След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 69Разбира се, че *** Серж е виновен, защото позволи на Р.Овч. - инкасатора да внедри ЕРП-тата в България. От там е проблема с високия ток, ако не сте разбрали другари с чугунени тикви.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 60Така ли? Ами 3-месечната учителска стачка и после ония, дето ги размазаха от бой пред Парламента какво се наричат? Май не са протести според теб, а народна либоф :)))
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Искаме Бойко да излезе и да обясни защо...."----------------------За какво ми е да обяснява? Знаем го какво ще каже - "Станишев е виновен..."
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фактурата винаги си е била разбираема.А тя се определя като изразходваните киловати се умножат по коефицент(Костоф), по коефицент(Симеон), по добавка(Цветелина), по коефицент(Буда), цялата сума се събира и се умножава по 20%(Дянков).Не е РАЗБИРАЕМО само, откъде "изразходваните киловати"(базата) върху, която се начисляват горепосочените добавки, "незнайно как" са скочили 2,5 ПЪТИ?!?
52
0
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Сега народонаселението ще се прибере по домовете си, за да разучава новия дизайн на фактурите. Известно време няма да има протести.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашите майки и бащи построиха електронна преносната мрежа в цяла Българи. Днес ние плащаме за нещо, което по право си е наше, но парите отиват в чужденци. Е, не е ли това *** български народ? Жалко, защото и аз съм българин.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Един мъж
49
0
 
8
 
! Отговори
Буда-ЛА преди 11 години
Будааааа, къде си бе Будааа
48
0
 
11
 
! Отговори
777 преди 11 години
Фактурите много добре се разбират! За 50 лв. изразходван ток - крайна сметка с безобразните добавки 110 лв.!!!??? Айде ако обичат да променят закона и да задължат обирджийте, да не начислява повече от 25% допълнителни такси от сметката за изразходван ток. 100% допълнителни такси за пренос-мренос, достъп, невзети задължения и т.н. е обир и подигравка с честните платци и бедния ни народ!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Един мъжДа, ама при Тройната коалиция никой не протестираше. Значи всичко е било наред и е упражняван контрол. А сега?
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, нарочно цената на тока се шроменя лятото- знаят, че хората са в отпуск и ги няма и няма кой да протестира, няма как да се усети. Я, да видим ако промяната е зимата, да видим , ще смеят ли да си прокарват увеличения
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне янев разследва енергийната мафия и всички ще разберем истината след няколко дни.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Реалната цена е наполовина. Трябва някой здраво да разтърси клона, за да изпаднат всички посредници и готово. Това за европейските цени е пълна глупост. Всичко е математика и пладнешки грабеж.
43
0
 
10
 
! Отговори
aibou преди 11 години
В 12:00 часа,щял да разговаря с хората.Като иска да говори,да слезе при народа,без полиция и да стане един хубав дебат...
42
0
 
12
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Ха хаааа, сега ще премахнат от фактурите всичките такси, дето завишават със 100% цената на тока и по този начин никой няма да знае какво ще се включва реално в цената! А тя ще продължава да си расте.Много е ясна към момента фактурата за тока. Така ни отвори очите за какво плащаме. За съжаление се усетиха и ще го скрият.Не пипайте фактурите, моля! Който не може да ги разчете, да пита тези, които го могат. За да знаем поне какво и колко ни слагат отгоре. Не ни отнемайте това право!
41
0
 
22
 
! Отговори
Хипопотам преди 11 години
Доков,май наистина сте *** и не разбирате за какво става въпрос?!?Хората не искат само разбираеми фактури,а искат да не ги грабят и крадат!!!Никакъв диалог с *** като теб и Добрев!!!Искаме Бойко да излезе и да обясни защо се стигна дотук,защо държавата закриля монополите на всички нива и какво смята да прави от тук до изборите!!!Това е,кратко и ясно!!!Никакъв диалог,достатъчно ви оставихме да се наиграете!!!
40
13
 
4
 
! Отговори
Един мъж преди 11 години
не мога да разбера какво са виновни герб за високите сметки за тока? тока си е висок от 20 години насам при всички правителства. И монополистите не ги доведе бойко , а тройната коалиция
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да други доведоха ЕРП, но и управляващите 4 години не промениха нищо.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз фактурата и сега я разбирам много добре - 70 процента надценка, а ЧЕЗ с 240 процента печалба за миналата година. Време е да се отървем от тези кърлежи веднъж завинаги!
37
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ БКП_БСП преди 11 години
ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА ДО ПЪЛНАТА ПОБЕДА!!!На Слушах се на обяснения за формирането на 7добавки към реалния потребен ток,от които цената на тока скача с цели 65%,сиреч 162лв. упетребен ток с тези 7 добавки плащаш 410лв. на ЧЕЗ.И там има 3 фрапиращи добавки ВСЕКИ ПОТРЕБИТЕЛ ГИ ПЛАЩА ОТДЕЛНО 1пренос пренасят с кофа тока от Козлодуй до София.2после с друга кофа го разпределят за Люлин,3 с последната кофа ти го доставят до блок 632 на 7етж,та един вит ни носят ток с кофа на ВСЕКИ ПООТДЕЛНО СПОРЕД НУЖДИТЕ НИ,А БЕ ГоЛЕМО НОСЕНЕ ПАДА,тия ни мислят за пълни балъци,нито мрежата са изградили ЧЕЗ,нито тока