Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана

Социализацията и възпитанието обаче страдат, учителят е ключов
93
Училището се променя, децата ще учат все повече от екрана
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дистанционното обучение ще продължи като алтернативна форма на присъственото, защото днешните и утрешните деца ще трупат знания все повече пред екрана, а не от книгите. Идеята на МОН е то да е до 20% от часовете.

Електронната система тръгна буквално за два дни, след като беше въведено извънредното положение в страната заради коронавируса, но анализът за нейната ефективност все още не е направен, защото е нужно време за това.

"Обучението от разстояние в електронна среда има предимства и недостатъци и нашата политика не е да замества присъственото обучение, но от друга страна трябва да се има предвид, че дигитализацията на света е неизбежна и че днешните ученици ще учат все повече на екран, а не на книжен носител“, призна по време на парламентарния контрол просветният министър Красимир Вълчев.

Още по темата
Той добави, че образованието е и социализация, и възпитание, което обаче не може да се състои в дистанционна форма.

"Най-доброто обучение е присъственото в класната стая, нищо не може да замени прякото взаимодействие с преподавателя. Част от знанията, уменията и компетентностите не могат да се научат в електронната среда. Такива са социално – емоционалните умения, развитието на мотириката, недостатъци които предполагат децата да са в класната стая", коментира министърът.

Според него в същото време трябва да се отчете, че днешното и утрешното поколение деца ще учат все повече от електронни ресурси и учителите трябва да ги насочат към правилните източници, защото в противен случаи те пак ще стоят пред екраните, но ще са под влиянието на социалните мрежи и други алгоритми.

Така че концепцията на МОН е електронното обучение да е само аварийна алтернатива на присъственото, но да се използва по време на грипните ваканции.

"Средно 10% или 3 седмици се губят заради извънредни ваканции", отчете Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
10
 
! Отговори
сс преди 4 години
да ви кажа ли каква е най - крайната цел тя е изцяло електронни пари и да изчезне кеша, не виждате ли че гледат всичко да стане през интернет и компютри, дъртите ги пиши бегали те ще измрът след време но младите като ги закърмиш че всичко е онлайнза тях ще е нещо нормално, а парите да са онлайн и да няма кеш тогава започва най голямото робство.........мечтата на ционистите да владеят човечеството и да следят всичко и всеки...
46
0
 
21
 
! Отговори
пери преди 4 години
До СветозарНе мога да повярвам, че ти харесва и си доволен от въпросното онлайн обучение.И аз съм в системата и съм и родител. Няма човек, с когото да говоря - в или извън системата - който да ми каже, че е ефективно.
45
1
 
1
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
До периАз съм в системата, драги. И мога да говоря.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да направят икономия от милиони ,да затворят всички училища кото много го хвалят онлайн ..тоя се е самозабравил
43
2
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Ако родителите бяха настояли, можеха големите ученици да бъдат върнати в клас на 15 май. Поне за един месец щяха да поучат нормално и да бъдат оценени реално. Сегашните резултати са абсолютно нереални, предвид възможността да мамиш и преписваш, която онлайн обучението предоставя.
42
0
 
14
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
Добре бе пич - нека е дистанционно обучението. Ама вие за толкова време някаква платформа разработихте ли? Или ще разчитаме на други? Щото в училището на сина ми разчитат на Зуум?!?!?А и измисли кой да гледа децата, докато родителите са на работа...Или и това през Зуум да го правим?
41
0
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
И Министъра да не ми рецитира готови заучени фрази, а да намери начин да направи онлайн обучението организирано, достъпно за всички и да гарантира да е максимално ефективно, ако мисли да го въвежда. Във вида, в който е в момента, по-добре и да не помисля да го пробутва. Единствено е приемливо през дървени и грипни ваканции.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При такъв страхлив министър децата ще учат завинаги пред екран на компютър или таблет!
39
2
 
13
 
! Отговори
пери преди 4 години
До СветозарТи учител ли си? Ученик ли си? От позицията на родител ли се изказваш? Толкова много кусури има онлайн обучението, че нямам време да ги изброявам. Единственото предимство е, че предполага гъвкавост и спестява време за придвижване, което е проблем само в големите градове.Има толкова други неща за оправяне в образованието, че те ако се ремонтират, ефектът ще е много по-голям и няма да има нужда от онлайн обучение. Айде само хора вътре в системата да се изказват кое е добро и кое не. Но в нашата страна всички са големи специалисти, нали?
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.е нищо няма да научат,което явно е и целта.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то цялата следваща учебна година ще си е в грипна ваканция.Трябва да помислите за това паралелките да се алтернират - половината тази седмица учат дистанционно, другата половина следващата. Не може да струпвате по 25-30 ученици в една затворена, недобре отоплена, недобре проветрена класна сая.Колко пъти ХЕИ затваря училищата, защото температурите са по-ниски от 16 градуса?
36
3
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нека от рано да си развалят очите и да сложат очила !А дали ще учат, или ще играят игри на него е друг въпрос...
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чипираха ги - като чипирани мишленца кибичат по 12 часа отвкъщи. Под домашен арест са ученици. Доброволен. И са щастливи от това. Поздравления.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е геноцид над децата ни. Господ забавя, но не забравя.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворът им е малко възмездие на тия за всичките золуми, дето направиха и продължават да правят с децата ни - къде от продажност и послушание, къде от това, че им е толкова акълът.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СуперВярно е, че интернет е пълен с информация, но имаш ли представа колко от тази информация е гнила?
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 23Дисциплината на учениците е дело но самите ученици. Защо държите отговорни учителите за това, колко ученици са влизали в електронните стаи? Вярно е, че учениците са "разпасани" до краен предел, но причина за това са новите ценности, които ни заливат от 1989 г. насам."Насила можеш да вземеш от човека, но насила не можеш да му дадеш."
30
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
процеса набира скорост..какъв е той?..-Ами помислете:-Някога ние С ИГРИ И ДИРЕКТНО ОБЩУВАНЕ разбирахме за себе си и за другите...СЕГА,ВСИЧКО ще минава през "цедката" на "екранното общуване".Защо?..-Казват ви:-"Така требе да бъде в 21-ви век"..И вие попивате тая лъжа..Защо?..-Защото сте ЗОМБИРАНИ!!!!!!!...24/7 не се отлепвате от "ТЕЛЕВИЗОРА",приемайки го за "Святата Истина..за "Пътят и истината и живота"..Е,..съжалявам ви,но какво да направя?!
29
1
 
7
 
! Отговори
Ивайло Иванов преди 4 години
Физическото възпитание и спорта могат да се провеждат на нинтендо wii !
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е един - Кой ще ми плаща да стоя в къщи с детето?Колко струва лицензията за "Прозореците"?И защо г'сн министъра говори, че "може така", но "може и така"?Как тези министри станаха "хора" без интер-нет или още ще чакаме?