След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
1
 
4
 
! Отговори
дзвер преди 11 години
До ИВАН КИРМИКЧИЕВ...хайде стига...Буда и тайфата ми не са виновни за нищо, даже и за това че са деца и внуци на тия същите "червени"...И накои очакваха да се борят с тях...Смях, ама през сълзи...
315
6
 
3
 
! Отговори
ИВАН КИРМИКЧИЕВ преди 11 години
"МОНОПОЛИТЕ" В БЪЛГАРИЯ ----НЕ СА ОТ ВЧЕРА....НИТО СА ОТ ГЕРБ!!!МОНОПОЛИТЕ СА ГРИЖЛИВО СЪЗДАДЕНИ И ФИНАНСИРАНИ ОТ БКП/БСП !!ЧРЕЗ ТЕЗИ НОВИ "ЧЕРВЕНИ ПИРАМИДИ" ---ПАРТИЯТА ОТ *** -20, ИСКА ДА ВИ УПРАВЛЯВА!ОРЪЖИЕТО НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ---СЕ ЗАМЕНЯ С "ЧЕРВЕНИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПИРАМИДИ"/.. по браншове/ !ДНЕС ГОВОРИМ ЗА "ЕНЕРГИЙНИЯ БРАНШ."...УТРЕ ЩЕ Е НЯКОЙ ДРУГ.../земеделския например/ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА!
314
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИВАН КИРМИКЧИЕВвуйче "финансии" що ще рече?
313
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фактите са ясни. 1) Хората нямат пари да плащат такива високи сметки за ток.2) В страната няма алтернативни източници на отопление - парно, газ, мазут (ако не борим няколко града с ограничено разпространение).3) Главното покачване не е от цената на тока, а от пренос. Защо се преноса е толкова скъп? Не е ли задача на дружествава да се грижат за ефективността на мрежата?Министъре, ***, като не можеш да си вършиш работата се разкарай от там.
312
0
 
14
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
НОВИНА - СВЕТКАВИЦА...!!!Гърция отне лиценза на единствените две частни компании, които предоставят електричество за битови нужди. Според Управлението на гръцката система за доставка на електрическа енергия (ДЕСМИЕ) Energa и Hellas Power им дължат 27 милиона евро, които е трябвало да бъдат изплатени до 20-ти януари 2012.След като не е била внесена сумата до обозначения срок по сметките на двете държавни компании, надзорният орган на енергийния пазар отне лиценза на частниците"- А НИЕ?
311
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧУДЯ СЕ КОИ ПО-НАПРЕД ДА ПСУВАМ - ТЕЗИ КОИТО НИ ДЕРАТ КОЖИТЕ СЪС СМЕТКИТЕ, ИЛИ ТЕЗИ КОИТО ГИ ЗАЩИТАВАТ.
310
0
 
18
 
! Отговори
ЧИЧО ПИЧО преди 11 години
Най-лошото е че ЧЕЗ е ЧЕХСКА фирма и ВСИЧКИ ПЕЧАЛБИ ОТИВАТ В ЧЕХИЯ НЕ В БЪЛГАРИЯ
309
2
 
12
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 11 години
на площтадите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове.да защтитим БЪЛГАРСКИЯ народ който тиранът БОРИСОВ погребва.ако е останала и частица от патриотизма на ЛЕВСКИ И БОТЕВ излизаите да раздаваме правосъдие така както ЛЕВСКИ е раздавал правосъдие на тираните.да продължим делото на ЛЕВСКИ И БОТЕВ и да свалим със всички средства тираните от ГЕРБ И БОРИСОВ.не чакаите а излизаите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове БОСИЯ ви показа пътя на РЕВОЛЮЦИЯТА сега ние сме на ход да напълним площтадите и да свалим тираните РЕВОЛЮЦИЯ,РЕВО
308
2
 
9
 
! Отговори
ГЕРБАВИ МУТРИ преди 11 години
КЪДЕ СЕ СКРИ БУДАТА БОЙКО БОРИСОВ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ? ЗА МЕН ТОЙ НЕ Е БУДА А ЮДА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД! ЗА МЕН БОЙКО БОРИСОВ Е ЮДАТА НА БЪЛГАРИЯ! ТОЙ Е ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК ЗА ВАШЕТО ЖАЛКО БЛАГОСЪСТОЯНИЕ! ТОЙ ЮДАТА И ГРОБ СА МАФИОТИТЕ И ГРАБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ! ЮДА НЕ Е ВИНОВЕН А ДКЕВР - СМЯХ В ЗАЛАТА ТА ТЕ СА ЛОСТА НА ДЪРЖАВАТА АКО ИМА ТАКАВА И СЕ НАЗНАЧАВА ОТ ТИКВАТА ЮДА!
307
2
 
