Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоКакво точно ще излезе от касите не разбрах? Неподписано съдебно решение ли? Абе, ***, ти знаеш ли че можеш да влезеш в сайта на накой български съд и да свалиш ДВОБОДНО решение по което дело решиш, неподписано? Също така може и да се абонираш за правно-инфорационна система и да си ги дърпаш оттам. Какви са тия мега секретни документи?
52
1
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Демокрацията е най-добрата система, но мнозинството в българи са прости и не гласуват правилно.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставка и избори, ако новите не се справят, веднага други. Тези ги чакахме 10 години. Той животът ми мина в чакане.
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв националист си ти бе ***, явно си от ГЕРБ шайката крадци. Я да се махаш, нахалник
49
13
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
За кой точно Морал иде реч, за този на Мая Костинбродска, Румен Петков, Христо Иванов и Импексова ... или за този на момчетата с черни тенески от шпиц командите на Божков, или за морала на тези които искат да променят нещо, но не заят точно какво и как ... Или за морала на този който се уплаши от това което ще изскочи от касите на съветниците и секретарите му ... или за моралът който се изразява във викове "Мафия" и "Оставка" и други подобни изрази родени и дефинирани на улицата ... !!!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е най-порочната система. Как може да даваш власт над живота ти на чужди хора само срещу обещания, а не без договор! Ако не изпълнят обещанията и използват властта над живота ти за да се облагодетелстват себе си и близките си - еми, това е положението, провалихме се, не изпълнихме обещанието, изберете си сега други! Другите ще бъдат честни - ха ха хааааа!
47
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПич, мога да оставя една диня да се развали, да я срежа с ръждив нож, да се изходя и изсекна в нея и после да я пусна да се спраска на асфалта, и тая диня пак ще е по-голям експерт от баце ти. Откъде накъде ще ме правиш премиер, въпреки че превъзхождам теб, цялата ти рода и всички гербаджии взети заедно по капацитет? Както повечето нормални хора и аз не искам да влизам в политиката, защото оттам човек излиза или в ковчег, или целия в ****а.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека рАботи без заплата бееее еей
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми Борисов от малцинството ли беше избран.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, разбрахме че Бойко след като откраднал милиарди не може да си купи сейф, и няма охрана и всеки му влиза в къщата. Айде нещо ново моля ви са, това вече е банално.
43
5
 
6
 
! Отговори
националист преди 4 години
Демокрацията реално е управление (и диктатура) на мнозинството, а не на групички крe*тени, упрявлявани от женското юмруче (пРезидента).Ако не сте го разбрали, ще ви принудим да го разберете.
42
1
 
4
 
! Отговори
не може повече така! преди 4 години
Не може повече така, не може! Трябва да ни дойдат едни благорпиятни обстоятелства при които нещата да се случват само както е нашата воля и както на нас ни харесва и животът ни да минава леки и приятно в удоволствия и забавления. Не мога значе да разбера, от къде ни идват такива обстоятелства нещата да се случват както си искат, а не според нашата воля както на нас ни харесва! Не може повече така, не може!
41
0
 
3
 
! Отговори
Протестиращ срещу ? преди 4 години
Моля употребилите "бело" да не коментират
40
5
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
До ЦццТи ли направи "новото клипче на баце"??? Според правописа, вероятно е толкова тъпо като предишното - с чекмеджето и кюлчетата. Жалко, че уж умни и млади хора вярват на толкова лошо направени "клипчета".
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Ми нека се чуе. Айде, къде сте? Или още не са ви натоварили по рейсовете?
38
6
 
4
 
! Отговори
Алекс2 преди 4 години
Предлагам въобще изборите да се премахнат ! Всяка партия си събира симпатизантите и която има най много и викат най силно става управляваща ! Евтино и икономично ?
37
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Довечера всички "на гости у баце" ;)
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледах клипа, това е все едно сме в някоя държава в Африка. Там диктаторите си държат подобни неща у дома си.Па добре че нямаше човешки глави. Борисов ти си изцяло за затвора. Вземи се махай че се погносихме яко от твоето съществуване.Това е СРАМ, СРАМ и пак СРАМ за всички нас.
35
10
 
0
 
! Отговори
Българин демократ преди 4 години
Приятели, наистина така не може! Предлагам на предсрочните избори да си измерем някои други да им дадем власт да ни управляват живота и да ни създават условия да се развиваме, сега сме демокрация приятели - най-добрата система и можем сами да избираме на кой да даваме власт да над живота ни за да ни създават условия за развитие и да го управляват!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Курнеклия НянковаВидяхме колко са подчинени НСО на Радев, щам баце поръчва уволненията и там. Защо изобщо се опитвате, трийсетлевови палячовци?

Спонсорирани публикации