69-годишна дама се яви на изпит по медицина в Пловдив

751 души атакуваха Медицинския университет днес
3 юли 2024 18:08, Петър Бойчев
23
69-годишна дама се яви на изпит по медицина в Пловдив
Снимка БГНЕС

69-годишната дама бе сред явилите на днешния изпит в Медицински университет – Пловдив. На изпита се явиха общо 751 кандидати. 41 от допуснатите не дойдоха. Разпределените в първа аудитория на Аудиторния комплекс бяха приветствани от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова и от председателя на комисията по етика проф. д-р Биянка Торньова, които пожелаха успех, пише Пловдив24.

В продължение на 2 часа кандидат-студентите решаваха тест, който включваше въпроси с отворен и затворен отговор, аргументирано описание на мотивацията по първата избрана специалност и отговор на етически въпрос.

"Коя морална ценност води до съгласие и единство в обществото“ бе темата, по която разсъждаваха кандидатите. Комисията ще оценява умението за изразяване на лична позиция, задълбоченост и пълнота на изложението, оригиналност при интерпретиране на проблема, степен на владеене на понятийния апарат и нивото на езикова култура.

44-годишна санитарка от неврологичното отделение на МБАЛ в Раковски излезе доволна след теста. След като натрупала 10-годишен опит като болногледач в Италия, се върнала в родния град, но в болницата непрекъснато я бъркали със сестра, затова решила да повиши квалификацията си. Категорична е, че ще може да съчетава обучението с работата, имала подкрепата и на колегите си.

Амбицията да отвори аптека със свой приятел магистър-фармацевт доведе на изпита 40-годишен мъж от Димитровград. Готвил се сам за теста, успял да се справи с всички въпроси и се надява да се окаже в списъка на приетите. Бивша счетоводителка също изрази увереност, че ще бъде оценена високо и ще влезе в специалност "Инспектор по обществено здраве“.

След като родила двете си деца, 32-годишна пловдивчанка решила да учи за медицинска сестра. Заедно с нея на изпита дойде и съпругът й, който я насърчил да следва мечтата си и обещал да  помага и да поеме по-голямата част от семейните задължения. Ако бъде приета и се дипломира успешно, би искала да работи в детско отделение.

Няма да ставам професионален баскетболист, но пък спортът ми е страст, затова избрах да кандидатствам "Рехабилитация“, сподели зрелостник от СУ "Св. Константин-Кирил Философ“ в Пловдив. Момчето тренирало от години в клуб "Академик“, самият той е претърпявал неведнъж травми и знае колко е важна навременната професионална помощ. Това написал и в мотивацията за избора на професия в теста.

Със спортна рехабилитация иска да се занимава и негова съученичка от същото училище, която била запалена от дядо си. Той бил спортен рехабилитатор и й разказвал невероятни истории от пътуванията си по различни краища на света.

Баба ми е акушерка, чичо ми – педиатър, а аз реших да стана медицинска сестра, каза 12-класничка от Пловдив, която определи професията като трудна, но изключително благородна. Убедена е, че ще успее да се реализира, тъй като имало глад за кадри. Надява се, докато завърши, и възнагражденията за тези специалисти значително да се повишат.

Възпитаничка на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив пък се надява да влезе в специалност "Медицинска козметика“, към която тази година има силен интерес. Момичето ще затвори цикъла на семейния бизнес, тъй като майка й работи като фризьорка във фамилния салон, а сестра й е маникюрист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Образование
Стаматов: Има дефицит на учители по математика и физика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Браво на жената че следва все още мечтите си но да беше избрала друга сфера.Жена ми е горе-долу на същите години и вече смята да остави слушалките.За тези години взе три специалности които изискваха много труд,лишения и средства.Доказа че е прекрасен лекар и навсякъде за нея говорят с уважение но всичко има лимит.Синът ми също е успешен лекар с две специалности и те първа започва нагоре.Но на 69 години да започнеш от нулата в медицината просто е пилеене на нерви,време и пари.Чесане на Его.
17
0
 
7
 
! Отговори
Отличник преди 2 дни
Човек докато е жив се учи, и не е задължително да учи за да работи по спецалността. Първото висше го изкарах след гимназията и 20 години го работя, сега уча второ за кеф.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Поздравления и успех
15
0
 
10
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 дни
Браво на дамата - браво на жената !!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 дни
Като препарат за анатомията ли?
13
1
 
1
 
! Отговори
Котаракът Еркюл преди 2 дни
Ъм, чи що не сте написали за каква мед. специалност кандидатства 70 г. юбилярка? неврохириргия ли или патология? Ако не друго поне ще знае как да лекува своите си болежки. И на наборите от пенсионерския клуб.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Изпит по медицина??? Вие малко се информирайте преди да пишете новини.Дори не знаете за какво кандидатства жената. Читателите остават с впечатление, че кандидатства медицина. Към човекът, който пише, че е против жената да харчи държавни пари... Г-жо, Г-н, не сте прав. Защо тогава не сте против да завършват и с дипломата да ходят в чужбина?Вместо възрастови ограничение, по-добре да се наложи задължителна работа по специалността в БГ след завършване.
11
0
 
9
 
! Отговори
До 11 преди 2 дни
Гледай себе си. За ученето няма възрастова граница, но някои сте умствено ограничени и затова оставате в блатото, защото мислите, че се учи до 18 годишна възраст, а ученето е цял живот.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отменете тези изключително грозни тъмни платнища и покривала на главите, които УНИЖАВАТ младите хора! Нямате ли очи??? Нямате ли знания???? Че тези "дрехи" са символи на подчиненост, а не на енергия , на на образованост????? Отменете това УНИЖЕНИЕ млади гора в тържествени моменти, вместо да изглеждат радостни и удовлетворени, са по-отблъскващи на вид от затворници !!!
9
6
 
4
 
! Отговори
Даааа преди 2 дни
Да работи в моргата
8
1
 
3
 
! Отговори
Дайте адреса преди 2 дни
Къде и е кабинета за прегледи?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На един дебат тази госпожа ще победи и Тръмп и Байдън и Путин
6
0
 
5
 
! Отговори
112 преди 2 дни
Do 4. Ами не ходи бре, никой не те кара насила.
5
1
 
15
 
! Отговори
Не е късно преди 2 дни
за 32-годишна да се изучи за медицинска сестра. Не се съмнявам, че 44-годишната болногледачка е натрупала повече знания от абитуриентките, които кандидатстват да учат за медицински сестри. Има време и да се изучи, и да поработи поне 20 години тази професия. И тя ще има полза, и обществото също. Има време и за кандидатът на 40 год. да стане фармацевт, след като има аптекарски бизнес. Но 69-годишната дама може да учи медицина само като хоби, за да си запълва свободното време.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като се знам какъв съм инженер, та ме е страх да ида на лекар ...
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Можете да станете и мъжкият еквивалент на мед. сестра.Професията не е лека но в чужбина заплащането е добро.Предпочитат да наемат мъже щото са по оздръжливи и не са толкова претенциозни.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Евала на дамата, човек учи, докато е жив, стига да иска. А медицината не е лесно нещо.
1
1
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 дни
Явно е решила да живее до 150 г.....Да е жива и здрава жената,така си е преценила!