Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз

Пореден протест срещу шистовия газ събра десетки в центъра на София
Обновена: 10 мар 2012 16:01 | 10 мар 2012 13:53, Бойчо Попов
130
Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз
Снимка: БТА

Няколко десетки протестиращи настояват за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на протест пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Заради обвиненията, че са „платени агенти на Русия“ събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз, предаде БТА. 

Още по темата

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Протестиращите издигнаха лозунги "Баба Марта е с нас, не на шистовия газ", "Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България".

Необходимо е още да бъде създаден нов Закон за концесиите, тъй като настоящият "отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", смятат демонстрантите.

„Хората останаха с впечатление, че когато има забрана, всичко тръгва по мед и масло и всички са щастливи, но за съжаление, нещата не стоят така. Ставаме свидетели на промени, които така подготвят почвата, че в момента, в който тази забрана влезе в сила, всички ще започнат да работят спокойно", заяви Марияна Христова от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ.

Демонстрантите настояват и за промяна в Закона за опазването на околната среда, която да задължи за да са длъжни всички фирми да огласяват методите си и да оповестяват технологиите, които използват. „Тази промяна изобщо не беше дискутирана", добавя Христова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на всички енергийно независими идЕоти писали тук,им пожелавам много здраве и дълъг живот на някоя сонда за шистов газ ИЗВЪН България,но преди това да си напишат завещанието,или най-накрая да седнат и да прочетат първото нещо в живота си-предлагам доклада на ЕПА за вредите от фракинга и да спрат да ни занимават с умствените си заболявания.газовите и нефтените корпорации са на умирачка и все повече зулуми ще правят в света,за да го отричат.евентуални войни също-мислете с главите,а не със зад...а!
120
4
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, Бъдете честни...И си признайте, че газовия "балон" НАБУКО" се спука... - ГАЗ НЯМА...!!! НО, И ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ МОЖЕМ СПОКОЙНО ДА ЗАБРАВИМ...!!! И БЕЗ НЕГО СТАВАМЕ ГАЗОВИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЮГО-ИЗТОЧНА ЕВРОПА!!!Като беше тука Путин нали го питаха що така скъпа газта за нас, и той им рече съвсем точно Продаваме ви я на 4 пъти по евтино от цената на която достига до крайният Ви потребител, това си е ваш проблем ЗАТОВА ХИЛАРИ КЛИНТЪН ЗАПОВЯДА...!!! - БОКО НА БЕГОМ, КЪМ ПУТИН!!!- "...1. ГАЗОПРОВОДИТЕ НАБУКО И ЮЖЕН ПОТОК ДА СЕ СЛЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ..., ЗА ДА СЕ ЗАОБИКОЛИ, ОСВЕН УКРАЙНА И ТУРЦИЯ!!!2. Да се строи АЕЦ-Белене!!!"ОБАЧЕ..., АКО ИМАМЕ ПОНЕ МАЛКО АКЪЛ, ТРЯБВА ДА КАЖЕМ...:"... - ПЪРВО СТРОИМ ОБРАТИМИТЕ ВРЪЗКИ С РУМЪНИЯ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ И ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ В БУРГАЗ И... ТОГАВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО...- ИНАЧЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА НЯМА ДА ПАДНЕ!!!
119
2
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
До 126.Точно в проучването на шистов газ има много лошо. Пак да подчертая за недочулите, че проучването на шистов газ става чрез все същия хидравличен удар. Който е неконтролируем и може да доведе до разместване на земните пластове, които да отровят водата. Хубаво е, преди да пишеш, че "няма нищо лошо" да се пообразоваш.И какво общо има добивът на дървесина с шистовия газ, не мога да разбера? Нима след добива остава отровена земя и вода?
118
2
 
