Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
до 116.Ох. аз от такъв прехвален и скъп си изпатих.
121
2
 
4
 
! Отговори
d-r Simeonov преди 12 години
ako nqkoi pro4ete i nau4i i edna stotna ot na6ite u4ebnici 6te razbere za6to lekarite trqbva da vzimat pone 4-5 hil zaplata.koit vidi operaciq na 2kg novorodeno 6te poiska da vzimame i 10. bez tiq pari nqma i istinski lekari po4ti. zaradi otrepki kato ETNA i ne znam si kvi, bednotiqta, nezainteresovanostta na BG lekarite 6te produljavat a s tova i genocida na naroda. koito si go i prosi.
120
0
 
3
 
! Отговори
ДО 116 преди 12 години
Е,да в БГ ,то и силиконовите гърди бяха качествени ,ама се спукаха ....!
119
1
 
2
 
! Отговори
do 113 преди 12 години
Ами, ти си искай касовата бележка. Аз когато ходя на зъболекар ми правят фактура (ама, не говоря за БГ, де).
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами, ти си искай касовата бележка. Аз когато ходя на зъболекар ми правят фактура (ама, не говоря за БГ, де).
117
0
 
2
 
! Отговори
....113 преди 12 години
"фъф "БГ ,НЕМА ТАКИВА !
116
3
 
5
 
! Отговори
ТС преди 12 години
Мечо, аз мога да ти кажа + работи изключително качествено и е с най-модерната и съвременна техника, но сигурно ще отвориш уста, че ти е скъпо. Искате всичките без пари супер качествно да получите.
115
1
 
5
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 12 години
24 часа, вчерашният брой, статия Гинекологът, в чието дежурство починаха три бебета, е невиненСъгласно доклад, представен от здравния министър д-р Ст. Константинов, поведението на лекаря във въпросната нощ е било неадекватно, непрофесионално и под влиянието на алкохол. От прокуратурата уточняват, че въпросът за това дали д-р Атев е изпълнявал служебните си задължения в нетрезво състояние щял да бъде разследван само при установени нарушения на правилата за действие, НО ТАКИВА НЕ СА КОНСТАТИРАНИ!!!. Г-н прокурор, как да разбираме: Фактът,че гинекологът е бил пиян, няма значение, защото действията му са били адекватни?! Защо не внесете това си мнение в КАТ - водачите на МПС може да бъдат пияни, важното е как карат колата! Извинете, вие в кой юридически факултет сте завършили Право?
114
0
 
7
 
! Отговори
СЛЕДВА....! преди 12 години
Премахване на ----ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ !
113
1
 
4
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Внимание! Моля, помогнете!Търся стоматолог, който да издава касова бележка и /или/ протокол за извършена манипулация.
112
2
 
13
 
! Отговори
ТС преди 12 години
На мен като не ми харесва нещо си купувам друго. Защо ходите при българските лекари като не ви хресват?! Ходете в Турция, Гърция, Италия, Германия. Аааа, да, платили сте си били осигуровките и други подобни илюзии. Платили сте си за лъскавите офиси на здравната каса, за джиповете и тлъстите заплати+бонуси на финансистите, които работят в нея. Нямате смелост и акъл да си поставите исканията и претенциите, където трябва. На образованите хора скачате, а на простака с 8-ми клас в джипа мълчите.
111
1
 
6
 
! Отговори
ЦИГАНИН в БГ преди 12 години
Българска работа ---- приказки ,приказки ,....та 22 г.----ПРЕХОД ?
110
2
 
4
 
! Отговори
22 г.----ПРЕХОД преди 12 години
Възможно ли е ,22г.,да са научени на ...много пари ---корупция ,невежество ,чака рака ,далавера и търговия,....а сега да ги учиш на ....НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ ----ТОВА НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ !Това важи и за всичките институции в БГ !
109
8
 
7
 
! Отговори
ETNA do 105 преди 12 години
Престанете да се сравнявате с лекарите на запад бе, смешници! Първо си сравнете знанията и професионализма с тях, а после гледайте заплатите. А вие искате да правите от пръдня боя: с нулеви знания, с нулев професионализъм, с нулево желание за работа искате да вземате западни заплати. Е, не става! Първо държавата ни трябва да стане западна (и всички, които сте в нея).
108
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам как с 600 лева,ком6ията ми лекар,издържа дъщерята студентка си в САЩ,мерцедес последен модел и вила на Витоша..къщата,ваканциите в чужбина и парцалките на жена му не ги слагам...!!!!? щават народа незаконно,търсят си рушвет и забележете...без дори и да се претесняват,иначе човека си отива....Разбойници
107
2
 
8
 
! Отговори
НАЛИ! преди 12 години
На личните лекари ,колкото и да им плащаш ,....ТЕ толкова си могат !Заплатите им + по 2.70 на рецепта = около 4000 левчета ---НАПЪЛНО ИЗЛИШНИ ---ФОРМАЛНИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ,ПОСРЕДНИЦИ !
106
3
 
4
 
! Отговори
ETNA do 103 преди 12 години
Да, и аз така казвам: лекарите в БГ са много *** народ!
105
1
 
10
 
! Отговори
обективен преди 12 години
българите са завистливо племе, и слабо образовано (въпреки хилядите "вишисти" избълвани от университетите), метача *** тук иска пари, колкото лекаря... ето това на Запад НЕ Е така, там всеки си знае мястото в обществото. Затова в Бг. останаха единствено лузърите и мафиотчетата :)
104
3
 
4
 
! Отговори
ETNA do 100 преди 12 години
100, не проcтей! Без прическа може, ама без пломба не. Мислете малко, че не всички хора в БГ имат парите, които вие им изисквате. Ако е беден кво? Да мре? Какви хора сте вие, бе?
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кои са тези останали хора бе, алооо? Ти и ти си изтрещял(а) тотално.Лелелеее много *** народ, много, отчайваща работа!

Спонсорирани публикации