Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров

PCR тестове само за хора, които са болни, поиска доцентът
23 юли 2020 22:52, Красимир Ангелов
310
Не сме огнище на зараза, убеден е Мангъров
Снимка: БГНЕС

PCR тестовете трябва да бъдат прилагани само за хора, които са болни, но не и за лица, които са клинично здрави, смята доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника към Инфекциозна болница – София.

Във Велико Търново той посочи, че в статистиките се посочва броят на PCR тестовете за новия коронавирус, но не и броят на хората които са тествани. Според него така не става ясно колко са новозаразените и колко хоспитализираните.

Още по темата
По думите му този тип диагностика, открита през осемдесетте години на миналия век, продължава да дава около 70 процента достоверност, заради което се налага неколкократно повтаряне на тестовете за положителните случаи, което излиза скъпо.

"Не мога да се съглася, че сме огнище на зараза, защото PCR-тестовете не са показател", посочи доц. Мангъров, цитиран от БТА.

Инфекционистът подчерта, че задължително трябва да се спазват всички мерки за лична хигиена и дистанция, но хората, които са клинично здрави трябва да ходят на работа и на училище. По думите му трябва да се преустанови практиката личните лекари да диагностицират и лекуват хората по телефона и отново да започнат да ги преглеждат истински по правилата на медицината.

Не е нужно да се измислят нови епидемиологични правила, коронавирусните инфекции съществуват от десетилетия, човечеството ги е преодоляло по естествен път и е продължило да съществува, уточни специалистът.

Според доц.д-р Георги Кючуков - началник на Клиниката по неврохирургия в МБАЛ "Света Анна" във Варна в България няма реален скрининг на населението, защото се изследват само контактните лица на заразени с COVID-19. Реален скрининг е направен само в Пловдив и в Бургас, което е показало, че около 1-2 процента от населението е дало положителни проби.

Според специалистите затварянето на икономиката заради новия коронавирус е нанесло сериозни щети, но от медицинска гледна точка смъртността от коронавирус в България е под един процент.

Кризата в икономиката и в обществото се дължи на насадения страх и на опитите от този вирус да се прави политика и бизнес, подчерта доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
3
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Истинските доброволци работят в свободното си време.
92
1
 
0
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Медицински работник съм, да.
91
1
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 3 години
Ако живееш на пустинен остров е така. Щом живееш с други трябва да се съобразяваш с тях. Като не искаш- шамари. Просто е.
90
0
 
0
 
! Отговори
до 92 от славянин преди 3 години
''Няма да те приемат на работа в такова отделение, защото имаш характеропатия, която те прави опасен за живота и здравето на хората там.''Ами хайде уточнете се накрая искате ли да работя в ковид отделение за да ми ''дадете урок'' или не искате, защото имам ''характеропатия''! Това, което съм преживял в настоящия ми живот ми е дало такава и физическа и психическа имунизация, че са много малко нещата, които не бих се съгласил да върша!
89
0
 
0
 
! Отговори
До 94 преди 3 години
Като гледам си жив
88
5
 
1
 
! Отговори
69 преди 3 години
тук има доста умници, които критикуват Мангъров, ще е доста приятно да ви затапят отново в панелките с децата за няколко месеца, а и тези които ви плащат заплати да ви ги понамалят, но предполагам че повечето сте ненужни старци и оттам идва този ентусиазъм
87
2
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Вирус има, и точно защото все още е непознат, е толкова опасен. Болните се влошават за отрицателно време, а нанесените поражения засега са необратими! В скоро време, ако продължаваме с тези нарастващи бройки на заболелите, съвсем ще остане системата без лекуващ и полагащ грижи за болните персонал, поради факта, че персонала е недостатъчен за поемане на дежурства. Наясно сте също и с възрастта на една мед. сестра/лекар в една обикновена болница и рисковете, които поемат за здравето си.
86
1
 
2
 
! Отговори
до 92 от славянин преди 3 години
''Няма да те приемат на работа в такова отделение, защото имаш характеропатия, която те прави опасен за живота и здравето на хората там.''Ами аз работя със седемдесет и няколко души колеги в частна фирма и нямам проблеми с никого от тях, следователно нямам никаква характеропатия, ако въобще знаеш какво означава тази дума, но определено имам много остра психическа алергия към наглеци, които постоянно се опитват да те третират като тяхна собственост с която могат да правят каквото им харесва!
85
1
 
