Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СветозарНяма да работят училища и градини. Учебната година се отменя.
179
6
 
5
 
! Отговори
реф преди 4 години
здравният министър да направи това за софия габрово и плевен ! защо цяла българия!! блокада на софия!!
178
7
 
4
 
! Отговори
до 185 преди 4 години
Софиянец от тия дето панелката е върху нечия открадната земя от комунистите, нали? аз не ходя да се изхождам в родните места на други, просто искам реципрочност - и те да не правят същото в моето родно място. Военно Положение и кой от къде е по Рожделен Акт!
177
3
 
13
 
! Отговори
ggg преди 4 години
веднага ревнаха бизнесмените набедени-разберете,че ще си стоите вкъщи при децата.Приемете го най-накрая.Или отдавна сте загубили човешкото в себе си и всичко е пари.
176
1
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Сега гледам медиите -Сега ГЕРБ ни успокояват че хляб мляко храни нямало да свършат и вадят някакви браншовици да обясняват че всичко е наред- и се сещам преди 3-4 дни как ни вадеха разни професори по медицина които ни обясняваха че коронавирусът бил обикновен грип и то безобиден !! НА КОГО ДА ВЯРВАМЕ БРЕ ЛЪЖЦИ!! ОСТАВКА МАХАЙТЕ СЕ - БГ НИКОЙ НЕ Е ЗАСЛУЖИЛ ЗА ДА БЪДЕ НА ВЛАСТ!! -32 Г НИ УПРАВЛЯВАТ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ! СКОРО ХРАНИТЕ ЩЕ СВЪРШАТ И КАТО ВЗЕМА КАЛАШНИКА ЩЕ РАЗСТРЕЛЯМ ПОНЕ 10 ГЕРБЕРОПЕДАЛИ!
175
3
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
В крайна сметка училищата в провинцията ще работят ли ? За софийските разбрахме, а останалите ?
174
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е българите да поискаме оставка.Ще фалират малкия бизнес и след това той ще бъде изкупен от големия на безценица.Откъде да сме сигурни че и април няма да сме под карантина.
173
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как хората ще живеят като няма пари за наеми,ток,телефони, парно, вода, нета,тв,живот? Ние нямаме спестявания като западняците,защото сме им 30 години колония.
172
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръгът около Рокфелер отдавна не е актуален. Сега става това, което каже ЦК на ККП. Добре че знаем малко руски, защото догодина в света ще останат само Русия и Китай, обединени във великата Ордусь.
171
3
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 181 преди 4 години
Преди около час и половина в "Билла", която е до пл."Славейков" в София имаше малко хора, както и в други дни в тази част на деня.Обаче правеше впечатление, че някои женички купуваха по 5-6 опаковки от по 10 яйца, или по няколко пакетчета масло от по 250 гр, или по 4-5 цели парчета колбас.Само един единствен млад мъж беше препълнил една от онези кошници, които се влачат по земята. Беше я препълнил с връх, а в ръце държеше още няколко пакета не знам какво. Сам не би могъл да носи всичко това.
170
3
 
8
 
! Отговори
Селяци преди 4 години
Юруш на Маслините, по-бърже , увеличета шанса си да се заразите! Лаком Г кръв С!
169
6
 
22
 
! Отговори
рф преди 4 години
здравният министър да дойде да ми изкара заплатата да плати наема осигуровки и т н!! и тогава да раздава заповеди!! с 4000 лв гарантирана заплата събрана от нас и аз мога да раздавам заповеди!!
168
6
 
11
 
! Отговори
въпросче преди 4 години
Да, но данъците се дължат, дори с лихви, кредитите как ще се обслужват като трябва да си стоя вкъщи. Само Тиквите взимат пари срещу нищоправене. Ако спрат работа и полиция и съд и прокуратура - какво ще стане?!?!? Толкова безсмислени неща - просто се чудя истина ли е? КОЙто е изпуснал това бактериално оръжие да пусне и антидота му.
167
4
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Та да ви кажа за рублата .......Хе-хе-хе !
166
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 165Аз съм кореняк гражданин,бе софийски селянино,винаги сме били град - от Средовековна България,че дори и през турското робство,за разлика от София,селянин си ти!Аз не говоря срещу селяните,за разлика от теб,наяла се въшката,че излязла на челото.
165
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София или стоят в апартаментите или не се допускат да пътуват по другите области.
164
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по удачно е задължителни маски навсякъде, отколкото затваряне на всичко😔
163
2
 
7
 
! Отговори
Защо не? преди 4 години
До gf hf mf :> ( 147)Може и да има Нов Световен Ред, но кой е дал на Рокфелер гаранции, че този Нов Ред ще бъде точно такъв, какъвто той си го представя?Съмнявате ли се, че някои други също имат свои виждания за Нов Световен Ред?Рокфелеровците може и да си правят някакви планове, но както е известно, Господ (Съдбата, Природата) се смее на човешките планирания. Пък и не е казано, че точно кръгът около Рокфелер се състои от най-умните.
162
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде има ли стрийм да видим какво става в големите вериги. Не вярвам да е като преди Коледа.
161
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Полша има ли болни,карантина? Там от края на февруари САЩ и Нато правят военно учение. Дали не тренират и биологично нападение?