Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите

Предвижда се картата и да "заговори"
Обновена: 23 апр 2014 14:05 | 23 апр 2014 12:45,
126
Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите
Снимка: Институт по български език и литература

Доц. Ана Кочева от Института по български език и литература представи новата електронна карта на диалектите в българския език. Картата е логичното продължение на работата в института, каза тя в студиото на БНР.

Българският диалектен атлас представя диалектния език в неговите историографски граници. Затова картата показва и територии извън съвременните граници на България. Очаква се преди 24 май картата да има и свой хартиен вариант. Ще бъде подобна на пътна карта, която ще се сгъва.

Едно от преимуществата на новата карта е, че тя е достъпна в електронен вид. Това според думите на доц. Кочева е важно за младите поколения. Тя даде за пример поставянето на знак за равенство между жаргон и диалект от младите.

Когато проектът на Института по български език бъде завършен, картата ще може да „говори“. По този начин с освен да се види къде какъв диалект се говори, ще може и да се чуе реч на съответния диалект. Записите се правят, предстои обработката им.

Преди това пък се предвижда, когато се кликне върху някое населено място, да се отваря прозорец, където ще могат да се изчетат характерните особености за този диалект, в това число и на лексикално ниво. Доц. Кочева даде за пример среща между българин от трънско и българин от Родопите. Според нея в такава среща комуникацията би била невъзможна без посредничеството на книжовния език.

За финализирането на проекта са нужни още средства. Доц. Кочева обясни, че ще бъдат нужни и студенти, които в рамките на студентски практики ще се включат в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: говоркартадиалекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
5
 
! Отговори
Помак преди 10 години
Рипнал борбон на пишкаль-това е помашки език(червеното на картата).
18
1
 
6
 
! Отговори
лллл преди 10 години
Нахтарън *** капияна е в потумън под шепшека. /Златоградски диалект/
17
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Това са от град Раковски, на 20 км. от Пловдив. В Раковски са католици и са почти затворена общност и си говорят такъв диалект, че никъде чак толкова не съм чувал. Иначе означават - "Ще може ли едно малко с една малка вода", "Глуха муха плува в кофа" ( смисълът - как би звучало на техния диалект), "Каквото е - това е" Освен това говорят с пълен член, много висока интонация и е много весело да ги слушаш
16
12
 
10
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
руснаците са предатели затова оставиха немския агент да оглави българската държава и да започне война срещу 4(5) държави, което пък да доведе до първа национална катастрофа 1913г. Лошите руснаци знаеха какво ще стане и затова направиха така, че Фердинанд да оглави България. Лоши руснаци, лоши. За да направят нещата още по-долни 2 пъти официално предупредиха Фердинанд да не стартира военни действия, защото България ще бъде атакувана на 4 фронта от съседите си. Лоши хора ти казвам
15
1
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Интересно ми стана и на мен. Дано да го напиша правилно. Смятам, че най-силният диалект е там, където казват: "Жъ муй идно мъньо с иднъ мъня удъ", "Глуа муа пуа у куа", " Какутуй такуз"
14
1
 
6
 
! Отговори
з3з преди 10 години
Аз имам доста познати от различни краища на БГ които си говорят на един и същ фейсбук диалект, " Ко?Не? " и разни там други щуротии, даже като говоря с някой, който попива "Всекокви думи от новиот речник на булгарище патриотищен, фейсбукищен", полагам огромни усилия да разбера какво ми казват. А за картата на диалектите супер, сега ще се народят още повече Гацо-Бацовчета или там некакви и други пустиняци, дето ще са от Сливен примерно.
13
1
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 10 години
Северна Добруджа е представена на картата. Виж горния десен ъгъл.
12
1
 
3
 
! Отговори
Любо преди 10 години
До АнонименЮжна Рила
11
1
 
22
 
! Отговори
До Василев преди 10 години
Редом с политическите "ветропоказатели" в науката, винаги е имало и достойни специалисти. Десетина години преди демократичните промени, в същия този Институт по български език - БАН, е имало много драматични събития, в резултат на които 12 човека са напуснали този институт. Предмет на спора е бил т. нар. македонски език. Дори под натиска на диви партийни функционери, някои учени достойно са отстояли тезата, че това е един регионален вариант на българския език.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБанско
9
3
 
11
 
! Отговори
България на 3 морета преди 10 години
Липсва само Северна Добруджа на картата, ама всичко с времето си. :D
8
1
 
27
 
! Отговори
tozi преди 10 години
Дайте линк към картата, иначе статията става безполезна.
7
2
 
11
 
! Отговори
До 5 /Капанец/ преди 10 години
Съвпадението на използваната в твоя район дума за обозначение на понятието "вуйчо" /"***"/ с едно от названията на мъжкия инструмент не е случайно. Точно това анатомично понятие е в основата на названието, с което племенниците наричат брата или братовчеда на майка си. В някои райони на вуйчото дори се казва "***" или "ую", без в това да се влага някакъв циничен подтекст - хората вече не съзнават поради каква причина е възникнало това название в древността.
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da biahte dali link kym kartata ...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевДобре, че ги има, защото друго не остана. А, това за сценария е типично по български ха-ха-ха - винаги и навсякъде има заговор!!!!
4
1
 
15
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Браво!!! Най-после някой да се сети да направи това. Дано направят и предаване за различните области с диалектите им - ще е много поучително /само да е направено грамотно/. За съжаление младите в големите градове са "безродови" в голямата си част и е страшно.
3
2
 
17
 
! Отговори
КАПАНЕЦ преди 10 години
У НАШ КРАЙ НА ВУЙЧО ВИКАМЕ УЙЧООО
2
2
 
18
 
! Отговори
Ив преди 10 години
До ХойБаба ми е от този край, изумява ме колко цветущ може да е този диалект, уникален е просто. Винаги може да ме засмее! :) Той направо може да си е език сам по себе си.
1
2
 
29
 
! Отговори
Хой преди 10 години
Определено врачанският ми е любим- груб и колоритен, леко просташки, но по странно приятен начин :)