Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз

Пореден протест срещу шистовия газ събра десетки в центъра на София
Обновена: 10 мар 2012 16:01 | 10 мар 2012 13:53, Бойчо Попов
130
Пенчо Славейков от 50-левката сложи противогаз
Снимка: БТА

Няколко десетки протестиращи настояват за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на протест пред паметника на Патриарх Евтимий в София.

Заради обвиненията, че са „платени агенти на Русия“ събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз, предаде БТА. 

Още по темата

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Протестиращите издигнаха лозунги "Баба Марта е с нас, не на шистовия газ", "Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя" и "Не на добива на шистовия газ в България".

Необходимо е още да бъде създаден нов Закон за концесиите, тъй като настоящият "отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава", смятат демонстрантите.

„Хората останаха с впечатление, че когато има забрана, всичко тръгва по мед и масло и всички са щастливи, но за съжаление, нещата не стоят така. Ставаме свидетели на промени, които така подготвят почвата, че в момента, в който тази забрана влезе в сила, всички ще започнат да работят спокойно", заяви Марияна Христова от Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ.

Демонстрантите настояват и за промяна в Закона за опазването на околната среда, която да задължи за да са длъжни всички фирми да огласяват методите си и да оповестяват технологиите, които използват. „Тази промяна изобщо не беше дискутирана", добавя Христова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
ataka преди 12 години
nujna e nova Ataka,na4elo s Kapka . tq e normalen politik,ne kato bivsiq i myj
100
15
 
4
 
! Отговори
Десен преди 12 години
Ще станем нормална държава когато спрем да играем по свирката на Русия.Шистовият газ е най големият кошмар на Газпрам.Най-добрите неща които са се случили в Бг е било когато сме казали баста на Русия.Веднага ви давам примери управлението на Стамболов, членството ни в НАТО и ЕС, Русия не беше съгласна особенно с членството в НАТО, но добре че СДС намериха сили да го направят и другите след тях нямаше как да го отменят. Това са нещата които сме направили против волята на Русия.
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може би през есента министър Трайков каза ,че през 2012 газът ще запази цената си,а може и да поевтинее малко тъй като ще започне експлоатацията на находище от черноморския шелф/мисля,че беше от концесията Тексако ойл/дали имаше някаква истина в това твърдение.
98
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех Недкооо, недкоооо, компютъра не е само за пасианс, отиди прочети малко, вече има и автоматичен превод на български, ползвай ги тия новите технологии бе мама му стара
97
3
 
5
 
! Отговори
Адолф преди 12 години
Хора,защо протестирате бе?Нали бат"Бойко каза НЕ на Шаврантиите.....Борисов е българин и защитава българското.
96
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шистов газ, шистов газ!Ти си виновенче тъпите комуноиди пяна пуснаха от раз!Щом чуха шистов газзареваха на умрелота чак замириса на изгорелосделания им в СССР бушонне издържа, мигом изгоряи в *** им кратунипразното пространствоотново охладня!
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Псевдо еколозите искат да не строим и АЕЦ Белене, защото виждаш ли във Фукушимва имало авария! Всичко за тях е свръх опасно, дори вече се чудя дали няма да поискат да се забрани пърденет!? Тези хора с коефициент на интелигентност 0 искат да се върнем в пещерите, където да си живуркаме проросъобразно. Повечето от тези хора никога не са напускали градовете в които живеят, никога не стъпвали в гора, въобще не са сблъсквали с дивата природа, но иначе те много милеят за природата. Тези хора са болни!
94
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямаме доверие на подобни демонстрации, защото дори и първоначално да са подкрепяли някаква добра идея, впоследствие организират други "демонстранти" под името на първите, които да ги компрометират. Такива са Зелените, Екогласност и разни временни, те съществуват само за да потушават истинските екологични протести.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** от ГЕРБ за пореден път показаха, че не могат да разберат, че идеята всеки който ги критикува и им казва в лицето че са слабоумни да са комунисти е пълна глупост, по този внушават, че нямат алтернатива и ако с срещу тях си ***, просто няма какъв друг да си, тикви ****и
92
10
 
