След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До тошко:Ами през нощта е тъмно...трябват фарове да се пренесе тая енергия...съотв. е по-скъпо...
75
0
 
2
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До тошко...ами кофите, дето носят с тях тока са големи и тежки...за т'ва.:)
74
1
 
5
 
! Отговори
Атака преди 11 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NE RAZBRAHTE LI TOZI MOHO BOIKO KOTO E PRODAL I POSLEDNITE 33% Ot dqlotvete na darjavata gi e dal na ЕРП za tova sega se e POKRIL KATO MISHKA NQKOI DA GO E VIDQL POSLEDNATA SEDMICA DA REJE LENTI4KI ?????ASVALT PASHA SE E SKRIL QKO MUTRATA DOLAN ZASHTO EN KAJE ISTINATA NA NARODA???? 4E PAK PREDISHNITE SA VINOVNI AAAAAAAAAAA MUTRI GERBERSKI OSHTE 142 DENA I DIM DAVI NQMA
72
7
 
4
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
Тока е скъп, защото оставихте Овчаров и руската им компания да правят каквото си искат 20 години. И сега пак ви водят за носа, като ви карат да мечтаете за светлото ядрено бъдеще. Не ставайте леки, като желаете да плащате само ползваното, а загубите при преноса и поддръжката на мрежата Ви да се заплащат от чужденците(само защото са чужденци). Не сме гнусна и алчна нация за да искаме другите да ни издържат. Но явно в този форум сте само представители на тази част от населението.
71
0
 
7
 
! Отговори
тошко преди 11 години
Нощна ел.енергия (цена):0,03129 лв.KWh...... Пренос по разпределителна мрежа за НН (цена): 0,04683 лв.KWh....... Как може "преноса" да струва повече от ел.енергията?
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 74, Това е логика само на един бакалавър по изкуствата. Като имаш по ниско напрежение в мрежата просто лампата ти свети по слабо, т.е консумираш по-малко ток.
69
0
 
9
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До Анонимен 71...Май си с жълто около устата...и плюс това си болен от герболеза.ЕРП-тата ги продаде Дедо, а главен полицай беше Буда...Раздържавиха ЕРП-тат, като дадоха едно от тях на Чешка държавна фирма...И въпреки протестите за заплаха за националната сигурност, МВР-то излезе с рвърдение, че няма такава заплаха...
68
0
 
9
 
! Отговори
samo prah vo4ite преди 11 години
Второто важно обстоятелство, което забравяме е, че до скоро в ЕРП тата държавата имаше 33% дял, но миналата година тихомълком почти тези дялове бяха продадени през борсата, Българска консолидационна компания Повтарям Ви, през миналата година при управлението именно на Бойко Борисов.Е, как да иска да развали приватизационните договори от 2005 година, след като той продаде останалите 33% държавна собственост?!Спомняте ли си, кога Борисов спря да говори за разваляне на договорите?!А спомняте ли си, че Делян Добрев щеше да оспорва дългосрочните договори с двете американски централи
67
0
 
6
 
! Отговори
Ан преди 11 години
До ХипопотамЕми да но ЕРП-тата спонсорират управляващата партия. Независимо коя е тя.
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ХипопотамРазбира се, че *** Серж е виновен, защото позволи на Р.Овч. - инкасатора да внедри ЕРП-тата в България. От там е проблема с високия ток, ако не сте разбрали другари с чугунени тикви.
65
0
 
4
 
! Отговори
Дон Дон преди 11 години
Е такава глупост не бях чул. По високи сметки от повишеното напрежение.
64
1
 
16
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Искаме Бойко да излезе и да обясни какво означава следното:"Ръст на печалбата от 240% регистрира "ЧЕЗ Разпределение България" АД през 2012 година..."?!?Искаме да излезе и да ни обясни как Станишев и тройната коалиция са това!!!Искаме да излезе и да ни каже четири години малко ли са?!?
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Годината е 2013-та, от 4 години управляващи са ГЕРБ. Извинения с предишните вече не се приемат.
62
9
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 11 години
> Искаме Бойко да излезе и да обясни защо се стигна дотукАми Тройната Коалиция приватизира ЕРП-тата, затова се стигна дотук.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо ни цакате с ниско напрежение и измислени добавени стойности?
60
0
 
8
 
! Отговори
малоумен преди 11 години
Абе журналистите, Вие за *** ли смятате целия български народ ???? То и сега във фактурите на първия ред си пише колко са кВт дневна и нощна тарифа и по колко ст. са съответно. Напр. дневна-100 кВт х 0,171 лв.И отдолу е изредено как се формират тези 0,171лв. По-интересното е, че цената на тока е 0,0855лв, а всички други изредени такси за достъп, пренос, разпределение и т.н........ като ги събереш са точно 0,855лв.ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ, ЧЕ ТАКА НА ТОКА СЕ УВЕЛИЧАВА ТОЧНО 100%-0,085+0,0855=0,171ЛВ!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 66 ЕЛЕКТРОПРЕНОСНА МРЕЖА!
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само не разбрах каква е логиката да плащаме по-скъпо за по-нисък волтаж на пренос - за провеждане на ел. енергия на големи разстояния, напрежението трябва да е високо, за да може загубите на тока да са малки. Т.е. плащаме повече за по-малко или просто подаването на ел. енергия е намалено, но не и цената, която плащаме ? Защо във фактура не пишете всички междинни стойности при преноса - от АЕЦ-а, през подстанциите и до електромера ми? Вместо да ме увещавате с данни, прочетени от интернет...
57
0
 
8
 
! Отговори
попа преди 11 години
Сметката винаги е била разбираема - в нея пише: "Ние, бизнес-партньорите на тия, които сте избрали да ви щавят, пардон, управляват, искаме от вас да ни платите едни такси, които дължите за 40% употребен ток." Това е. Ама хората не искат разбираеми сметки, те искат да изгонят тия ЕРП-та, както го сториха хората в Албания, които ние мислим че са простовати планинци. Е да, ама излязоха по-демократични от нас. А ние стоим вкъщи.