Руснаците внесли финалния иск за АЕЦ "Белене"

Преглед на печата на 8 юни 2013 г.
Обновена: 8 юни 2013 09:28 | 8 юни 2013 09:19,
56
Руснаците внесли финалния иск за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Reuters

"Внесоха финалния иск за АЕЦ "Белене", е енергийният акцент на "Стандарт". "Атомстройекспорт" е внесла финалните документи по иска си срещу НЕК заради поръчано, но неплатено оборудване за АЕЦ "Белене", съобщиха от руската компания. Документите са били подадени късно снощи в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

От своя страна НЕК ще има възможност да представи своите коментари и възражения срещу исканията на "Атомстройекспорт", съобщават руснаците. Според изпълнителния директор на българската компания Иво Левтеров това трябва да стане в срок от три месеца. В съобщението на "Атомстройекспорт" обаче не пише каква точно е сумата, която те настояват да получат от НЕК. В последните няколко месеца най-тиражираното число за финансовия иск бе сумата от около 1 млрд. евро.

"24 часа" представя в специален материал "Новото правителство" част от министрите на кабинета с малко известни за тях факти. "Променят закон, за да махнат Петър Чобанов от финансовия надзор, а той се върща като министър. Драгомир Стойнев, министърът на икономиката и енергетиката, върнал ИКЕА в България. Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, е убедила Брюксел на банкнотата от 5 евро да присъства и кирилицата. Екоминистърът Искра Михайлова е запалена рокаджийка и телефонът й звъни с мелодия, изпълнявана от групата на сина й. Военният министър Ангел Найденов обича тениса и е мечтаел да стане моряк като малък."

"Фалитите у нас са скочили три пъти за една година", информира "Сега". Това разкрива доклад на "Кофас България", международна компания, специализирана в управлението на дълг, анализираща 12 държави в Централна и Източна Европа. България отново оглави поредната негативна класация, която илюстрира колко е трудно да се прави бизнес у нас. С 243% са се увеличили фалитите на фирмите през 2012 г. спрямо 2011 г. В черната статистика са фирми от строителството, товарните превози, текстилни фабрики и магазини. Най-големите фалити у нас през 2012 г. са на "Камет" ЕАД, "Въгледобив Бобов дол" ООД, което освободило близо 2400 работници, производителя на стоманени тръби "Прециз интер холдинг", торовия завод "Агробиохим" и "Кремиковци трейд" ООД.

"Хаос с приема на първолаците", коментира на първа страница "Труд". Записването на децата за първи клас в софийските училища подлуди родителите. В част от предпочетените школа излезлите класирания на приетите малчугани показват, че директорите са приемали в нарушение на предварително обявените критерии. От образователното министерство потвърдиха вчера, че има напрежение, защото част от директорите са пренебрегнали правилата за записване в първи клас. Така деца, които живеят до входа на училището, са пратени в съвсем друг квартал, а други - получили съобщение, че са приети - не могат да се запишат, защото "местата са свършили". Вестникът проследява и кандидатгимназистката кампания, като посочва училищата гнезда, в които се подават документите за класиранията. Седмокласниците трябва да получат служебни бележки с оценки от изпитите си от 10 до 13 юни. Резултатите от първото класиране ще излязат на 26 юни.

Десетокласничка от Немската гимназия в София е разработила  проект за изготвяне на лекарства, които в бъдеще могат изцяло да заменят антибиотиците при лечението на пациенти, пише  "Новинар". С проекта на момичето могат да бъдат разработени  лекарства, които да убиват бактериите и гъбичките - виновници за почти всички вируси и щамове на грипа. Най-хубавото е, че  новите илачи няма да увреждат клетките в човешкия организъм,  както се случва при антибиотиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го духат руснаците и българските им *** БСП...
24
7
 
13
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
От гледна точка на търговското право-всключваш договор, за производството на определена апаратура т.е. ти си я поръчал, започва нейното производство, тя е внече готова търговски продукт, но ти ске отказваш от поръчката-плащаш неустойката по договора. И аз мога да поръчам 10 тона кашвал на дадена мандра и после да кажа, че не го искам, естествено, че ще ме осъдят. А и нека да има АЕЦ-възобновяемите източници на ГРОБ са скъпи и наистина ни загробиха.
23
3
 