1
 
! Отговори
до 86 от славянин преди 3 години
''И като им кажеш, че се чувстваш добре, какво ще ти стане.Не се ли страхуваш прекалено. Никой няма да те пита как си с идея да ти навреди. Просто ако искаш помощ, ще я получиш. Ако не - здраве.''Въобще не се страхувам, а се дразня от третирането ни като животни длъжни да се подчиняваме безпрекословно на всичкитие им ид.отщини! А и въобще не съм длъжен да им давам какъвто и да е отчет нито за здравето, си нито за самочувствието си!
84
2
 
2
 
! Отговори
До 90 преди 3 години
Няма да те приемат на работа в такова отделение, защото имаш характеропатия, която те прави опасен за живота и здравето на хората там.
83
2
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Защо смяташ,че човек, който ти пише без да му трепне окото,че не му пука за болните хора, ще се трогне от човешкото страдание , ако се сблъска с него.?Може даже да развие садистични наклонности.Не следва да му се препоръчва да работи в КОВИД отделение.По- правилно е вместо поправителен труд, са отговаря по НК чл355
82
4
 
1
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 3 години
Ти лично бил ли си доброволец в ковид отделение, че знаеш колко е страшно там! Аз съм съгласен да стана доброволец в такова отделение, за да докажа на такива като теб че всичко един фейк, само че ще трябва да ме компенсират достатъчно финансово, за да напусна работата си и да започна новата си работа в такова отделение, но въобще не вярвам че държавата ще направи такова нещо, защото не е свикнала да плаща за работата ти!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Никой не казва че няма,вирусВъпроса,е,дали ние действаме правилно и кое е правилното действие срещу вирусаВ това е спорът!!!"Еми външното оценяване (другите държави) показва, че не се справяме от 1 месец....прави си изводите!!!
80
1
 
1
 
! Отговори
Разгневен преди 3 години
И Румъния, и Сърбия, и Македония не са огнища на зараза заедно с нас! Ние сме най- дисциплинираните и умни хора в Европа. Опа, май нещо обърках държавите. Дисциплинираните и разумните бяха Япония, Тайван, Ю. Корея...
79
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми Мангърчето да се свърже с останалите 200 държави и да им го обясни....че нещо не ни пущат лесно при тях....ние му верваме, ама май сме единствените, не знам що така даже комшиите нещо не му вярват...а сега и с тия протести съвсем ще ни затворят в кочинката ни...да си мрем у дома!
78
0
 
1
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
И като им кажеш, че се чувстваш добре, какво ще ти стане.Не се ли страхуваш прекалено. Никой няма да те пита как си с идея да ти навреди. Просто ако искаш помощ, ще я получиш. Ако не - здраве.
77
4
 
3
 
! Отговори
вече минаха над 5 ме преди 3 години
от извънредното положение и не съм чул и видял ковид болен. За сметка на инфаркт, разни видове рак, за инсулти да не говоря.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Не е косено, ами е стрижено,,убеден е Мангъров.
75
0
 
4
 
! Отговори
лекар преди 3 години
А при повечето млади имунната система е зле защото не спортуват,ядат всякакви б.о.клуци от веригите за масово хранене,затлъстяване,енергийни напитки.Освен това много малък процент от тях са кърмени повече от 2-3 месеца,някои въобще.Да добавим и замърсяването,ГМО храните от големите вериги и отговорът е ясен!Нито един вирус не убива,дори този но СПИН!Запомнете го един път завинаги!!!Той само отслабва имунитета,пациентите се разболяват тежко и умират от вторичните бактериални инфекции и придр. з-я
74
2
 
1
 
! Отговори
до 72 от славянин преди 3 години
''член 355, ал. 2 от НК. урежда въпросите за спазване на всякаква карантина.''Карантината е изолация с цел предпазване на околните ако си набеден за опасен за тяхното здраве, след като карантината ме изолира и таза ме прави безопасен за тяхното здраве аз не съм длъжен по времето на карантината да давам никакъв отчет на белите мафиоти как ке чувствам защото това е мой изключително личен въпрос! Или смяташ че трябва насила да ме принудят да им давам отчет за състоянието ми!? Ами да опитат!