Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите

Предвижда се картата и да "заговори"
Обновена: 23 апр 2014 14:05 | 23 апр 2014 12:45,
126
Къде как говорят: БАН направи е-карта на диалектите
Снимка: Институт по български език и литература

Доц. Ана Кочева от Института по български език и литература представи новата електронна карта на диалектите в българския език. Картата е логичното продължение на работата в института, каза тя в студиото на БНР.

Българският диалектен атлас представя диалектния език в неговите историографски граници. Затова картата показва и територии извън съвременните граници на България. Очаква се преди 24 май картата да има и свой хартиен вариант. Ще бъде подобна на пътна карта, която ще се сгъва.

Едно от преимуществата на новата карта е, че тя е достъпна в електронен вид. Това според думите на доц. Кочева е важно за младите поколения. Тя даде за пример поставянето на знак за равенство между жаргон и диалект от младите.

Когато проектът на Института по български език бъде завършен, картата ще може да „говори“. По този начин с освен да се види къде какъв диалект се говори, ще може и да се чуе реч на съответния диалект. Записите се правят, предстои обработката им.

Преди това пък се предвижда, когато се кликне върху някое населено място, да се отваря прозорец, където ще могат да се изчетат характерните особености за този диалект, в това число и на лексикално ниво. Доц. Кочева даде за пример среща между българин от трънско и българин от Родопите. Според нея в такава среща комуникацията би била невъзможна без посредничеството на книжовния език.

За финализирането на проекта са нужни още средства. Доц. Кочева обясни, че ще бъдат нужни и студенти, които в рамките на студентски практики ще се включат в проекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: говоркартадиалекти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
8
 
! Отговори
FBI преди 10 години
Не разбирам защо Враца е извън резерват северозапад. В университетите когато бях,само Видин, Монтана и Враца се разбираха помужду си какво говорят.
38
4
 
5
 
! Отговори
майорски преди 10 години
за 100 години съществуване това ли измислихте бре .....будали!
37
3
 
17
 
! Отговори
Хаха... преди 10 години
До 42 В Търново се говори правилно, друг път :D Ръкътъ, Мъкътъ, Тревътъ, Козътъ..... Да не говорим, че към Горна Оряховица и помьекват ;)
36
4
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
В страната има недостиг на лекари, инженери, земеделието е на нула - от аграрна държава стигнахме да внасяме зеленчуци от Турция !, НО, очевидно за нацията и държавата най - важно в момента е да разберем кой на какъв диалект говори ! За това от данъците на хората са взети хиляди да се плащат на БАН - представям си що пара е пръсната по командировки, хотели, спа процедури и прочее !След което Клисарова ще говори как нямало връзка между бизнеса и науката, че в България нямало иновации и т.н !
35
2
 
7
 
! Отговори
23 преди 10 години
До 22Мдаааа, най-книжовния език, даааа:чешмЪ, водЪ, тръбЪ и т.н.ааа и да не забравя: едно доматИ, много доматиТЪНяма място в България, където да няма диалектен говор - все нещо се потъмнява или натъртва или нещо друго. Хайде със здраве ;)
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Турбо-Сливенския диалект трябва отделна карта, оцветена в най-яркия възможен цвят, издадена в един екземпляр и пазена зад десет врати на 100 метра под земята от 99 езиковеди!
33
0
 
4
 
! Отговори
Марк Твен преди 10 години
- - среща между българин от трънско и българин от Родопите. Според нея в такава среща комуникацията би била невъзможна без посредничеството на книжовния език.Е, как така книжовен български език? Ще се разберат на английски, разбира се.
32
1
 
10
 
! Отговори
пена преди 10 години
И после македонския език не бил шопски диалект ....
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко ли милиона струва тази глупост която всеки ученик в 10кл. може да направи.Като знам че за логото на България взеха два милиона,значи тук поне 10 ще изхарчат.
30
4
 
6
 
! Отговори
коко преди 10 години
от БАН пак са на градус
29
1
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
до Тръба,да минем и на животни: шляполюляк, кущануга (прилеп и костенурка) :), просто са уникални за слушане
28
1
 
17
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
В Кърджали живеят и българи бе омбре.Макар че на тази карта този град не е показан изобщо.Защо ли?Да не би там да не се говори??
27
1
 
13
 
! Отговори
коко преди 10 години
това са егати глупостите ,и на някои сигурно му плащат за това
26
1
 
0
 
! Отговори
коко преди 10 години
До Анонименмерси , ама мързелите не сме ние
25
1
 
17
 
! Отговори
... преди 10 години
Е да бяхте дали информация, за да я разчетем тази карта, с легендата й. Така стана пак нашенска журналистика.
24
1
 
19
 
! Отговори
koko преди 10 години
и какво трябва да разбера с тая размазана снимка, някакъв линк няма ли
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Бургас принцесата е странджанка
22
2
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
до ЖороРакутски-Раковскиуспуля ми се-гледа мезауя-завоябъйтине-бойскъна се-скъса сегътнай гъ-бутнах я
21
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви диалекти ви вълнуват? Я да излезете и да видите как ви пръскат с биологично оръжие КЕМТРЕЙЛС! Това е повече от 8 години над вас, вие сте ми седнали за диалекти! Божеее... българия загива и българската нация изчезва. Това трябва да ви вълнува, а не кой как говори и дали се разбирате!
20
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бях в Кърджали и така и не можах да се разбера с местните.После се сетих че те говорят на диалектен турски.А аз не знам никакъв турски....