Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!

Кои са ограниченията в заповедта на здравния министър?
Обновена: 13 мар 2020 15:50 | 13 мар 2020 15:43, Веселина Йорданова
356
Заповед до 29 март: Ще работят само магазини за храни и аптеки!
Снимка: БГНЕС

Спират посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

Мярката е във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас и обявеното с решение на Народното събрание извънредно положение, както и с препоръките на Националния оперативен щаб.

Още по темата
Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, а противоепидемичните мерки са до 29.03.2020 г. 

Те гласят още:

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини.

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици
извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения.

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоките са поскъпнали с 20 % вчера. Държавата само гледа и никой не говори за инфлацията.
199
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 185Дразниш,софиянецо,Средец(София) е била кално село и покрай него и други села, вземали са на хората селата и къщите,за да построят София и София я построяват образовани българи от другите български градове,защото софийските селяни не са били образовани,нито са имали занят и знания,за да построят София,погледни си историята на града,не дрънкай глупости!
198
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТти гледай какво става у твоята ти расия, днеска 45 нови случая, а още не изследват на изток, а там е пълно с китайци и кореици
197
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ не затвориха границата преди 2 седмици и внесоха проказата и сега ще трябва жестока карантина вътре. Франция затвори сичко от ВУЗ до ясли и градини.
196
6
 
18
 
! Отговори
Коронавирусът преди 4 години
- В други страни няма да успеят, но хитрите българи ще ме убият от смях с техните спешни мерки!
195
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До gf hf mf :>koe
194
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До До До 165 (до185)Стига си хвалил Шоплука. Нямапо-*** бг от кореняците шопи,още Иречек ги опсва различни от останалите бг,и така цветисто...Намери и прочети. Нямаш нищо общо със Сердика и Константин Велики ,шопе.
193
1
 
17
 
! Отговори
Ahahah преди 4 години
Това човешката простотия граници няма. Казваш им че да сецнеш някакъв вирус да си седят вкъщи и да не се струпват и че има храни и кво ли не за 15 млн души за 5 години и стокообмена продъшжава. Българина не ходи да яде на заведение и не ходи на бар с 5 човека ама ходи да се запасява за до другия вторник на опашка с 105 човека за да не се зарази от други хора :Д
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 206Може да се подмиваш с хладка вода и ***, даже е по-хигиенично и ефтино....
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ще дигаме раждаемоста, така ли да разбирам мерките за сигуррост?
190
1
 
7
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
До Защо не?,Предполагам, че тук говорим за хора, определен кръг, у който е концентрирано много власт и пари, а не кой знае еди кой си просто.Ако вярваме на конспирациите, значи говорим за това, че през годините ни тестват, на базата на масова психоза за да видят как света би реагирал на една глобална пандемия.За съжаление много неща, които се случват имат допирни точки с теориите на конспирацията. Времето ще покаже кой е прав. :)
189
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 195Те и западняците нямат даже са с големи дългове.
188
6
 
2
 
! Отговори
До До До 165 (до185) преди 4 години
Наистина ли не знаеш, че още преди новата ера Сердика е била столица на тракийското племе серди, а по римско време (от век пр. н. е.) е укрепена, разширена и благоустроена? Оттогава се нарича Улпия Сердика, а Константин Велики е казвал "Сердика е моят Рим".Градът цъфти и продължава да бъде благоустроен и през Българското Средновековие (улици, пресичащи се под прав ъгъл и канализация под уличната настилка, бани и тоалетни вътре в къщите и т.н. Турците са го съсипали, но и тогава си е бил град.
187
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТБурканбанка или ГЕРБ ще дадат помощ за храна. Заемите си остават и като се оправи тогава ще ги връща. Инфлацията ще скочи
186
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За масови екзекуции не знам, но ще въведат обратно суверенното право на първа брачна нощ. Бойко шъ съ озори. Да тича повече по корта, че отдавна не е побеждавал стената.
185
2
 
21
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Това какво означава че затварят всички магазини без аптеки и хранители ли?
184
3
 
25
 
! Отговори
Старец преди 4 години
Купих два хляба и 4 кисели млека, забравих да купя тоалетна хартия, че малко деменция взе да ме хваща. Дано не се свърши до утре, че няма с какво да се бърша после. Вестниците сега са с гланцирани листа, а не като Раб. Дело едно време.
183
6
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
До въпросчеМи да не си теглел кредит! Вярно ще джиткаш пеша или с някой 20 годишен трошляк, няма да ходиш на почивка в Гърция ами ще садиш домати при мама на село и ще бъдеш свободен!
182
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До никк, картинката показва че ЕС без Китай не може да съществува. Трябва месец и нещо да се възстановят доставките. Китайците правят половината от световния БВП.
181
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре е да са живи отколкото печалбата.