Родители на протест: Долу ръцете от нашите деца!

В 27 закона се съдържат елементи на ювенална юстиция, настояват те
Обновена: 2 юни 2019 20:39 | 2 юни 2019 19:53, Анисия Иванова
250
Родители на протест: Долу ръцете от нашите деца!
Снимка: Булфото

Родители излязоха на протестни шествия срещу Националната стратегия за детето в няколко града в страната.

В София те се събраха при НДК и тръгнаха към Министерски съвет, а след това към пл. "Народно събрание“ и скандираха "Долу ръцете от нашите деца“.

Христо Лафчиев, един от говорителите на протеста заяви, че българите винаги са се идентифицирали образованието, науката, читалищата и армията. Те са против "джендър идеологиите". Лафчиев предложи на участниците в шествието да бъдат създадени "комитети по места", които да се отзовават при сигнали за незаконно отнемане на деца. Той посочи, че на 9 юни ще се проведе нов протест. Тогава се очаква недоволните граждани да преминат пред сградите на норвежкото и на холандското посолство в София. Поводът е историята, разказана от телевизионен водещ за българско дете, настанено при гей двойка в Холандия.

Още по темата

Вчера Министерство на труда и социалната политика излезе с възражение, в което се посочва, че отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство и обясниха, че извеждането на дете от биологичното му семейство е "крайна" и "временна мярка" за закрила.

Заради протеста временно беше спряно движението на трамваите в района на Съдебната палата. Поради лошото време обаче шествието беше по-кратко от предвиденото.

Протестиращите срещу замразената стратегия настояват за пълното отхвърляне на документа, искат участие на граждани и родители в написването на нов подобен документ,

Те настояват за връщане на отнетите незаконно деца, оставки в агенцията за защита на детето, прехвърляне на телефона за подаване на сигнали от деца за тормоз "в ръцете на държавата“, излизане на България от Норвежкия финансов механизъм и финансиране на бедни семейства, които нямат възможност да отглеждат нормално децата си, наравно с приемните семейства.

Във Варна родители също излязоха на протест срещу водените "антидетски и антисемейни политики в страната".

Един от организаторите - Павлина Тодорова, обясни, че за пореден път родители излизат не заради оспорваната Национална стратегия за детето, а срещу редица закони, които съдържат голяма част от вече "замразената" стратегия.

Според нея в държавата се прокарват близо 27 закона, които съдържат елементи на ювенална юстиция, сексуално образование в ранна детска възраст, извеждане на деца от семейства и др. Протестиращите поискаха управляващите да работят за законодателство, което защитава правата на семейството.

Подкрепата в социалните мрежи вече наброява близо 106 000 души в национален план, а във Варненско - близо 6000 души, каза тя.

"Ние вече не протестираме само срещу стратегията. Това трябва да бъде ясно. Ние протестираме срещу измененията в различни закони и наредби, които неправителствени организации се опитват да внедрят в законите на българската държава", посочи друг от организаторите, Михаела Берова.

"Промените дават изключително големи правомощия на неправителствени организации да участват в дейности, които по право са изцяло на институциите. Тези закони променят част от понятията, например - "дете в риск", допълни Тодорова. Според Берова тези НПО-та  застрашават семействата, тъй като имат интерес в определянето на повече деца в риск.

Организаторите на протеста обявиха, че протестните действия ще продължат, докато правителството не отговори на техните искания за спиране на спорните закони, за по-строг контрол върху участието на неправителствените организации при прилагане на социална политика, както и по-голямо участие на български граждански организации в създаването на бъдещи закони.

Протест се проведе и във Велико Търново на площад "Майка България”. Протестиращите обобщиха исканията си под съпровод на патриотични песни, предаде "Фокус”.

"Тук сме и ще продължаваме. Работим с адвокати, които ще обобщят исканията ни. Те ще бъдат входирани във всяка институция. Законите, срещу които сме, са приети на второ четене на 7 март. Те са включени в заключителните разпоредби на Закона за социалните услуги и влизат в сила от 1 януари 2020 година”, поясни Красимира Ахмедова и допълни, че това, което е гласувано, е в разрез с българските традиции и улеснява изключително много процеса за отнемане на едно дете от неговото семейство. Протестиращите срещу Националната стратегия уточниха, че имат подкрепата на Българската православна църква, Главното мюфтийство, омбудсмана и някои медии.

Те заявиха, че организирането на митинги и шествия ще продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на родителите.

Протестно шествие под надслов "Не на „Национална стратегия за детето 2019-2030 г.“ се проведе и в Бургас. В шествието участваха родители с деца. Те се обявиха против настройването на децата срещу родителите и упражняването на контрол над родителите чрез страх от законно отнемане на децата им. Носеха плакати с надпис "Не пипайте децата ни”, а много от участниците носеха балони и трибагреници.

