава народа да не може да си купи дори лекарствата!!!?Лекарите да спрат да искат подаръчета и парички от пациентите,защото ще я загазят.ES ima pravo да им скъса дипломите.Защо боко не им иска сметка от 600 лева заплата,как живеят луксозно!!!!?
133
1
 
4
 
! Отговори
само питам? преди 12 години
Каква е ролята на ---ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ в БГ ?
132
0
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 12 години
...ами ТИ ,защо спа и къде беше--- 20 години ...?
131
1
 
2
 
! Отговори
До ЕTNA преди 12 години
брейййй ти много знаеш за западните специалисти бе ***? Те за тва се изтрепват да учат тук, щото там едно "страхотно" образование получават......
130
0
 
3
 
! Отговори
уффф, преди 12 години
Нашата е ясна ,ама ако лекарите напуснат БГ ,ще го закъсат ----*** и политиците в БГ !
129
0
 
4
 
! Отговори
до ETNA преди 12 години
То затова щото не може без прически, улиците са пълни с к***и! И всяка втора п***а поне веднъж седмично пръска стотици левове за глупости! ИЗОБЩО НЕ РАЗБРА СМИСЪЛА НА ПОСТА МИ!
128
1
 
7
 
! Отговори
тобалан преди 12 години
абе хора за какво са ни лекари ,нали си имаме милиционери начело с юридически консултант - гинеколог ( визирам цецо *** ) , лекарите са отживелица , и така нали , понеже вече ни е страх от подлушване ,крайно време е да ни стах и да боледуваме , да оставим на страна факта ,че в скоро време тук ще останат политици ,милиционери, *** и кучета , а децата трябва да бъдат вписани в червената книга на българия , и кандидат пенсионерите колкото по малко са толкова по добре за останалите
127
6
 
3
 
! Отговори
alex преди 12 години
Лекарите има добри, както и зъболекарите. Ама медицинските сестри са страшно злобни, гадни, невероятно груби и само от пари се интересуват.
126
2
 
5
 
! Отговори
ТС преди 12 години
Мечо, ясен си ми. Злобните ви главици винаги са пълни с "аргументи". Ходи си прави зъбите в Германия като много знаеш и е евтино там. Качеството струва много пари по цял свят и във всяка една сфера.
125
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
121Да не сте ссамо вие дето професията ви изисква да четете много ?
124
0
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 12 години
"ФЪФ" --БГ ---,вместо фактура ....фРактура!
123
1
 
14
 
! Отговори
BONN преди 12 години
Майка ми си оперира ас6ирени вени в България,краката и са отгоре до долу със шевове,и след операцията не знаеше къде от болки.След 3 месеца си оперирах краката в Германия,имам по два конеца в долната и горната част на крака,и белези не останаха,взеха ме 8 часа в болницата и излязох във 11 часа,без никаква болка от упойката и колкото да ви е чудно,български лекар ме оперира напълно гратиц,защото сам социална слаба..Това е Германия,ама лекара им идва готов обучен от България,без Меркел да е платила и едно евро за образованието му.За обслужването няма да споменавам,вие се досещате.Проблема не е в лекарите,ами във системата мафиотско-мутренска.За рушвет,на лекаря в Германия му отнемат право на работа 10 години и задължително глоба,а може и на топло да влезе

Спонсорирани публикации