След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
www преди 10 години
До ПешоПАРИ прави!
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГРАБВАЙ ШЛАНГА И ПОЧВАЙ ДА ИЗДУХВАШ КАНАЛИЗАЦИИТЕ-НАЛИ ТОВА СИ УЧИЛ БЕ БОКО
35
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Дянков ли беше "кадрова грешка" г-н Борисов?То нещо много станаха грешките на геберастите, ама той и Бойко е една огромна грешка на стратезите от ДС.
34
13
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Да живеят САЩ и ЕС смърт на русия и евразийския съюз. Бог ни наказва заради това, че не мразим русия империята на злото, управлявана от дявола путин.
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде са сега гербаджиите да кажат една хубава дума за продажника Дянков който заедно с Борисов и шайката около Емил Димитров опоскаха държавата.
32
4
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
А какво прави *** Дянков в надзорния съвет на руската банка VTB?
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BOKO PREDI NQMASHE MILQRDERI,NO IMASHE ZALESQVANE ,BORBA S EROZIATA, MELIORACII NAPITELNI SISTEMI , GRAJDANSKA OTBRANA I VSI4KO KAKVOTO E NUJNO NA DYRJAVATA,A SEGA IMA MILQRDERI KATO TEB ZA SMETKA NA TOVA VSICHKOTO, NO PARI NQMA ZASTTOTO GI KRADNAXTE I SA U VAS I PROSITE OT BRUIKSEL I PAK STE KRADETE DoRI OT BEDSTVIETO GADINI MRYSNI,
30
3
 
24
 
! Отговори
отвратен преди 10 години
За 25 години единственото което направиха българските политици е да развратят и морално да деградират нацията ни.А тоя човечец свърши основната работа и заби последният пирон в ковчега на нормалността, като обществено поведение и говорене .Всеки ден от медиите ни залива вулгарният му ,просташки език .Агресивното му просташко излъчване се копира масово в обществото ни и това ни е довело в състоянието в което се намираме -всеки да мрази всекиго.Нищо хубаво не ни очаква с подобно поведение и отнош
29
8
 
30
 
! Отговори
МУТРЕСКУ преди 10 години
Американско издание: Най-могъщият политик в България е съратник на гангстери."Конгрешънъл куотърли", издаван във Вашингтон, твърди, че Бойко Борисов е свързан с почти 30 неразкрити убийства.
28
8
 
29
 
! Отговори
1234 преди 10 години
Невероятен наглец и *** неизмерим
27
25
 
8
 
! Отговори
военен преди 10 години
Както и да се пеняват троловете на мутреса Моника , Б.Борисов в момента е най добрия Държавник и на него може да се разчита. Само си спомнете колко човешки живота спаси като пращаше хеликоптери, за които простите и нагли комунисти-социалисти го плюеха. А сега от един нищо и никакъв дъжд имаме 11 жертви. Олигарски и Йовчев отидоха във Варна , ама в резиденцията Евсиновград да ядат и пият без пари. Това са ***.
26
5
 
11
 
! Отговори
Ест преди 10 години
Разбира се че няма ....вие окрадахте къде що има .....ами дайте от субсидията си или тя е за друго предназначение като мега скъпи коли и кой знае ...може докато си бил в САЩ да си прескочил до Лас Вегас да си пробваш късмета :)
25
3
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
А я кажи оти нема пари и кой напъха парите на държавата в банката на човека на КГБ? Кой направи милиардери Цв.Василев и Д.Пеевски?
24
4
 
15
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
До анонимен 31.Как да ги даде като ги е подготвил за изборите нали трябва да си купува гласове.Не го моли за това.
23
18
 
8
 
! Отговори
архитект-пенсионер преди 10 години
В момента проклятието на България се казва БСП и ДПС. Тези престъпни партии си сложиха още по престъпни кадри , които изсичат гори , строят незаконно, крадат и унищожават Държавата. Тези две партии трябва да изчезнат от политиката иначе загиваме.
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До trafalgarти си най-големият *** до момента...
21
26
 
6
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 10 години
Ама като беше ГЕРБ при Бисер жертви нямаше и се реагира мигновено, нали?
20
0
 
17
 
! Отговори
Няма нужда преди 10 години
А кога е имало пари в бюджета, че не си спомням ??!! А в личните им джобове кога нямало ?
19
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мутро, бръкни се с няколко милиона от твоите 3 милиарда.Този нахал се държи сякаш ЕС е от неговата банда .
18
8
 
30
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Забрави да кажеш че Станишко е виновен за дъжда! И да благодариш на кметчето дето си разходи лъскавия костюм в калта и се снимаше с бедстващите хора!