Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
4
 
2
 
! Отговори
лоли преди 12 години
до skolex.ама то и ние се махаме, скоро няма да има лекари, но и няма да има и кой да лекувате... защото като всеки тръгне на някъде, болниците ви ще останат празни, а и не мога да разбера, защо лекарите все си мислят, че трябва да сме им длъжни, всеки кой за каквото е учил, един поправя мотори, друг, хирург, ми слага платка в глезена, плащам си, правят го... или какво, ние не сме хора, ако нямаше учители,например , ти въобще нямаше да си грамотен, та да станеш лекар...
161
2
 
2
 
! Отговори
до 156 преди 12 години
Още един ***.Край нямате!
160
5
 
4
 
! Отговори
do 150 преди 12 години
Не знаех че баща ти има милиони инвестирани в болници,професори,институт..Ама ти за *** ли ни вземаш,малката.Ти имаш ли си представа колко струва дипломата ти на българина!!?Бах ти тъпия доктор!Колко плати за дипломата ти на професора?Ти въоб6е на лекции ходи ли?На теб и козата няма дам да я прегледаш
159
1
 
7
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
Ти пък какво диплома си платил бе ***! Платил бил.Да не си го издържал ти 6 години този студент? Плащаш винетки, ама пътищата ***, там отивай се жалвай
158
1
 
6
 
! Отговори
има изход в БГ преди 12 години
Понеже ромите в БГ са безработни ,по програми ще учат за ---лекари ,така и тка в болниците е пълно с *** --пациенти и обслужващ персонал ....!
157
0
 
6
 
! Отговори
И ТОВА Е..., преди 12 години
.......следствие на ...22г., политически --ПРЕХОД в БГ !Могу умни ни управляваха ,и толкова умно ни окрадоха БГ хазната .....ето и резултатите във всички сфери .....ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ,за разбойниците ,а за нормалните хора ...само задължения !
156
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за 10 години тия 100 000 евро не можеш да ги избиеш,защото 30% е данъка,там рушвети няма,всичко минава по банков път,и един апартамет струва 1 000 000 на запад.Така че дали европееца ще взима 8000 на месец,ама на западен стандарт,или българина 600,ама 6000 в джоба,българите са по напред,Затваряйте си устите,защото сте мързеливи,купувате си дипломите а искате европейска заплата.На запад ги търсят да работят по селата а не като спесuaлисти в големите градове,четете обявите
155
2
 
9
 
! Отговори
някой преди 12 години
Еееее, ама хич бива ли така бе Бойко??? Какво обеща ти? Ако в Западна Европа търсят 600 лекари, ние да произведем три пъти по толкова! И какво сега - не можем да ги "удавим" европейците с лекари. Произвеждаме точно толкова колкото им трябват.На нас естествено лекари не са ни нужни. Достатъчни са ни милиционерите.
154
0
 
5
 
! Отговори
"ФЪФ" БГ преди 12 години
....Болниците,поликлиниките,общините ,центърът на СТОЛИЦАТА,..са пълни с *** ,не можеш да се вредиш никъде ,от *** ....!По-добре облечени ,със скъпи коли ,а---СОЦИАЛНО СЛАБИ И БЕЗРАБОТНИ ,....КЪДЕ СМЕ НИЕ .....?
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Май скоро ще се внасят лекари от Пакистан...
152
2
 
10
 
! Отговори
??? преди 12 години
Държавата дава на треньора на националния отбор по футбол 30 000 евро месечно заплата!Резултатът-последно място в групата,и пълни унижения за нас като българи!А на лекарите-заплати по 500-600 лева в Спешна помощ,това не е ли брутална гавра?Константинов,това защо не го каза при Цолова и Николаев тази сутрин?Защо не защити колегите си?
151
1
 
10
 
! Отговори
До българите от ЕС преди 12 години
Всичките ви лекари ще вземем да работят при нас,за да изпукате от болести като кучета!За вас-ветеринари!А последния доктор да ви събере и с националната практика да кандидатства с вас по САПАРД-7 милиона животни.Да вземе субсиздията и да бяга и той,за да забравите какво е това- лекар,мръсни, миризливи,злобни нещастници които като не могат да изкарат два лева,гледат как и другия да не изкара.Само че,без докторите ви чака един 25 сантиметров и доста добър бизнес с черното-траурът!
150
3
 
6
 
! Отговори
skolex преди 12 години
Да , ама там тези 100 000 евро ще ги избиеш за 1 2 години, а тук за колко? За цял живот. И не говори глупости, че ти си ни плащал дипломата, защото ние сме си имали родители и роднини, които само те си знаят как са ни издържали, а и те също като теб плащат данъци. Защо не вземеш да се нервиш на всички, които не си плащат осигуровките, а като дойдат по спешност и трябва да ги лекуваме какво правим? Ще ти кажа ......ето за тях ТИ плащаш от твоя джоб, защото те са "тарикати" за твоя сметка!
149
1
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 12 години
Демек да си стегна още колана а он да олаби-я хващай торбето и си набивай камшиците бе наглецо!
148
8
 
5
 
! Отговори
do 140 преди 12 години
Тоя модел го отдавна опитаха на запад,но не действа..Колкото и пари да им дадат пак няма да им стигне.Тия нашите парцали реват за по висока заплата,ама те не са платили за обучението си както европейците 100 000 евро и 10 години четене,не готови дипломи за по 1000 лева...Дайте да сме на ясно,за да печелим европейска заплата,трябва да плащаме европейски цени за обучението,и отделно лекарите там нямат право да повтарят годината,а веднага ги изключват...
147
2
 
3
 
! Отговори
Крал Киро --Катуница преди 12 години
Нема държавност ,"*** народ ,слаба държава "!
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България оценени са само мутрите,мутресите и пазвантите им ,а останалите само се караме !
145
0
 
9
 
! Отговори
...? преди 12 години
Колко са посредниците/посерковците/,между пациент и .....болница?
144
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вижте тъпия модел на управление на ГЕРБ.Вчера разбрах,че една фирма обявява несъстоятелност и няколко стотин души остават без работа.Небезисвестната плевенска фирма станала известна с това ,че слагала вода в бутчетата и пилешкото стана жертва на ПИАРА на един министър.Аз не подкрепям мошенничеството но една дозина останаха без работа заради евтин ПИАР.В крайна сметка всеки потребител може да избира от кой производител да си купи.Не така със злоба бе господа ГЕРБЕРИ.Можеше тихо мълком да се глобят,да се създаде стандарт без излишна шумотевица.Без един куп нови безработни.По същия начин се действа срещу медиците и учените от БАН.Подкрепям реформите,но не по този начин,не с тая злоба защото като избягат тия хора ще стане страшно.Знаеме за вас политиците все ще се намери кой да ви лекува в скъпите часни клиники,за нас народа е страшно.Стандарта на храните няма да ни спаси от болестите и тогава когато нямаме лекари ще ревем за тях.
143
6
 
5
 
! Отговори
do 137 преди 12 години
Ама света е голям,имате право да работите където пожелаете,но не може българите да ви плаща образованието а вие да бегате да лекувате европейците.Идете на запад си платете обучението,и после им лекуважте хората,ама не става с нашите парички дипломи да ви даваме а после вие да бегате...За да изкарваш 8 000 евро на месец,първо трябва да платиш за обучението 100 000 евро...И на запад рушвети няма,да не ви пахнат като кадафито на топло

Спонсорирани публикации