Абсолютен консенсус за еврото? Не е възможен

Валутният борд изигра своята роля, смята Димитър Събев
24 фев 2020 15:23, Красимир Ангелов
38
Абсолютен консенсус за еврото? Не е възможен

Абсолютен консенсус за еврото, а и за всяка една тема, е невъзможен. България е една кръстопътна страна - Турция, Русия, Америка и Западна Европа имат своите интереси и те виждат България като един коридор за прокарване на влияние, обяви Димитър Събев, икономист и журналист, в предаването "Бизнес старт" по телевизия Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му валутният борд, който действа от 1997 година, е изиграл своята роля, изчерпал се е като механизъм и следващата стъпка е приемането на еврото. Бизнесът също мисли така, каза той.

Журналистът коментира отлагането на срока за влизане в ERMII от април на юли. Премиерът Бойко Борисов коментира преди седмица, че докато няма "абсолютен консенсус" за приемането на еврото, България ще забави темпото.
 
"Имаше недомлъвки и колебания от страна на правителството относно присъединяването на България към ERM II и това не е добре за българската икономика и за институциите. Моето подозрение е, че България не е изпълнила своите задължения спрямо ЕЦБ относно набирането на капитал на две банки", смята Събев. Той предположи, че Европейската централна банка вероятно ни дава отсрочка.

Журналистът и анализатор коментира и изказванията на проф. Стив Ханке, че България не трябва да влиза в еврозоната: "Икономическите анализатори показахме много бързо, че Стив Ханке не е обективен в тази си преценка. Той рекламира валутния борд на България като свое произведение, при положение, че той няма заслуга за въвеждането му и много бързо разкрихме картите му. Разкрихме и картите на хибридните сайтове, които казват, че с еврото ще потънем", посочи той.

"С рублата ли да се вържем или с щатския долар?! Пътят на България минава през еврозоната", смята Събев. 

Какво още каза той вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
18
 
10
 
! Отговори
БСП-жалки преди 4 години
Комунистите газ пикаят от яд, че ГЕРБ ще обере славата , че е въвел еврото, а не БСП.
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народът трябва да бъде питан, какво да се прави с резерва от 25 милиарда евро в БНБ. Това е истинският референдум.Цялата пропаганда за еврото е заради този резерв.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt"НИКОЙ НЕ ПИТА НАРОДА !!!!Точно така трябва!"как така? нали сме демоктрация, къде ти отидоха евро-атлантическите ценности?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само е опитвате да обработвате хората. Колкото повече говорите, по-противно става.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
16-та република на Съветския зъюз не станахме, не приехме рублата за национална валута.Но станахме република на Европейския съюз и ще приемем валутата му.
7
13
 
13
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
НИКОЙ НЕ ПИТА НАРОДА !!!!Точно така трябва! Баба Стойца от с. Паниците да решава какво да става при полужение, че след 2-3 години няма да я има??
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
n-та платена медийна изява на поредният "капацитет".. де трябва да ни убеди, как ще се лее мед и масло, като влезем в еврозоната.
5
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всички стоки пише "Направено в Китай". Трябва да се вържем за юана.
4
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стив Ханке е много прав,но нас ни управляват продажници,готови да затрият държавата заради егото си и собствения си интерес.
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е много хубаво, еврото е прекрасно, ще цъфнем и вържем. АКО икономиката на страната се срине и ние всички рязко обеднеем ОЩЕ повече, кой ще носи отговорност? И не само политическа, но и наказателна? Кой ще бъде посочен с пръст и ще бъде обвинен, чиновник или някой от министрите? За еврото трябва да има референдум, за се изкаже народа!
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОРИ И РЕФЕРЕНДУМ ДА ИМА И НА НЕГО ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ БОЛШИНСТВОТО НЕИСКА ЕВРОТО - ПАК ЩЕ ГО НАТРЕСАТ !!!! НИКОЙ НЕ ПИТА НАРОДА !!!!
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платените гербаджии започват мозъчната промивка на материала.