Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
КопаКабана преди 3 години
До до 70 от славянинНа доброволците не се плаща. Нали за това си доброволец?
112
2
 
0
 
! Отговори
до 110 от славянин преди 3 години
''Значи не ти е ясно, какво е доброволец. Впрочем не ти е ясно и какво е капитализъм.''Съвсем ясно ми е какво е ''доброволец'', но май на теб не ти е ясно какво искаш от мен!? Хем искаш да работя в ковид отделение, за да разбера колко е ''страшно'' там, хем като доброволец без пари, е няма как да станат и двете едновременно! За без пари работя само на най-близките си хора, за всички останали работя за пари!
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има изследване от 2010 което ясно показва, че шансът да се разболееш от обикновен грип, който е аерозолен и се разпространява с най малките капчици във въздуха и остава с часове в него в затворени помещения, е от 10 да 25% по малко вероятно, ако носиш маска....потъпси в нета, в един от медицинските журнали и изследването!!! А ковид19 дори не е аерозолен и се разпространява с по-големите и тежки капчици, т.е. всичко покриващо уста и нос е много по ефективно! Въпросът е да е поемеш възможно по мал
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
славянина ще го излекувам от тъъпотИята му с правата лопата без обяснение.
109
2
 
1
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Браво ти си достоен за медал като путинов ***. Едно намери, а останалите?
108
2
 
3
 
! Отговори
До 112 преди 3 години
На мен ми прилича на египетска мумия. Като го чух да говори ми стана ясно, че е един провинциален комплексар , дочакал петте си минути съмнителна слава.
107
2
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Дете ми работи в ковид отделение, кото доброволец студент медик е.Живеем в ужас и гордост от месеци. За сега сме добре, но докога ?! Положението става критично. Бъдете здрави.
106
1
 
1
 
! Отговори
до 108 от славянин преди 3 години
''Срещал ли си заразен от Спин, от Ебола, от холера, туберколоза. И всичко това не съществува щото не си го срещал? Но май и интелигентността не си я срещал. Като впрочем повечето привърженици на Мангъров.''Със болен от туберкулоза не само съм се срещал, а имам eдин приятел, който преди повече от 20 години беше боледувал от нея, лекува се година и половина!
105
0
 
0
 
! Отговори
До 113 преди 3 години
Някои се качват на самолет без да ги е страх, други се качват и треперят през цялото време, трети не се качват. Що за *** въпрос?
104
0
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Не само си невъзпитан, но си и неук. Никой не е казвал, че маската и шалът пазят от вируса. Те пазят от капките в които се съдържа вируса. А ако беше ходил малко по-дълго на училище, щеше да знаеш, че за зараза има значение количеството вируси, които се приемат. Тоест маските намаляват това количество. Не го премахват.
103
6
 
0
 
! Отговори
до 104 от славянин преди 3 години
''Наложи се да замествам колега...още веднъж-бъдете здрави.''И уплашен ли сте до смърт от заместването на колегата ви в ''страшното'' ковид отделение, защото това е важното!? Май не сте!?
102
2
 
3
 
! Отговори
Св. М. преди 3 години
Мангъровия е готов за иконопис. То бива дълбокомислено съзерцание отвъд злободневната суета, ама направо е мигове преди да се възнесе на тази снимка.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да ако наричаш страх да се разболея дори от грип следното - висене пред джипито, после 30-50 лева лекарства, дисконфорд...температура, суполи...болнични...по малка заплата....а как ме треска гърлото ако е червеноооо не се спи през нощта....кашлица...изолация да не го лепна на жената и децата и тамън след 3-5 дена се освестя иииии голямото дяти го хванало...и след 2 дена и 2рия синчец и той цъфнал....и айде и аз бащата пак в болнични - АМИ ДА СТРАХ МЕ Е!! ОТ ГРИПА!Не се мре...ама 1 месец мазало
100
0
 
1
 
! Отговори
До 107 преди 3 години
Значи не ти е ясно, какво е доброволец. Впрочем не ти е ясно и какво е капитализъм.
99
0
 
0
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Наложи се да замествам колега...още веднъж-бъдете здрави.
98
1
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Срещал ли си заразен от Спин, от Ебола, от холера, туберколоза. И всичко това не съществува щото не си го срещал? Но май и интелигентността не си я срещал. Като впрочем повечето привърженици на Мангъров.
97
1
 
0
 
! Отговори
до 102 от славянин преди 3 години
Аз като доброволец за без пари няма да работя, такива филми вече няма, при капитализма се работи за пари!
96
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Говедааа, цял живот ходете с маски!Страхливецът умира всеки ден, смелият само ведннъж!"Тия лафове си ги разправяй на някой друг....не е въпрос на страх а трезва преценка основана на научни факти точно за маските има има изседвания още преди 10 години дори включващи и корона вирус, макар и друг вид!
95
0
 
0
 
! Отговори
до 101 от славянин преди 3 години
Кажи дали работиш в такова ''страшно'' ковид отделение, не дали си медицински работник!
94
1
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Мангъров от нужните старци ли е?