След високите сметки за ток правят фактурата разбираема

В бъдеще всеки щял да смята лесно колко дължи
Обновена: 12 фев 2013 14:56 | 12 фев 2013 11:40, Веселина Йорданова
496
След високите сметки за ток правят фактурата разбираема
Снимка: БулФото - архив

Ще бъде променен видът на фактурата за консумирана електроенергия, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Андон Роков.

В нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност. По тези три параметъра всеки потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков, цитиран от БТА.

По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат.

Още по темата

Ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата. Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни, ще наложим и изключително кратки срокове за отговор - и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според Роков протестите на потребителите имат основание, защото дружествата са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размерът на сметките.

Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята той. Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта. Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата.

След приключване на проверката електроразпределителните дружества ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Регулаторът ще проверява и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата. В момента в цената на тока се калкулират 15 процента технологични загуби.

Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите - да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той. Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.

В 12.00 ч. пред сградата на ДКЕВР ще се съберат протестиращи срещу високите сметки за ток. Андон Роков каза, че ще разговаря с тях, но изрази надежда да има истински диалог, а не силови атаки от страна на протестиращите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още по темата: ДКЕВРсметки за ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
0
 
4
 
! Отговори
Селянка преди 11 години
Ми то какво излиза ,че ако Спиди ми го доставя тока,ще плащам по малко?
335
0
 
9
 
! Отговори
Васо преди 11 години
Но от това никому не ще олекне сметката. Оставете ги така и публикуваите договорите за всички мощности въведени по време на прехода, да се види кой, как, и при какви услови ги е сключил.
334
0
 
17
 
! Отговори
потребител преди 11 години
Тия *** не разбраха ли,че хората не искат разбираеми фактури,а нормални сметки!
333
5
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Пуснете канал едно и вижте овчара какви ги е вършил и какви ги върши в момента,нагъл безочлив държи се като каруцар,затова щеплащаме високи сметки още десет години.
332
1
 
15
 
! Отговори
Васо преди 11 години
"По думите му в момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат." Хората много добре ги разбират и точно по тази причина се дразнят. Защото им става ясна далаверата и от какво се раздува цената. Цената на тока произведен от централи през годините с лишения на тях и майките, и бащите им, и към нея прибавена цена по-висока на разни натрапници дето уж ни диверсифицират. Ще ги направите сега непрозрачни
331
1
 
8
 
! Отговори
втори българин преди 11 години
до ЕДИН БЪЛГАРИНКолега, ставаме двама. И аз съм - ЗА. На 17-ти да излизаме всички
330
0
 
10
 
! Отговори
Тъпо парче преди 11 години
То не са такси за достъп, за пренос, за разнос, за достъп до достъпа...аман.
329
0
 
11
 
! Отговори
Тъпо парче преди 11 години
Толкова са нагли, че чак си вярват на глупостите. Не искаме да променят вида на фактурата тия тиквеници, искаме измислената комисия ДКВЕР да се закрие, искаме методиката на ценообразуване да се смени и огласи. искаме да разкарат чл.34 от ЗЕ (невъзстановяеми разходи???) ал.7,която тихомълком си приеха точно миналата година, когато пак имаше протести за високи сметки и цени на ел.енергията. Искаме целият МС барабар с Боко и сие да се разкарат по възможност в Тамбукту.И ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, ЕРП и т.н вън
328
0
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ГОЛЯМ ГЯВОЛ БИЛ ТОЯ, БЕ...Според министър Добрев новият тип умни" електромери ще помогне и за либерализирането на пазара на електроенергия у нас. "КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ТОЗИ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
327
1
 
2
 
! Отговори
...за Ъ.. преди 11 години
....ами бори се ,бе ..ха,ха,хаааааааааа....АМА ДА ТЕ СВЕТНА:..ако "национализирате "-ЕРЛ-тата-----ЕФЕКТА ЩЕ Е СЪЩИЯ КАТО ПРИ БДЖ!!/..разруха и фалит--за радост на *** и ***../ЩЕ Я КАРАШ НА СВЕЩИ ,ПИЧ...!ИСТИНАТА Е В ....."МНОГО ЕРП-та" .../за всеки град/!
326
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИСКАМ да ни връщат 20-те процента ДДС, които плащаме за всяка закупена стока или услуга всеки божии ден!
325
0
 
