Роми и гейове - нежелани за работа в BG

Младежи и възрастни хора не са предпочитани за служители
Обновена: 13 яну 2012 21:06 | 13 яну 2012 21:06,
220
Роми и гейове - нежелани за работа в BG
Снимка: архив, Булфото

80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности. Това сочат резултатите от проучване за достъпа до трудовия пазар, обяви на пресконференция в социалното министерство Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".

Проучването е направено сред 1000 респонденти от страната през миналата година и е част от проекта "Равенството - път към прогрес".

Според 80% от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Според 40 на сто от запитаните сексуалната ориентация е пречка, почти 60% са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Ако имаха магазин, 32% от хората не биха наели на работа роми, 25,5 на сто - хомосексуалисти, 17,9 - бременни жени, а 11,4 на сто -  хора с физическо увреждане.

Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. 10% от запитаните биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

36% от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. 

"Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол", коментира Захариев.

Най-трудно работа си намират хората в предпенсионна възраст, младите хора на възраст 15-18 години също не са предпочитани за служители.

Резултатите от изследването показват още, че в ролята си на работодател хората биха наемали най-често момичета между 18 и 25 години.

Населението ни продължава да остарява, стана ясно още на пресконференцията.

По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001г. на 18.5% през 2011г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
16
 
! Отговори
давиготура преди 12 години
Търся ром-инжинер за настройване на цифрови автоматични регулатори във фабрика. Моля сивита да се изпращат на ББ, той ще ми ги препрати.
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. "Стана ясен процента на анкетираните *** и *** хора : )
45
2
 
19
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
За мен е новост, че ромите са на пазара на труда, аз си мислех, че са на пазара на жицата.
44
4
 
12
 
! Отговори
Kamen преди 12 години
Само незнам колко от тези дискриминирани роми могат да четат и пишат и колко от тях знаят изобщо български език, за да имат претенций за работа.И колко от тях ги наемт да работят в чужбина.По отношение на гейовете, чиито представители и покровители са все хора с психически отклонения или със старозаветни имена, за които е доказано, че хомосексуализмът е 6 пъти по - разпространен, отколкото при останалите народи.В природата някой виждал ли е животни - хомосексуалисти?
43
1
 
4
 
! Отговори
Djon преди 12 години
Eto zshto BG nqma napredak-skoro Bulgaria ste se izpisva'' B A T A K'' v kartata na svetat,(ili pone v mislite na celiq Kitaiski narod) Jalko mnogo jalko :(
42
1
 
20
 
! Отговори
gtf преди 12 години
Поредната глупост, излязла на бял свят - никой не наема *** единствено и защото те не искат да работят. Само някой, дето се е пробвал знае за кво става дума, като си вземеш *** да ти работи. Опитите да ни вмешавате, че сме расисти нема да се получат щото всички други бачкат - турци, власи, арменци, чеченци и т.н.
41
9
 
4
 
! Отговори
ром преди 12 години
до Сталоун Ела у малата и че те праим да умиргаш.
40
3
 
20
 
! Отговори
До 45 преди 12 години
В мойто село така стана. *** безчинстваха ,изсякоха дърветата, запалиха къщи, убиваха-нощно време беззащитни хора . Българите избягаха, защото ако се защитят ще дойде "нашата" полиция. Сега селото е ***. Прилича на село в Индия. Война ще има рано или късно, защото това не се търпи. Но война не с ***, а с тези, които ги пазят.
39
1
 
20
 
! Отговори
Зелен Кон преди 12 години
Търся ром- компютърен специалист :))))))))
38
2
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
най - радостното е че се опитват по будните да говорят български по улицата , радвам се за това ,защото преди години не знаехте и български и беше диващина , но истината е че кръвта на Българина е една и като ако стане война артилерията ще е от българи ,познай кои ще са на щик , и напред пак българи ,но от ромски произход.
37
1
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
А иван костов и данчето соколов от бсп ли са??
36
4
 
5
 
! Отговори
ТРИФОН ЗАХАРАКИС преди 12 години
САМО ГЪРЦИЯ.ПО ЦЯЛ ДЕН СЛУШАМ ГРЪЦКА МУЗИКА И ГЛЕДАМ ГРЪЦКО ПОРНО..А ИМЕТО СИ МИЕ Е ГРЪЦКО..ОБИЧАМ ГЪРЦИЯ,
35
8
 
9
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Ти си го чул само пред блока ти, а аз съм чувал "*** ***" по площадите от много хора и то много пъти. Така че ако обичаш не се жалвай и не се прави на жертва !!
34
2
 
24
 
! Отговори
До 48 преди 12 години
Веднъж чух под блока кадето живея : -Българите *** . , и ме заболя че по лична карта и и ромите са българи ,но още по тежко ми беше че си позволява да го казва гласно без да се притеснява от нищо ,защото българската полиция го пази . Няма се интегрират никога ***
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 48Напротив МОЖЕ и е факт и се случва.Лошото е ,че аз като българин отидох в общината и не пожелаха да ме пишат *** и аз да се възползвам.Защото ето какъв закон се готви и го казаха в БиТиВи.Закон,че ако не плащаш за здраве си виновен.И сега го има,но не наказваха.Защото труда не е задължителен,но за здраве си длъжен да внасяш,а от къде ще ги вземеш не ги интересува.Много ми е интересно,ако някой си внесе здравно НАП дали ще го пита от къде има пари като не работи от 20 години????????
32
14
 
8
 
! Отговори
дo 45 преди 12 години
Абе ти нормален ли си? С кой да се интегрират? С толерасти и расисти като Българин, където според него той е най-висшия а *** са му виновни и за глобалното затопляне. Със такъв ***-*** какво да се интегрираш. То да се интегрираш при някои културни и интелигентни хора разбирам, но как да се интегрираш при прости ***-расисти. Такъв *** като Българин е толкова по-долен, че трябва той да се интегрира а не обратното!
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 34Проблема не е че си *** а просто няма работа за никого в бг. особено ако нямаш връзки.Аз съм българка,имам си образование и познания и също си стоя без работа.
30
1
 
6
 
! Отговори
@26 преди 12 години
ааййде, да не се оплакваме, малко пресилено е да се казва, че след като 40% от управляващите комисии в НС са жени, то жените управлявали държавата, не се жалвайте
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли човек с 500 лв заплата с едно дете да живее на 50 м2 някъде и да плаща социални ,здравни и какви ли не още данъци и лихви по кредита , а Ромското население да не плаща нищо и да не работи ,а само да чака и да взима и да прави всякакви золуми и мизерии след което да бъде добре прието ? -Не може./ С уважение към Фирма Чистота и всички работещи роми защото и сред тях има хора макар и малко .
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''Роми и гейове - нежелани за работа в BG Младежи и възрастни хора не са предпочитани за служители''Сега за ромоте съм съгласен и за възрастните за служители,защото служат само служещите а те са от МО и МВР.За гейовете обаче и за младежите не съм съгласен.Точно те работят добре.

Спонсорирани публикации