Едно е ясно - характерен симптом на коронавируса няма

5 години са нужни, за да се ваксинира населението на Земята
43
Едно е ясно - характерен симптом на коронавируса няма
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не знаем две неща при този коронавирус - характерен симптом, който да го различава от другите респираторни вируси, и специфично лекарство, което да подпомогне неутрализирането на болестта. Това каза проф. Камен Плочев, началник на Първа клиника по инфекциозни болести във ВМА София, пред БНТ. Първият диагностициран случай на този коронавирус е от 8 март в "Пирогов", припомни д-р Плочев.

"Доста неща научихме през тази година и от чисто професионална гледна точка, и от морално-етична гледна точка. Ковид е заболяване, което постави под напрежение не само нашата здравна система, но и нашата социална система. Ние се научихме на неща, на които преди това не обръщахме внимание", отбеляза проф. Плочев.

Той сравни тази болест с темата от доктората си за биологичното оръжие - как ще се повлияе една биоатака върху населението и какво ще се прави. И призна, че ако трябва да напише наново доктората си, би променил доста неща.

Най-голямата разлика на този тип коронавирус от другите е, че не се самоунищожи, както първите два коронавируса, подчерта проф. Камен Плочев.

"Има и други коронавируси, които не притесняват много медицината, но този притесни доста световната медицинска общественост, съответно и националната, първо, че вади масово хора от икономическото пространство и второ - че той има непредвидим ход като клинично протичане и не се повлиява от антивирусните средства, които ние познаваме", заяви инфекционистът.

Ваксината е много важна, но в момента в света на ден се имунизират 4,7 млн. души, за да се ваксинира цялото население на Земата, ще са необходими 5 години, съобщи проф. Плочев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
И като няма симптом Как определяте че е коронавирус!?
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е, че нещо което не съществува, няма и характерни симптоми. Има симптоми на грио, каквото си е всяка година. И не е ли време да се затвори тази тема?
15
7
 
18
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Може още симптоматиката да не е научно изяснена, но ваксината вече е разработена и е задължителна за всички!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, при положение че другите коронавируси не са толкова опасни, още от началото на разпространението на този взеха много сериозни мерки. СЗО реагира много отрано и обяви световна пандемия. Явно информацията, която са имали за него още от начало е била доста повече, отколкото обявяваха официално. Може би възникването му изобщо не е случайно и специалстите са знаели с какво се сблъскват.
13
2
 
25
 
! Отговори
Стопанско въпросче преди 3 години
По каква щастлива случайност за глобалисткия "елит" вирусът е уж толкова страшен, че се наложи да се осъществяват тъкмо техните мечти - съсипване и свиване на средния и малкия бизнес, който (замислете се сериозно за този факт) например в ЕС произвежда над 55% от добавената стойност. И освен това налага погазване на основни конституционни права и развихряне на бюрократичния произвол по волята на неизбрани от никого кютуци.Най-удобната за някои противни хорица пандемия. Подозрително удобна.
12
0
 
13
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
А само за България ще са нужни 10 години..................с желанието към момента.
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименаз пък всеки ден се учудвам ,че има хора като тебе ,дано да нямаш деца ,че не трябва такива като тебе да се размножават!
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътят към ада е постлан с добри намерения!
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но пък има хора,които благодарение на този вирус станаха приказно богати.
8
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ден се учудвам защо има толкова плоски хора, които си въобразяват, че Борисов бързал да имунизира хората защото ги чипира да гласуват за него. Не знам дали е смешно или жалко изобщо да се прави аналог защо се бърза? Бърза се да се предпазят хората от тежко протичане на заболяването. Както виждате навсякъде има строги мерки и затварят цели държави заради британски и африкански щам. Вместо да философствате защо се бърза за ваксините - позаинтересувайте се какво става с другите държави!
7
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Значи,нито знаем от какво се разболяваме,нито как да го лекуваме.Ужас!
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както беше казал Коцко Здравето: симптоми няма - болни има; лекарство няма - излекувани има; що е то?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 години - ама нали се сещате, че след 6 месеца антителата на всички, които са имунизирани - ще отслабват? Няма данни все още ваксините за колко дълъг период ще са активни. Рано е да се каже дори дали ваксинираните ще са предпазени поне за 6 месеца от тежко протичане на заболяването. Така тези 5 години, където ги дават като пример са абсолютна хипотеза, която никой в момента не може да докаже.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки ваксинирал се с евроатлантическата ваксина става гласоподавател на Бойко.Затова не искат преди изборите да внасят руската ваксина.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затуй ли толкова бърза пожарникаря да ваксинира народа. Тайният симптом на ваксината е гласуване за ГЕРБ който ще си проличи чак на 4 април.
2
9
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ако пуснат 5 минутният тест, нещата мноооого ще се променят. Дано е евтин.
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спускането на лъжи само и само народа да бъде въвлечен в заблуда и по-бързо да се ваксинира.На ден трябва по 1000 позитивни новини да се бълват за ваксините.