4
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
В проучването на каквото и да е няма лошо. а и невиждам нищо злобно в коментара.А ти като си такъв "еколог" наясно ли си, че в Бг годишно се добиват по 6 млн куб, м. дървесина за огрев ??? наясно ли си колко по-големи вреди нанася това на природата ??? и един от начините да се спре тази поголовна сеч, е именно използването на евтини алтернативи като шистовия газ.Е вярно за протести срещу изсичането на горите никой не плаща ;)
117
5
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
До 123Явно не си наясно по проблема, защото "проучването" става по същия начин, по който и добиването. Тоест с хидравличен удар.Така че можеш да си спестиш некомпетентното, злобно и крайно неуместно "мнение", базирано на битова логика и липса на достатъчна интелигентност.
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
проучването не се прави в лаборатория.
115
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубаво е да се протестира и да се изразява мнение, но боя се че тези "еколози" са просто едни поставени лица, иначе немога да си обясня малоумието от тяхна страна, да протестират срещу прочуването, айде срещу добива донякъде го разбирам :) ама срещу проучването :)))
114
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей ***.Това да добиваш шистов газ изисква технология малко по различна от варенето на ракия единственото нещо в което сме на световно ниво.Абе най добре тогава и ние да си построиме АЕЦ Белене.Защо да даваме грешни пари на руснаците?Колко му е-вар тугли и готово.
113
9
 
7
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
До 120 Отдавна е ясно,че Русия иска да продава не само газ,а и политическите(икономически)си интереси.Лесно е да бъдат наети шепа *** *** за псевдопротестите им,резултата от гадостите им ще лъснат след 10г.,когато Полша ще си има собствен газ,а ние пак ще сме почти васали.Чудя се защо им беше обърнато внимание,и/или е купен някой на по-високо ниво?
112
6
 
10
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Като гледам колко минуси сте ми наслагали на една безапелационна истина и си давам сметката защо сме на този хал. Явно за 45 год СССР добре си е свършил работата и русофилията в Бг е неизлечима. Толкова ли не можете да проумеете че безалтернативните доставки на газ позволяват на Русия да държи цялата ни икономика за гушата. Утре магат да решат че ще ни дават газ ако напуснем ЕС и НАТО.
111
1
 
3
 
! Отговори
злото преди 12 години
обикаля планетата - няма начин без бой да победим това зло !!!! НЕ , НЕ , НЕ И НЕ САМО ТОВА ДА ИМ КРЕЩИМ НА ПРОДАЖНИЦИТЕ !!!
110
0
 
2
 
! Отговори
до 112 преди 12 години
кооооолко си жалък .....................................но не те жаля !
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ти вълк ли си
108
1
 
2
 
! Отговори
четете! преди 12 години
http :// .dnes.bg/obshtestvo/2012/02/20/shevron-sponsor-na-priem-za-3-mart-v-posolstvoto-ni-v-sasht.151878
107
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Онзи ден едни овце протестираха, че са им високи цените на горивата и за това са много обидени! Днес други овце протестират, че правителството иска да понижи цената на горивата като си добиваме сами! Кажете ми имали по *** народ от нашия? Има ли по прости хора на Земята от нас? Хем искаш да живееш богато, хем си недоволен когато някагото някой ти даде хляба в хляба в ръцето - простотия до хия, това е положението. Всеки в България експерт по всичко и за това всичко ни е супер.
106
0
 
3
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
може и по-лошо от катастрофа да е:))
105
5
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Не искам американци да продават собствения ни газ на нас.Тук не е Изсраел.Ясно!
104
13
 
2
 
! Отговори
инжинер преди 12 години
аз заминавам за Церн, за да работя, а вие си стойте тука още в тъмните векове, но в "екологична" България!
103
1
 
3
 
! Отговори
дядо ти Стоян Рашев преди 12 години
Да си десен не значи да си ползваш дясната ръка за мастурбация, мойто момче.
102
10
 
2
 
! Отговори
До 99 преди 12 години
99% от свеста представяват вода и пясък! А отровни вещества се отделят във хиляди произведства и при добиването на десетки суровини в България - добива на злато чрез третирането на руда с цианид по полезно ли е за природата? Да не говорим, че при добив на шистов газ се сондира на много голяма дълбочина /3-4 километра/ и абсолютно невъзможно нещо инжектирано на такава дълбочина да достигне до повърхността и дори до подпочвените води - риск има само при изпомпването.