Виновни за взрива - шефовете на цеха в Горни Лом

Христосков: Наследниците на загиналите ще получат по 10 000 лева
Обновена: 7 окт 2014 12:24 | 7 окт 2014 11:53, Камелия Цветанова
32
Виновни за взрива - шефовете на цеха в Горни Лом
Снимка: Reuters, архив

Основната отговорност за трагедията в село Горни Лом, при което загинаха 15 души миналата седмица, се носи от работодателя, защото ръководството се е отнасяло с престъпно пренебрежение към предписанията на Инспекцията по труда и служба КОС, обвини служебният социален министър Йордан Христосков по bTV.

Още по темата
Според него причината за взрива идва от неспазване на технологичния процес.
 
Не може до всеки работник да има инспектор и заради това отговорността се носи от работодателя, настоя той.
 
Последната проверка в завода на Инспекцията по труда и КОС е била на 10 септември и отново са установени нарушения.

Имало е и нови четирима работници, които не са били обучени.

„Текучеството в завода е било много голямо. Може би сами са напускали, защото са били притискани да работят бързо заради високите норми“, коментира социалният министър.

Христосков обясни, че лично е съобщил на близките на загиналите какво се е случило.

Бях при тях още преди да бъде съобщено по медиите. Обясних им, че взривът е бил толкова силен, че работниците са били изпепелени. Две жени припаднаха в краката ми. След това разбрах, че едната за кратко време губи второ дете, каза той.

Служебният министър се закани, че ще направи всичко възможно този, който е виновен за трагедията, да бъде наказан.

Той увери, че ще бъде подпомогнато всяко семейство. Ще им помогна и да се ускорят процедурите, за да бъдат обезщетени близките, увери Христосков.

Наследниците на жертвите ще получат по 10 000 лева, които предстои да бъдат отпуснати от МС, както и по 324 лева плюс 540 лева помощ от социалното министерство.

Осигуряваме и наследствени пенсии, добави Христосков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
До гневенЗАСТРАХОВКАТА Е "ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА", ДА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА Е ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ, НО ДАЛИ РАБОТЕЩИТЕ СА ИМАЛИ ТРУДОВ ДОГОВОР ???
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата е по-виновна от собствениците... Абсолютно е забранено да се утилизират боеприпаси по начина по който се прави в България със знанието на отговорните за това...Трябва да съдят държавата!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Teroristichni aktove,delo na evreyskite izvergi ot Mosad:99% ot izvarshenite,prosto kazano:logistika ! Rotshildovite karcinomi "Bidenberg Group",veche sa i te na "dneven red".
26
0
 
16
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
Безплатен е българският живот!А не може ли,виновниците да получат,по 10 000 години?
25
3
 
0
 
! Отговори
Cionizma e "666 преди 9 години
По най-бързия начин ООН в резолюция да обяви независимостта на Палестина.Същевременно, да бъде препотвърдена резолюция 3379/75, която заклеймява ционизма като терористична юдо-идеология.И на теория и на практика е така! Остава, най-вече бързото изпълнение на програма "Оттарсване на нациите от сатанизмите и идеологиите" .
24
8
 
2
 
! Отговори
e преди 9 години
По най-бързия начин ООН в резолюция да обяви независимостта на Палестина.Същевременно, да бъде препотвърдена резолюция 3379/75, която заклеймява ционизма като терористична юдо-идеология.И на теория и на практика е така! Остава, най-вече бързото изпълнение на програма "Оттарсване на нациите от сатанизмите и идеологиите" .Само за пример: Освен, че директора НА ТЕРОРИСТИЧНАТА ЕВРЕЙСКА МОСАД, ИМА ГЕЙ-НАКЛОННОСТИ, НО И Е ХАЗАРТЕН БОС.Неговата мама и на дългоухия *нар.
23
15
 
0
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Така им се пада! Сами са си виновни. Какво разиграват полициа,пожарна,линейки. Да ги събират в един буркан и да си ги дават на роднините да се оправят.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименслужител идва от слуга, а работникът е човек, който продава времето и усилията си за пари.
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така нареченият български бизнес никога не е плащал подобаващо на служителите си. Винаги е гледал да им вади душицата, без да плаща, да внася минимални осигуровки!Къде са сега всичките организации на бизнеса в БГ, защо ги няма по студията?
20
0
 
12
 
! Отговори
много ядосан преди 9 години
Виновни са чорбаджиите-изедници като този масон (червен)!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pitayte Tapir Pardo-evreyskiya dalgouh evreyski direktor ! negovata mama mrasna I I na Pisanchev-po zaslugi.
18
0
 
19
 
! Отговори
гневен преди 9 години
Със сигурност работниците, мир на праха им, са имали застраховки живот ( работодателят е длъжен по закон). Получава се един казус, който подозирам че няма да бъде решен скоро заради алчността и безхаберието на другите бокл*ци - застрахователите. Готов съм да се обзаложа , че ще размотават близките на починалите до второ пришествие, да докажат *** им. Което е малко трудно при положение, че горките хорица буквално са се изпарили от взрива.
17
0
 
30
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Тука съм бреинституциите ви са виновни на сто процента за трагедията в Горни Лом!Защото: - са разрешили вносо на опасните гръцки мини.- контрола в подобни фирми хич го няма.- инструктажи трябва да се провеждат всека смена.- не е имало предварително обучение на наемания персонал.- ниската заплата от 250 лв е силен демотивиращ фактор.- 100 мини за обезвреждане на смяна е непосилна задача и води до ГРЕШКИ!!
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите трябва да се платят от работодаделя, а не от нашите данъци. За това е на това дередже държавата. Друснете му едно обезщетение от 3-4 милиона евро. Нашите работодатели от дума неразбират, ама като им бръкнеш надълбоко в джоба и ги боли.С това си действие държавата казва на останалите работодатели, че каквото и да стане глоби и плащания на обезщетения от тях няма да има, всичко ще плащат ония там,балъците на които им уддъжаме данъци
15
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Наследниците на загиналите ще получат по 10 000 лева"С други думи, наследниците ще получат за животите на мъртвите си роднини 1/3 от месечното възнаграждение от хората, които казват, че са виновни за това?
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно е дали директора ще получи 10 000 лева за загиналия му син !?! Ще са му малко за адвокат.
13
1
 
7
 
! Отговори
alkap преди 9 години
Minimalna zaplata 1000 euro do togava vzrivove kalufi prosti
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Именно защото до всеки работник не може да има инспектор се правят инспекции и с прескат големи, прогресивни глоби, така че работодателите да загубят интерес да правят мизерии! За мен вината е 50% на институцията!!
11
0
 
23
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Това са парите от държавата. А собственика на цеха също трябва да се бръкне и то солидно за тази трагедия. Някъде на запад обезщетенията биха били от порядъка на милиони, тука и десетки хиляди биха имали възпитателен ефект, за да се научат "работодателите" да не пестят от заплати.
10
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е известно от 10 години най-малко, но цеха си работи и пак ще отвори.