Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
11
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Българинът не е свикнал да изпълнява. Дай му да философства, да командва, да се прави на велик. Все ще измисли причина за да не се подчини.
39
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали не изпреварваме малко нещата и да всяваме паника - около нас страните дали имат такива ограничения! Или се надяваме да ни отпуснат и за нас нещо от мерките! Да не си вкараме автогол сами! Икономика , услуги , данъци, работа, доверие,организация, производство и съплай чейн на индустрията, заплати, пенсии, стабилност!!!Гладът е по тежък от страха !!!
38
14
 
10
 
! Отговори
Фидел Беев преди 4 години
ДАНО ДА ФАЛИРАТ ХИЛЯДИ ХОТЕЛИ И МЕГАЗИНОС (МАГАЗИАС) В БИЛГАРИЯ .И В ТУРЦИЯ ДА ФАЛИРАТ МИЛИОНИ ХОТЕЛИ И БИЗНЕСИ . ГОЛЯМ КЕФФФ МИ НА ДУШАТААА...ДА ГЛЕДАМ РЕВЯЩИ ФАЛИТАЦИ .
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите работодатели не ги еня за работниците... Честито, и си ходете на работа... със здраве !
36
14
 
19
 
! Отговори
ресто преди 4 години
Честито!!! Боко е велик още 100 години на власт. По магазините е страшно. Пускат малко хора другите отвън. Има огромни опаски.
35
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами работниците от оръжейните заводи като "Арсенал"? Те какво? Ще сглобяват Калашници надомно ли?
34
5
 
25
 
! Отговори
Митко преди 4 години
А как стои въпроса с казаните за ракия все пак те са извор на антивирус
33
5
 
5
 
! Отговори
до Къса Памет преди 4 години
това е много важно, защото това са генералите и агентите на червената армия на китай, които трябва да сложат контрол над страната като ние всички се изтръшкаме от чумата - отворихми широко портите на Троя! а и здраво поръсиха европа...
32
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тълпите кибици и деца събрани на групи по улиците стоейки безцелно и по пейките заради хубавото време,кой и как ще прибере?
31
6
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
До Анонимен 12 Билетчето в градския транспорт да се увеличи трикратно и въпроса е решен.Край на чистия въздух. Въпроса е дали ще оживеем.
30
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половинчати са им мерките! В канцеларийките да оставят по една калинка най-много ще е достатъчно! Другите в отпуск! Обществения транспорт да спре - времето е подходящо за каране на колело до работно място, за тези дето няма да са в отпуск. Нищо не са казали и за ТЕЛК- комисиите - там ще събират ли хората ???? Може би е подходящо да удължат последните решения на тези които им изтичат! Има толкова много неща, за които 100 процента не е помислено, че отново ще настане абсолютна каша!
29
8
 
27
 
! Отговори
вирусолог преди 4 години
Глоба за всички заведения които работят до 29 март! А за тези заразени с вируса които иса постави под домашна карантина ако излизат затвор и глоба!
28
4
 
10
 
! Отговори
1ви Април преди 4 години
Във всяко казино аптека , във всяко кафене по една бакалия ......... нема такава държава ..... всеки ден всеки час някоя мисирка носи кола маска .........
27
6
 
24
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименКогато всички говореха, че имотите са надценени и се балонизират ти що слуша брокерите и банките?! И едните и другите имат интерес да ти вземат парите и изобщо не им пука за теб. Не слушахте като ви се говори - сега сте с кредити за имоти, които не струват и половината от цената на коята са купени.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ракиякъде са казанджйите сега да протестират, колко материал похабихме да унищожим една хубава традиция
25
5
 
29
 
! Отговори
Къса Памет преди 4 години
помните ли преди 1-2 месеца този министър как със посланика на китай посрещаха китайците на летище софия?! просто питам за 1 съсед.
24
6
 
22
 
! Отговори
Велес преди 4 години
Абе, господа, че тичаме след влака, така е! Че не взехме необходимите мерки, така е!Че пандемията ни хвана по бели ***, така е!Че все още не знаем на кой свят сме, така е!- Абе, хора, вземете се в ръце, не се осланяйте само на некадърниците по етажите на властта! КУПУВАЙТЕ ХЛОРНА ВАР, ОБЕЗЗАРАЗЯВАЙТЕ СИ ВХОДОВЕТЕ НА БЛОКОВЕТЕ И АПАРТАМЕНТИТЕ, МАГАЗИНИТЕ , АПТЕКИТЕ, ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ НА ВХОДОВЕТЕ ПОСТАВЯЙТЕ НЯКАКВИ ТЕКСТИЛНИ ИЗДЕЛИЯ НАПОЕНИ С НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИД ЗА СТЪПВАНЕ ПО ТЯХ!
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много яко време, след малко ще кръшна от работа и ще покарам тротиентаката навънка.
22
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво координиране, организиране на действията на не компетентните държавни органи бе Тикво проста, само сбирки правиш а пожара с какво ще гасиш.Няма вече и аналгин по аптеките ,лекарства които имат всички страни около нас тука в аптечната мрежа от 2-3 години липсват.Оня с бинокала дето гледа от обратната страна нали щеше 100000 спирт да отпусне от държавния резерв или го изпиха вече против вируса.Мерки стой си вкъщи на чешмата не вършат работа без да има и асперин по аптеките а за маски да не говорим.
21
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще накарат заведенията да спрат работа? Мисия невъзможна.