3
 
! Отговори
nedkodd преди 12 години
Може ли "някой" да ми каже хората в Полша и Румъния по прости ли са от нас в България ? Защо в Полша и в Румъния се добива шистов газ,е в България дори не се правят проучвания ?
91
0
 
11
 
! Отговори
Вагнер преди 12 години
Разликата м/у руснаците и американците е ,че руснаците ни продават руски газ,а американците искат да ни продават български газ и то на същата цена като руския.
90
2
 
8
 
! Отговори
Уикилийкс преди 12 години
ВЪВ ВОДАТА СЕ ДОБАВЯ СМЕС ОТ СИЛНО ОТРОВНИТЕ ТОЛУЕН И БЕНЗЕН.ТОВА СА ДОБАВКИТЕ, КОИТО СЕ КРИЯТ ОТ ОБЩЕСТВОТО.
89
1
 
3
 
! Отговори
Жул преди 12 години
До 92: Невежа си в много области. Ограмоти се малко.
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
въпреки забраната, проучванията си продължават, явно добра са си платили на който е трябвало, а забраната беше да се запази доверието към хората ... живея в район, където виждам, че нищо не е спряно
87
2
 
10
 
! Отговори
hm преди 12 години
Кои са Шеврон?В сайта им можем да прочетем:Ние сме една от водещите в света енергийни компании, с дъщерни предприятия, които извършват бизнес в световен мащаб. Ангажирани сме в почти всеки аспект на енергийната индустрия: проучваме, произвеждаме и транспортираме суров петрол и природен газ; разпространяваме транспортни горива и смазочни материали, произвеждаме и продаваме нефтохимически продукти, с цел да осигурим решения за развитието на енергийните ресурси на бъдещето. Ние се грижим за околната среда и сме горди от начините, по които служителите ни работят, за да я запазятИ след всички тези похвали, какво ли казват другите за тях?1. Фирма Шеврон е осъдена в САЩ за укриване на данъци с общ размер 3.25 милиарда долара /от 1970г. до 2000г./, чрез схеми на надписване на продажните цени за всеки барел произведен петрол.2. Фирма Шеврон безотговорно е замърсявала територията на Еквадор в продължение на 20 години /между 1972г. и 1992г./ и на 15 февруари 2011г. е осъдена да заплати 8.6 милиарда USD, заради замърсяването на територията и водите в Еквадор. Делото започва през 2003г.3. Фирма Шеврон е изляла е над 68 милиарда литра токсична вода в Амазонските гори.4. Фирма Шеврон е освободила над 11 милиона литра токсични отпадъци в Ричмънд, Калифорния, без да предупреди живущите в щата. В следствие на замърсяването, силно са се повишили респираторните заболявания и са нараснали раковите заболявания в района.5. Фирма Шеврон е осъдена в Ангола на 2 милиона USD за компенсация от нефтени разливи.6. Фирма Шеврон е осъдена в Калифорния да заплати 6 милиона USD глоба за нарушение на закона за чистия въздух и на 1 милион USD за екологични проекти.
86
0
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 12 години
А тези учените дето си ги гледал те дали са с нашата система за бонуси ? щото това много променя нещата принципно
85
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
що спорите бе?да трупате коментари на сайта ли?Добруджа няма да се дупчи!Казах!
84
9
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 12 години
Тази филми са евтина сензация за овце като теб! Те са направени не от специалисти в областта на геологията, физиката и химията, а от хора целящи да създават сензация чрез всянето на страх и паника в неграмотните по темата хора като теб! Преди около година по-повод тези филми няколко учени от различни университети в САЩ обявиха, че няма данни за екологични замърсявания при добив на шистов газ никъде по света!
83
3
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Абе то май ти помниш избирателно ......... преди 2 седмицимутрата като се разхождаше из Банско и лапаше за да узакони на един Цеко едни писти....... що немаше протестиращи а ???Аз съм сигурен, че ако утре се появи някоя фирма, която да инвестира в инсталация за втечнен газ от Катар например, същите тия еколози отново ще скочат да ни обясняват колко е вредно да внасяме втечнен газ от Катар :)
82
1
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 12 години
Пич нещо си объркал темата, ходи виж дали няма нещо ново за Кадрашян, коментирай там и не дишай дълбоко