Разходите за пенсии скочили двойно за последните 12 г.

Основен фактор е отпускането на повече ранни пенсии, отчита НОИ
Обновена: 11 окт 2013 17:06 | 11 окт 2013 17:06,
48
Разходите за пенсии скочили двойно за последните 12 г.
Снимка: БТА

Разходите за пенсии за осигурителен стаж и възраст са нараснали с 3,5 милиарда лева, или над 2.5 пъти за периода 2000-2012 година. Това се посочва в анализ, който Националният осигурителен институт публикува на интернет страницата си.

Разходите за този вид пенсии през 2000 година са били 2,1 млрд. лв. и заемат 89,6% от общите разходи за пенсии на държавното обществено осигуряване. Две години по-късно изразходваната сума е нараснала до 5,7 млрд. лв., което представлява 79,4% от всички разходи за пенсии.

Анализът показва, че основен принос за ръста имат така наречените „ранни пенсии“. Ако за последните 12 години пенсиите в масовата категория са нараснали малко над 2,5 пъти, то при парите на ранно пенсиониращите се - военни и полицаи, разходите са почти 4 пъти по-големи.

Средният размер на ранните пенсии също нараства с по-голям темп от този при останалите категории труд. Данните на НОИ показват, че през последните 13 години средната пенсия за военните и полицаите се е повишила от 143 лв. на 458 лв., а на останалите работещи от 95 лв. на 284 лв. 

Годината с най-големия брой новоотпуснати пенсии за осигурителен стаж и възраст - 61 269 е 2010 г., а броят на хората, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст достига 1 697 197.

В резултат на промяната на изискванията за придобиване право на този вид пенсия, през 2012 г. отново се отчита намаляване в числеността на пенсионерите и пенсиите спрямо предходната година.

Въпреки това разходите за изплащане на пенсии общо и в частност за пенсии за осигурителен стаж и възраст не намаляват в абсолютен размер. Това се дължи на факта, че новоотпуснатите пенсии са с по-висок размер от прекратяваните пенсии.

В заключение анализът посочва, че на фона на растящия дефицит във фонд „Пенсии“ на ДОО и предвид пряката зависимост между повишената средна продължителност на периода на получаване на пенсия и разходите за пенсии, възрастта за пенсиониране принципно може да се обвърже с продължителността на живота.

Още от анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: НОИпенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
28
 
! Отговори
художника преди 10 години
Сега ние работим за днешните пенсионери, утре кой ще работи, когато ние излезем в пенсия?Цял живот плащам на пенсионерите от моите данъци, а когато остарея кой ще внася данъци, за да получавам и аз пенсия? Изгониха младите в чужбина, научиха *** да не работят, съсипаха държавата.
13
0
 
20
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
до 12"Всички" държави не се издържат "само" от данъци, осигуровки и глоби. Тия държави имат развити икономики, произвеждат, пласират, действат, развиват се. Само в Абсурдистан нищо сериозно не се произвежда, даже напротив - приватизира се, довежда се до фалит и после се прибират разни застраховки от ''избраните'' приватизатори. Аре нема нужда.
12
0
 
19
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
В Гърция дето има "криза" един инженер взима 5000 лв. пенсия.
11
2
 
8
 
! Отговори
Панчо преди 10 години
Поне в 60% от случаите възможността за ранно пенсиониране се използва,като начин за освобождаване от неудобните служители! Попитайте който искате от "ранно" пенсиониралите се но 45-50г. и чуйте отговорите, а по-късно изливайте злобната си простотия! Малко са тези,които си тръгват по собствено желание,още по-малко са тези,които намират по-високо платена или по-престижна работа!На политиците просто така им отърва,страхуваш се от някой и го лишаваш от възможност да ти навреди и го "пенсионираш"!
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ранното пенсиониране трябва да е на 60г.
9
0
 
16
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Нормално за държава, която се издържа от данъци, глоби и осигуровки. В същото време си гали с перце най-неграмотните и безперспективни *** - *** и постоянно им дава помощи.
8
1
 
14
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До ZeppelinСега разбра ли защо през началото на 90-те умните българи даваха мило и драго да избягат в бяла държава?!
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, сега се сетете кой се пенсионира рано? Разни Ушеви и разни шапкари. И откъде накъде заради тях останалите хора ще работят до 65, че и до 70 години?
6
1
 
21
 
! Отговори
Пенсионер преди 10 години
Ала бала, ала бала. Пари за крадене има кой колкото си поиска, а за получаване на пенсии и то при изпълнен трудов стаж няма. Защо ли? Защо така нагло лъжете? Нали ние, за да се пенсионираме сме внесли пари, които трябва да са капитализирани. Как може да внасям 30 години всеки месец и накрая да съм в тежест на държавата от първият ден от който съм пенсионер. Ако парите са откраднати от други хора и сега няма пари, проблемни не са пенсионерите, а тези които са откраднали парите. Търсете тях.
5
2
 
11
 
! Отговори
Zeppelin преди 10 години
на никъде не отиваме по тоя начин ... все повече се замислям за 2 слипа един потник и терминала
4
0
 
5
 
! Отговори
Българина преди 10 години
Анализа е хубав - но какво от това , той намя да намери пари който да се влият в НОИ . Като забележка , анализа не констатира какъв би бил ефекта от въвеждане на лични осигурителни партиди . Колкото са внесени , толкова ще получиш след като се пенсионираш ......
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И от там ли започнахте да крадете?
2
1
 
17
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Ми как няма да скочат?! Що милиционер, що зеленочорапковци и партийни секретари се пенционираха при това с огромни пенции.
1
2
 
12
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Ми как няма да скочат?! Що милиционер, що зеленочорапковци и партийни секретари се пенционираха при това с огромни пенции.