След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
27
 
8
 
! Отговори
trafalgar преди 10 години
Социализма умира и реве истерично. а тролотеве пишат ли пишат - хахахах .амин
16
3
 
17
 
! Отговори
Бойко жално пееше преди 10 години
Съберете се другари Гербари,комунисти цял живот се ненакрали,станали по сметка антибесепари,стопроцентови Будясали Тиквари!
15
25
 
8
 
! Отговори
БОБОВ ДОЛ преди 10 години
Незабавна оставка и съд за българоубийците от БСП!!!
14
5
 
41
 
! Отговори
ПРOCTAK преди 10 години
БОЙКО, ТИ СИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ПРOCTAK
13
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Аз съм *** и вие сте прости, за това се разбираме."От "посланията към българите" на проф. Тиква Кафеварков
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак лъска имиджа на кмета си, безсрамник, не бил имал ръководна функция, той бил морална опора... Ако беше от друга партия, втори ден щеше да го разпъва на кръст и да вряка оставка, оставка.
11
4
 
36
 
! Отговори
TИKBA преди 10 години
ВЕЛИКA TИKBA AHTИБЪЛГАРИН, КОГОТО ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ OБИЧAT
10
3
 
17
 
! Отговори
Народна песен преди 10 години
Девет-девет-деееееевет.Девет-девет -дееевет милимееетра .........
9
3
 
50
 
! Отговори
До БАБА КУНА преди 10 години
Точно заради такива като Борисов сме на това дередже! Народа е *** и си избира простаци да го управляват! Народа обича сладки приказки, да го забавляват с изказвания,с изцепки, нищо че после хладилника му е празен и взима 400 лева заплата! Борисов е усетил простотията на българите а и при него има психолози ,които знаят как да влияят на простия матрял - естествено с прости приказки , арогантност и вулгарност, народа го усеща като свой и гласува за него!Никога няма да се оправим!Язък за децат
8
6
 
24
 
! Отговори
Отвратен съм преди 10 години
Само да ми падне тоя ......... ТАКА, БЕЗ ОХРАНА ............Дано час по-скоро го понесат с краката напред.
7
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО БОКО! ТИ СЕ ЕДИНСТВЕНOTO НЕДОРАЗУМЕНИЕ ПОЛИТИК В МОМЕНТА!
6
4
 
33
 
! Отговори
A3 преди 10 години
Бойко има граматика и изказ на седмокласник пред повтаряне на годината. В тоя бюджет пари няма вече 25 години. И там приливни вълни се проявяват... преди всяка смяна на партийно лидерство.
5
4
 
26
 
! Отговори
ББ преди 10 години
Време е за малко PR и политически дивиденти на гърба на трагедията.
4
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След дъжд - тиква.
3
3
 
20
 
! Отговори
Az преди 10 години
ПРОЧЕТЕТЕ ЕСЕТО НА ГЕОРГИ ДАНАИЛОВ ВЪВ ВЕСТНИК "СЕГА" - "ОТЧАЙВАЩО ЧЕСТО ВЛАСТТА ПОПАДА В РЪЦЕТЕ НА ПСИХОПАТИ", В РАЗДЕЛ "НАБЛЮДАТЕЛ". КОЛКО Е ПРАВ ЧОВЕКА!
2
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В момента проклятието на България се казва ГЕРБ.Тaзи престъпнa партия си сложи още по престъпни кадри , които изсичат гори , строят незаконно, крадат и унищожават Държавата. Тaзи партия трябва да изчезнe от политиката иначе загиваме.
1
41
 
22
 
! Отговори
архитект-пенсионер преди 10 години
В момента проклятието на България се казва БСП и ДПС. Тези престъпни партии си сложиха още по престъпни кадри , които изсичат гори , строят незаконно, крадат и унищожават Държавата. Тези две партии трябва да изчезнат от политиката иначе загиваме.