11
 
! Отговори
удри преди 11 години
Нов закон за изборите.Те трябва да са задължителни.Аз вече ще се пенсионирам а още БСП и Доган дърпат конците заради некачествен материял.Все пак 50% Българи НЕгласуват а Доган има сметка от това.Помислете
22
3
 
9
 
! Отговори
удри преди 11 години
Абе.Кво мрънкате че нямате работа и сте бедни.Та от началото на прехода БСП е първа или втора политическа сила а ДПС трета .И като сложа Гоце за 10 години голия Цар който Мафията го доведе вие какво очаквате? И на всичкото отгоре пак си ги избрахте.Така ви се пада.
21
4
 
8
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Не мога да разбера тая дивотия - били внесли иск! Той и глупавия премиер още преди да го внесат почна да говори глупости, но внесли, и какво? Да не са спечелили делото? Някой знае ли какви аргументи имат и какви имаме ние или само тъпеете пред бесепарската пропаганда?Всеки може да внесе каквато си иска глупост, това не значи, че е прав.
20
1
 
8
 
! Отговори
ads преди 11 години
Искът е внесен по желание на БСП. Сега ще излъжат народа, че няма къде да се ходи освен да се строи централата и 4 години ше бъркат в кацата с меда.
19
8
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 11 години
вулгариа да стане част от Гърция...само така ще оцелеете, вулгари...Иначе ще станете славяно-руснако-турки. ис 2 милиона тсиганис.
18
0
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
До Ако По-добре братушките, от турците !
17
0
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Абе ***.лоумници какво ви разбират гладките алкохолизирани мозъчета от АЕЦ и от технологии та се изказвате кои реактор какъв бил???
16
6
 
10
 
! Отговори
Ако преди 11 години
Ако се подпише за Белене, Бългаия е окончателно продадена на "братушките". Те и без това изкупуват масово жилища в България. Какво да правят в Сибир горките, по на топло си е друго нещо.Тяхната политика е ясна, нашата - кучета е яли!
15
2
 
17
 
! Отговори
акуд преди 11 години
да си внасят какво то си искат аз спирам да си плащам данъците. няма да пълна гушата на шефовете на орешарски, няма да давам данъци за подпомагане на ромите
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В такъв случай ако сме държава с достойнство/макар това да е възможно в страно с 20%комунисти/спира се Южен поток за неопределено време.Обнародва се иска за повдигане на всенародната любов към Русия и петата й колона.И никога повече договори с Русия даже и за тоалетна хартия.
13
1
 
14
 
! Отговори
ми преди 11 години
който подписвал - той и да плаща!!
12
2
 
9
 
! Отговори
пенсия преди 11 години
Мисля си не трябва ли да си вземем нещата, които са на стойност 1млр. и до тук. Ако искат рюснаците да си строят но с техни инвестиции без заробващи договори и без извиване на ръцете . Света се промени и за това руснаците за нас не са това което бяха преди. Те единствено се ръководят от максимумата " интереса клати феса" , а не от "братската дружба". Станали са такива нагли и безпардонни , сякаш ние сме нисша раса за тях.Трябват ни управници които да работят в ползу роду, а джавкащи се ***.
11
7
 
13
 
! Отговори
эллл бэнди преди 11 години
Постъпка на братушка,най-накрая няма ли да прозрете-Русия винаги е била и е против България.Русия признава и Македонската нация с историята поднесена от Скопие,както и има факултети по Македонски език и култура за всичко останало е просто жалко да го припомняме,а още по-жалко е че тук има Русофили и това е голямата ни трагедия продължаваща от 1878 до сега.
10
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 11 години
Имам чувството, че руснаците искат да си вземат обратно комисионните, които са дали на Първанов & Ко. Иначе щяха да си предложат някое по-конструктивно решение ...
9
5
 
17
 
! Отговори
Shop преди 11 години
Искът е абсолютно неоснователен.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимена ние щото сме по трезви от тях какво?
7
7
 
15
 
! Отговори
1 преди 11 години
тая централа триябва да я здривият публично. модел 89 гододина смеххх на това може се върже само некои пенсионер ***.Япония номер 1 в света на технологу ние се занимаваме с Руски глупости.
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Запомнете го от мен!!! От руснак и рускиня много далеч!!! Най-пияната смотана нация...