Учителите подкрепят идеята за 20% дистанционно обучение

Това било възможност за училище и по време на грипни ваканции
27
Учителите подкрепят идеята за 20% дистанционно обучение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикат „Образование“ застава зад идеята част от часовете в училище да се провеждат дистанционно.

Според профсъюза промените ще дадат възможност за онлайн обучение при грипни ваканции, при форми на обучение извън редовната и интегрирано електронно обучение в присъствения учебен процес.

Още по темата

„Разразилият се национален дебат е учудващ, защото всички тези възможности са известни и използвани от десетилетия във водещите образователни системи. Може би съвместяването на редовна и електронна форма е новата визия на образователната система, като съотношението между двете форми е в основата на утвърдената за Европа политика за обучение в електронна среда“, посочват от синдиката.

Положителните страни на този, неприлаган досега учебен процес, са, че обхватът на учениците беше съизмерим с редовния. Интересът към тази форма беше впечатляваща от гимназиалния етап. Въпреки липсата на единна платформа, българските училища се интегрираха в тази иновация и направиха възможно успешното завършване на учебната година и провеждането на матури и външни оценявания, анализират ситуацията по време на пандемията от синдиката.

Голям недостатък в организацията беше липсата на оценки в първия етап от провеждането на дистанционния процес.

Още по-демотивиращ елемент беше забраната от МОН за писане на отсъствия. Тази свобода лиши от мотивация хиляди ученици и те не участваха ефективно в работата на класовете. Но това е задължаващо към законотворците - да ситуират регламент за електронно обучение – писане на отсъствия и включени видеокамери и т.н., пише още в позицията.

От синдиката смятат, че е необходимо да се осигури лаптоп за всеки учител, домашен интернет за учители и таблети за учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Повръща ми се преди 4 години
Коронавирусът беше ракетата - носител за да внедрят дистанционното обучение. Постоянно обясняваха колко е успешно. Аз като родител мисля, че е тотално неуспешно, защото от липсата на реална жива връзка страдат най-вече децата. Поколението става все по-зомбирани, неспособно истински да контактува, затъпяло и изнервено от постоянното обездвижване и втренчване в екрана. Сега поне висенето пред телефона или компютъра официално е оправдано.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после лятната ваканция да доучват, както сега го направиха.
23
0
 
4
 
! Отговори
10 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН преди 4 години
И СИ ГИ ОБУЧАВАЙТЕ САМИ... НАЛИ УЧИТЕЛИТЕ НИЩО НЕ ПРАВЯТ.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Синдикат "Образование""...Янка Такева...Ясно!(казано съвсем по простонародному - АФИФ РАБОТА)
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо не за 4 дневна работна седмица?
20
0
 
2
 
! Отговори
РОБОТ преди 4 години
И УЧАНИЦИ РОБОТИ
19
0
 
8
 
! Отговори
този преди 4 години
този министър и цялото некомпетентно МОН трябва да си ходят!
18
3
 
8
 
! Отговори
До анонимен 17 преди 4 години
Значи самото ходене ДО работа е предпоставка, за да получаваш заплата? Явно си от хората, които имитират работа от 8 до 5 в някое скътано офисче, като дремят в соц. мрежи и цъкат игри.
17
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как няма да подкрепят...3 месеца получават заплати без да ходят на работа,те нашите деца не искат в училище да ходят ,та електронно ще учат,особенно ромите )
16
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави впечатление, че тази "идея" за дистанционно обучение на учениците непрекъснато се натрапва, откакто тръгна вирусът. По медиите се лее безспир информация колко хубава била, бетер комунистическа сводка. Никъде не се говори за социалната функция на училището, за връзката учител-ученик, за спортните мероприятия, за изграждането на трудови навици и всички други неща, които трябва да държат учениците в клас. Прегръща се нещо маловажно под натиска на някакви лобита.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10Ако си от такъв кекав джинс, че и нет не може да си позволите, защо изобщо някой да си губи времето с тебе?!?!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Родителите никога не са имали право на мнение. Детето ти е роб на тази система и ти трябва, да правиш каквото ти се казва! ХАК ДА ВИ Е ОБШЕСТВОТО, СВ НА ВАС!
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз подкрепям домашнито обучение, с подбрани специалисти и професори, а не тая пародия, да трябва детето да си губи времето в онази невфикасна система в училище, в която на клиент трябва д вслушал другите деца, как ги изпитват, има много загуба на врече и общо взето не е толкова добра. Друго си е, като учи нон стоп по 10-11 часа на ден с няколко специалисти! Не се разсейва, не си губи времето с интернет и игрички, не се влияе от опасни и глупави идеи!
12
2
 
28
 
! Отговори
Невен преди 4 години
Не познавам учител, който да се натиска за дистанционно обучение, камо ли през грипните ваканции като бонус. Защо не ги покажат кои точно са? Защото няма такива. Точно като простотията да се учи тази година до 16 Юни.
11
1
 
32
 
! Отговори
123 преди 4 години
А родителите имат ли право на мение? Категорично против!!!
10
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривай училищета и уволнявай учителите - нищо по-ефикасно, ефективно и ефектно няма от това! Вместо един учебник по всеки предмет за цялата страна - еднин учител по всеки предмет! И БНТ2, БНТ3 - лесно и просто(не знам дали обаче е евтино).Всъщност дистанционното обучение е предвидено за високомотивирани ученици. По време на грипна епидемия, с много болни, е лудост. Е, за измислени епидемии - става.И за дървени ваканции - също! Но кой ще подсигури интернета на учениците...
9
1
 
31
 
! Отговори
SH преди 4 години
Те и досега тъмнолилавите "шведи" се "обучаваха" дистанционно (липсваха от училище), и затова не могат да четат, да пишат, да говорят...!!! Но явно такава е идеята и за бъдещето на целокупния мат'риал - неграмотност, простотия и тъпота...!!! Дааа...!!!
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите добре подкрепят идеята, но знаят ли, че 95% от тях стават излишни! Ще пускат по някои от националните ефири уроците и децата, ако искат да учат. Няма учители, няма училища! Дистанционно учене и изпити!
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да въвеждат дистанционно преподаване, е по-разумно да започнат да въвеждат прочистване на въздуха чрез специалните лампи, които си ги има като разработка и са внедрени в операционните зали на болниците например. Ясно става, че заразата е чрез външен някакъв контакт, т. е. може да се атакува средата. Струва ми се, че целта на неприлагането им масово е не хората да са здрави, а да се създава работа на медиците и фармацевтите. Ужас, ако няма грипни епидемии!!!
6
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобалистите много го натискат това дистанционно обучение... защо ??Бил Гейтс и той го раздава голям привърженик, а едновременно с това само неговата корпорация предлага програмата, която прави това възможно....