Обмислят до 20% от учебните часове да се провеждат дистанционно

Идеята само за училищата, където това обучение е било успешно
10 юни 2020 11:57, Петя Славова
22
Обмислят до 20% от учебните часове да се провеждат дистанционно
Снимка: БГНЕС

До 20% от учебните часове по различни дисциплини да могат да се провеждат дистанционно по време на извънредни обстоятелства, предлагат от Министерството на образованието и науката.

Предложението е обсъдено по време на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на образованието.

Още по темата

Предложението на просветното министерство се отнася само до училищата, в които дистанционното обучение е преминало успешно, и до тези от тях, които имат възможност и желание да приложат като иновация една пета от обучението да е онлайн, обясни  пред БНР директорът на 119-о училище в София Диян Стаматов.

"Най вече в класовете след 5-и, нагоре към 12-и. В начален етап (на обучение – б.р.) това не би могло да се приложи. И без друго учениците, които в момента са ученици, след 10-ина години ще живеят изцяло с дигитални платформи".

Тепърва предстои проектът на просветното министерство за изменение на закона за училищното и предучилищното образование да бъде подложен на широка дискусия.

"Най-вероятно доста, в общественото пространство, в образователните среди, и навсякъде", предположи Стаматов.

Отговаряйки на въпрос за реалистичните срокове за въвеждане на тези промени, той каза: "При едно бързо развитие на нещата би могло и тази учебна година, която предстои да бъде факт. При по-песимистичният вариант – от втория срок на следващата учебна година".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
До 18 Анонимен преди 4 години
Не мога да стана даскал, защото нямам връзки. Няколкократно опитвах - но греда!
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези лекторски и ваканции! Засрамете се! Ами станете и вие учители тогава! Ами те хората искаха да си вземат платената отпуска от 16 март, но ги натиснаха да работят заради децата ви! Ето можеше от 15 май да тръгнат на работа и даже и лятото да работят. Кой ги пита тях?Искате 20% ?Ами елате ги учете и вземете всичко! Имам една позната се скъса от работа, ама лекторските не ги плащат!Работи като хамава.В у-ще Вазов в Плевен -там Митев лекторски не плаща.Държи се с учителите като с роби!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биг Тийчър вижда всичко и Биг Тийчър ще бъде на всеки ученик в джоба, на смарт телевизора, на лаптопа.Кошмарите на всеки ученик се сбъдват.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17"Даскалите винаги са си били добре На тях им оправдаха възнагражденията имат ваканции имат срочни ваканции дават им пари за празници "След като са толкова добре и толкова им завиждаш, защо ти не станеш даскал? А?И направо - пей, сърце!А?
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даскалите винаги са си били добре На тях им оправдаха възнагражденията имат ваканции имат срочни ваканции дават им пари за празници
14
1
 
10
 
! Отговори
мислят ли?? преди 4 години
Въведоха извънредна епидемиологична обстановка, в този случай трябва да премахнат НВО тази година!!! Само за седмица посещаемост, в детските градини има вече заразени с covid19?!! Махнете НВО тази година, не мъчете и децата и родителите!!! Нечовешко е да принуждават деца на 13 год. да стоят с часове в затворено пространство с маски и шлемове и да правят изпити, а и при положение, че учебната година беше само от 3 месеца!!!! ББ да ги отмени.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво работиха 3 месеца детските учители? Седяха си у дома, но заплатите си им вървяха редовно!
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 15.06. учителите отиват на "работа" в училищата, за да си приключат започнатите през годината проекти. Децата няма да ходят. Те сами ще ги приключат и получат възнаграждения за тях, макар че не са работили нищо по проектите последните 3 месеца. Даскал да си! Пей сърце!!!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много удобно! Пестят пари за отопление, ток, вода, почистващи препарати, ще има за бонуси........... Родителите да му мислят.
10
1
 
18
 
! Отговори
toto преди 4 години
Не е нормално учителя да си "изпее" урока, кой разбрал разбрал, кой не е да е. Няма ли директен контакт ,няма и възможност да се разбере урока. И наистина ,защо трябва да се дава цяла заплата ,като нямат достатъчно часове и най ми е интересно ,как си уплътняват часовете учителите по физическо. И накрая с какво основание ,ще пишат оценки . Ако не се налага ,дистанционното обучение е пълна ама пълна ПРОСТОТИЯ.
9
4
 
11
 
! Отговори
До 9 Анонимен преди 4 години
Тогава моля да ми преведете 20%" от учителската заплата. Защото напрактика у нас аз си уча децата.Напротив, те ще вземат 20% лекторски часове върху заплатата. Както досега им платиха през месец май заплата+лекторски. И даже си искаха и бонусите за 24 май.
8
1
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Стига простащини! Нищо не може да замени класическото образование!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава моля да ми преведете 20%" от учителската заплата. Защото напрактика у нас аз си уча децата.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви кажа ли как учат,учениците дистанционно в момента?Според мен никак! Пълно скатаване,омързеляване,шашми по време на онлайн уроците,събиране по двама по трима на куп и така си провеждат ужким изпитванията и всякакви други шашми!Интересно е,че при този вид обучение знанията са на кота нула,а оценките високи?!
5
1
 
6
 
! Отговори
I am crazy преди 4 години
*** глупостите!!!!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еде министъра взе да поставя минуси)
3
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пък образование..имам приятел учител,казва кеф,стоя си в къщи ям и пия и получавам заплата
2
2
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Образованието е тотален крах,трагедия и в колапс.Правете каквото искате.Крадете пари,усвоявайте средства и програми.Всичко е безддънна яма ,с плачевни резултати и 95% неграмотни деца,които завършват!!!
1
4
 
14
 
! Отговори
.. преди 4 години
В някои еропейски държави децата ползват таблети за обучението си, които таблети са дадени безплатно от държавата. В БГ това не е възможно, но спокойно можем да изградим платформа за дистанционно обучение. Въпроса е правилните хора да се заемат с изграждането на платформата. А не такива, които само "усвояват" пари.