10
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ГОЛЯМ ГЯВОЛ БИЛ ТОЯ, БЕ..." - Ще бъде променен видът на фактурата, защото хората се затрудняват, заяви и.д. председател на ДКЕВР, Андон Роков..."КАЗВА НИ...:" - КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЕЛИЯ ПРЕЗЕРВАТИВ..., ЩЕ СИ СЛОЖА ЧЕРВЕН..., АМА ОТЪРВАНЕ НЯМА ЩЕ ВИ ЕБ@, ДО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ...."А В ГЕРМАНИЯ:- В Германия електромерите не отчитат ток с по-ниско напрежение от 210 волта...! А иначе ток си имаш, ама в България те не можело да се въведат...- ЯВНО И ТОЗИ НЕРЕЗ ТОЗИ ЩЕ ГО СКОПЯВАМЕ....!!!
324
0
 
4
 
! Отговори
ЛЕЛЕ МАЛЕ преди 11 години
...ЛЕЛЕ МАЛЕ....
323
5
 
3
 
! Отговори
ИВАН КИРМИКЧИЕВ преди 11 години
"ПРОздия" ....СИ ТИ ,БАКЕ...!"ЧАСТЕН МОНОПОЛ"----НЕ СЕ БУТА С ОРЪЖИЕ!!!ЧАСТНИЯ МОНОПОЛ ---СЕ БУТА С МНОГО ПАРИ /...или като му ги вземеш/ и ....КАТО МУ СЪЗДАДЕШ ......"КОНКУРЕНЦИЯ НА ПАЗАРА"!"КЛИН --КЛИН ИЗБИВА"---КОГАТО САМО ЕДНА ФИРМА Е НА ПАЗАРА --ТОВА Е "МОНОПОЛ"!КОГАТО СА 2-3-4--ФИРМИ ...ИМА КОНКУРЕНЦИЯ!ЯСНО ЛИ ТИ Е ........."ПРОЗдьо"??!!!
322
0
 
5
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
До Един Българин СЪЖАЛЯВАМ БЪЛГАРИНО ПРОСТИ СТЕ НЕМОЖЕТЕ ДАСЕ ОРГАНИЗИРАТЕ
321
1
 
12
 
! Отговори
баба Вуна преди 11 години
Като разбера как ТОЧНО ме крадат и ще ми олекне, няма що!
320
1
 
8
 
! Отговори
до Чичо Пичо преди 11 години
Хич не ми пука,дали са чехи! Като те крадат родните монополисти да ти става по- хубаво??
319
1
 
8
 
! Отговори
Баба Пена преди 11 години
Министър Дидо ще се споразмее с ЕРП-тата да се сменят електромерите с"умни електромери" защото грешката не е в системата за отчитане , а в инкасаторите. това е последното " 20"което витае в интернета .Както комшиите са виновни за парното, така инкасаторите са виновни за високите сметки на тока. Ще достави Дидо новите електромери и хоп някякваколисионна отива някъде. А народа вълци го яли.
318
2
 
10
 
! Отговори
БББ преди 11 години
До ТОКОВА СМЕТКА ИДВАТ ИЗБОРИ НА ПОЛИТИЦИТЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ И БЛАГОДАРНИ СПОНСОРИ - ВСИЧКИ СА КЮПА - НАРОДА ЗА ДРАНЕ !
317
3
 
5
 
! Отговори
ИВАН КИРМИКЧИЕВ преди 11 години
...вуйче ----"финансии"..се дават , като ти набутам да спечелиш ....."държавна поръчка за милиони и милиарди"----ТАКА СЕ ФИНАНСИРА МОНОПОЛ!СТАНИШЕВ НАПРАВИ СЪЩОТО ....ПРЕДИ ДА СДАДЕ ВЛАСТТА!/...раздаде "спечелени Договори" на свои фирми-- ЗА МИЛИОНИ.../ТАКА ПЕЧЕЛИ И ЕНЕРГИНАТА ЧЕРВЕНА МАФИЯ /....И ЕРП-тата../!ПРОСТО --КАТО БОБ!