Шествието премина по централната улица "Александровска”, съпроводено от викове "Долу ръцете от децата ни” и приключи пред Общината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости на търкалета! Никой няма да ви вземе децата бе!Не знам кой всява тая фалшива паника, но очевидно това се прави с някаква цел. Тия "родители" не са се самоорганизирали. НяКОЙ ги е организирал.
59
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До просто човекВие, НАИСТИНА не сте запознат с огромния проблем, който ще се стовари върху главите на българските семейства след 01.01.2020г, съгласно измененията, гласувани чрез преходните и заключителни разпоредби на ЗСУ в Закона за закрила на децата и още 26 Закона!!! Това са протести на загрижени български граждани и вместо просто да плюете и да търсите политически мотиви (каквито няма!), вземете и прочетете първо за какво са протестите, запознайте се и с това какво е Juvenile Justice!
58
18
 
9
 
! Отговори
просто човек преди 5 години
Не съм запознат с въпроса, но думата юстиция е руската дума за правораздаване.Очевидно, организаторите дори не говорят съвременен Български.Като прибавим и подмятанията - "*** народ" които са запазена марка на русофилите, стигам до извода че това е още един от измислените случаи на КГБ/БСП в България.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те, ако ви смятаха въобще за нещо, нямаше да пускат толкова елементарни димки.
56
4
 
25
 
! Отговори
до 68 преди 5 години
Интересуваме се най-вече от бъдещето си и това на българските деца.То не е свързано с всичко , което си изредил.Данъците си ги плащаме и се интересуваме достатъчно от това къде отиват.Заради това са и тези протести.Хората , които взимат заплати от нашите данъци да чуят , че работодателите сме ние и това , което не ни харесва няма бъде налагано в България.Точка по въпроса.
55
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако толкова се интересувахте от това къде ви отиват данъците, колкото от циджендъри, диджендъри, ефджендъри и скандинавската социална система, щяхме да сме бая по-добре.
54
2
 
17
 
! Отговори
Добре де преди 5 години
тука разни се пънат че опорки било че на протестиращите било платено.Айде да сключим сделка аз ще приема че казвате истината,ама вие ще ми обясните откъде НПО тата взимат парички.То са едни екипи и офиси имат като ,а и в тях се хора образовани пишещи проекти стратегии.Та хайде сега ми обяснете тези мили хорица кой им плаща и не ми казвайте че всичко е безплатно тия офиси в центъра на София са бая скъпички...
53
2
 
14
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
Би ли обяснил тогава като няма *** що за дума е циджендър ? Ако не можеш ще ти я кажа аз та дано схванеш.И понеже говориш за викинги и тн. би ли обяснил като е толкова успешен модела в Скандинавия защо продължават да се отнемат деца ? Бавно захапват или им харесва вече ?
52
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно това викам - ***, извънземни крадящи ***, викинги от Атлантида, каквото ти е кеф, само телектората да не мисли кой какви тераси има и как ги е платил.
51
0
 
12
 
! Отговори
до 63 преди 5 години
И после викаш се появява Конституционния съд и се оказа , че май наистина имало ***.
50
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понякога си мисля, че ония горе се забавляват по някакъв свой си особен начин с раята.Пуснат в пространството някоя пълна глупост - я имигранти *** ни нападат, я някоя конвенция, я зловещи НПО-та и после гледат сеира на захапалите кукичката и си падат от смях.
49
5
 
1
 
! Отговори
до 59 преди 5 години
Както казахме не се знае дали не са те влачили.Може да се окаже , че не само си влачен ами и по *** си бит , но някак не ти отърва да си го кажеш.Разбира се , че твоята майка ще да е идеалната, а чуждите са лошите.
48
3
 
17
 
! Отговори
до 56 преди 5 години
Илюминатите е ясно , , че нищо няма да отнемат , но социалните и представителите на НПО няма да се посвенят.Така им е свързано всичко , че ако не отнемат деца няма да имат пари.Започне ли веднъж с тази практика няма да има край и причините за отнемане ще стават все по-абсурдни.Така е в Норвегия заради пътя , които са изминали и може би неслучайно се насочват към други народи.На изчерпване са , а едни пари трябва да продължат да се въртят.
47
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А междувременно се подготвя почвата ГО да се вдигне с още едни 5-10%, пък и едни къщи за тъщи требе да се плащат... Излезте в гората, ама си вземете и децата, че скоро ще ви смъкнат и дрехите от гърба, докато се занимавате с глупости.
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 55Ми радвам се че не са ме влачили иначе щях да се моля да дойдат социалните
45
4
 
13
 
! Отговори
до 55 преди 5 години
Не забравяй преди да се обадиш да се сетиш , че и ти си бил дете и може и теб да са те влачили така.Промените в законите и самата Стратегия въобще не третира до такава степен влаченето или шамарите.Те казват на родителите : ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ ЗАТОВА ЗА ДЕЦАТА ВИ ЩЕ СЕ ГРИЖИ ДЪРЖАВАТА И " ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ" , А ВИЕ САМО РАЖДАЙТЕ.Кое не ти е ясно ?
44
2
 
28
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Кръвен данък в България няма да се събира!Османската империя опита веднъж и не свърши добре.Ако трябва пак ще излязат в гората борци за народна свобода, но българския народ няма да си даде децата.
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УчаствалТочно така, илюминатите стоят за това и искат законно да отвличат децата ви докато Петър Дънов играе кючек докато индиец свири на лютня на него и на пепелянки в плетена кошница, ЕВАЛА ШЕРЛОК
42
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха демек ако видя как майка некадърница си влачи детето по земята и го тормози да си мълча и да не звъня на социалните, леко странно ми звучи май
41
3
 
26
 
! Отговори
Участвал преди 5 години
Голямо благодаря на Днес.бг за отразяването на протеста и исканията ни! Интересна палитра от коментиращи се оформи.От една страна спокойните и аргументирани коментари на подкрепящите протеста.От друга страна снизходителни коментари на добронамерени, но апатични и недалновидни невярващи родители.От трета страна вечните умници мрънкащи срещу " много по важните проблеми " от възможността за законно отвличане на деца например срещу което протестираме реално. От четвърта разбира се платените ***.