Даниил отслужи водосвет на новостроящ се храм

"Св. патриарх Евтимий" в "Люлин" се прави изцяло с дарения
Обновена: 12 сеп 2024 15:40 | 12 сеп 2024 15:33, Петър Бойчев
15
Даниил отслужи водосвет на новостроящ се храм
Снимка БГНЕС

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил посети градежа на православния храм „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в столичния квартал „Люлин 9“.

Патриархът беше посрещнат от членове на църковното настоятелство, настоящия и бивш кмет на община „Люлин“. Те го запознаха с етапите на строителството. Бъдещата църква се изгражда изцяло с дарения на местните хора.

Даниил отслужи водосвет. „Ние, човеците сме предназначени да бъдем храм Божий и за де се осъществи това ние се нуждаем от освещаване, нуждаем се от Божията помощ и благодат. Без Божията благодат и без Бога не можем да бъдем човеци!, каза той, обръщайки се към миряните.

Патриархът отбеляза, че храмовете са местата, където трябва да се случва срещата с Бога. „Без Бог сме едно уродливо подобие на това, което Господ е замислил да бъдем. Носим Божия образ, но изкривен и увреден. Не такова е нашето предназначение“, подчерта той.

Строящата се църква носи името на последния духовен водач на Българската православна църква преди падането ни под османско иго патриарх Евтимий, живял през ХІV век. Той е създател на Търновската книжовна школа.

Патриарх Евтимий е начело на защитата на Велико Търново през 1393 г., след което е изпратен на заточение в Бачковския манастир, където умира през 1402 или 1404 г. Той е канонизиран за светец и паметта му се почита на 20 януари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Радев награди олимпийците: Вписвате имената си със златни букви в историята
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Кефа преди 5 дни
Свинкса,СатаДанилКа,агента на Гондяев пак ръси мозъци в Люлин.Къде беше този шаман когато държавата гореше?Вижте му очите и джуките.Той не се смее,той се гаври с вярващите.Назначиха го от Московията,противоканонично,защото не е имало 12години църковно народен събор.Брат му вилнее в хотела Неврокоп в Гоце Делчев.Еваала СатаДанил мюфти.
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"....изцяло с дарения на местните хора...."- а богатата,отказваща данъчна ревизия църква няма ли да финансира. Или после ще лапне наготово.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до 11, ако говорим за политика, ако Кирил Петков се държеше до президента още щеше да е премиер
11
0
 
2
 
! Отговори
До 8-ми, Това е така преди 5 дни
но света е така устроен, че ако някой днес злоупотреби с теб то неизбежно в бъдеще време ще зависи от теб. Може да отнеме години, но така става почти всеки път. Сещам се за доста такива случаи от моя и живот и по разкази на приятели, но най-явното е за тези, които злоупотребиха с доверието на народа и сега се чудят как да бъдат преизбрани.
10
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 5 дни
Духовното е по-важно от материалното. Всеки е изпадал или ше изпадне в състояние, в което е натрупал богатства, купил си е всичко желано, но няма духовен мир заради някаква случка или случки. И тогава си гледаш материалното, а сърцето ти е свито постоянно.
9
6
 
3
 
! Отговори
Краси преди 5 дни
Дядо поп е с ментален проблем-личи отдалеч!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до 7, за уважението не си съвсем прав, някои го считат за слабост и злоупотребяват,
7
0
 
6
 
! Отговори
до 5-ти, преди 5 дни
От както свят светува човечеството се люшка между духовното и материалното. Оказва се, че хората имат нужда и от двете. Не може да се абсолютен технократ-атеист, но не може и да си религиозен фанатик. Истината е някъде по средата. Отнасяй се с уважение към околните и ще получиш уважение обратно.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
въпреки че беше най-добрият избор от тримата, другите двама бяха гъркомани, но ме разочарова, направи чистка на всички които бяха при Патриарх Неофит, счита че е бил недостоен да избере хора които заслужават ли, сега прави по бързата процедура епископи свои хора, дали не ги гласи за бъдещи митрополити, за Видински митрополит например, действа точно като митрополит Николай, жалко.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кво, кво? Физика лииии? Химия и биология лииии... Природни науки, математика и информатика лииии? Някои хора пак си дърпат населението обратно към първобитния строй. Дай им там да се молят на кръстове и идоли, вместо на нещо висше и това е.
4
6
 
8
 
! Отговори
Като гледам пак преди 5 дни
коментарите под статиите за патриарха ни, чудя се тия хора така ли щяха да го хулят и оплюват, ако беше избран "евро-атлантическия" кандидат?
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
САТАНАИЛ
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Слава во висините Богу и между човеците благоволение! Амин!
1
11
 
6
 
! Отговори
путлеарх Дани Бръзат преди 5 дни
Е виден пропутиняк!При "елементарните частици" е тъкмо в свой води.А пъпоумеца по известен като "попа" е едно зло подпомогнало попадането ни под властта на османците!