6
 
! Отговори
ИВАН КИРМИКЧИЕВ преди 11 години
ЧРЕЗ ЕНЕРЕГЕТИКАТА -----СЕ ИЗДОЯВАТ ФИНАНСИИТЕ , ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!ЗАТОВА ,КОМУНИСТИТЕ И РУСНАЦИТЕ СА СЕ НАСОЧИЛИ НАТАМ------ТАМ СА ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ!НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ....ИЛИ СТЕ ***...???!!!
306
2
 
0
 
! Отговори
до 373 преди 11 години
Човече нещо не си добре или си нечий слуга за да бръщолевиш врели некипели.
305
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА
304
0
 
6
 
! Отговори
ТОКОВА СМЕТКА преди 11 години
КАК НИКОЙ НЕ РАЗБРА ЧЕ СА ВИНОВНИ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ -ТЕ ОТЧИТАТ ДВОЙНО И ТРОЙНО ПОВЕЧЕ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ОТ ИЗРАЗХОДЕНАТА- ТАКА СА НАСТРОЕНИ НЕ ГОВОРЕТЕ ПОВЕЧЕ ГЛУПОСТИ
303
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ББ НЕ НАПРАВИ НИЩО ЗА НАМЯВАНЕ НА СМЕТКИТЕ ЗА ТОК, ЗНАЧИ И ТОЙ Е СЕДНАЛ ВЕЧЕ НА БОГАТАТА СОФРА НА ЧЕРВЕНАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ.
302
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-бързо си отидат тези наглеци толкова по-добре, а народа трябва да заведе дело срещу тези които са сключили договор с тях. Колективен иск за ограбване в особено големи разбери, поради некомпетентност и малоумие на лицата подложили българите на този тормоз.
301
12
 
2
 
! Отговори
ИВАН КИРМИКЧИЕВ преди 11 години
НЕ БЪДЕТЕ КАНАРЧЕТА -----ВДИГАТ ВИ ЦЕНИТЕ НА ТОКА ,...ЗА ДА СЕЯТ" НЕДОВОЛСТВО" И ДА "ЯХНАТ ВЪЛНАТА НА ПРОТЕСТА"....!ТОВА СА ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОХВАТИ НА КГБ И ДС.ЕНЕРГЕТИКАТА Е ...СЛУГА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!ТАМ СЕ РАБОТИ С "МИЛИОНИ И МИЛИАРДИ"------ОТ ТАМ СЕ ДИРИЖИРА ВЛАСТТА !СЛЕПИ ЛИ СТЕ...??!!!ГЛУХИ ЛИ СТЕ...???НИМА НЕ РАЗБИРАТЕ ....ЧЕ ТОВА Е "ПЪЛНА ЧЕРВЕНА КОНСПИРАЦИЯ"?????????????
300
0
 
18
 
! Отговори
х преди 11 години
В общите договори с ЕРП правени при Симеончо е договорено кражбите на ел енергия и загуби в мрежата да се поемат солидарно от всички изрядни консуматори и да им се калкулират в сметките. Токова безумие и наглост няма в целия свят, демек ЧЕЗ и др нямат никакъв интерес да се борят с кражбите и загубите на ток, защото те им се заплащат и се калкулират в сметките на порядъчните платци на ток . Това е пълен парадокс честните да плащат за крадците, а но доставчика да не му пука.
299
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Основната причина за повишаването на цената на електроенергията в България е гигантската далавера около "гьола" край Белене. В нея досега са потънали два милиарда лева, а активите на Националната електрическа компания са заложени като обезпечение, с което България е съвсем вероятно да се раздели. Далавери се правят и с износа на ток, при които изнесени на книга количества се пласират на вътрешния пазар, за да се спести и укрие данък добавена стойност. Държавният монопол върху производството на енергия е това, което обединява всички правителства в България, защото това е най-щедрата и непресъх
298
1
 
4
 
! Отговори
аС преди 11 години
Я, какъв красив труп ! Я да му вчешем перчема ...
297
0
 
5
 
! Отговори
нечовек преди 11 години
Всичко това е резултат от чакането друг да ни свърши работата,а ние да мрънкаме,колко е несправедливо.Оставихме Червената Баба да си отгледа деца и внуци,да ги изучи в елитни университети и сега те ни смъкват кожите от гърба.Мита за работливия и интелигентен български работник потъна в море от чалга,простотия и метилов алкохол.....