Ценови шок и при горивата - декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

Шофьорите вече усещат увеличенията
Обновена: 7 окт 2021 23:11 | 7 окт 2021 23:00, Анисия Иванова
151

От 3 до 5% ръст на цените на основните горива до края на годината очакват експертите у нас. Причината - растящите цени на петрола и природния газ на световните пазари. Възможностите към момента за задържане на цените са почти изчерпани, смятат от Българската петролна и газова асоциация.

От началото на годината цените на горивата тръгнаха нагоре, като до момента увеличението е с до 50 стотинки за литър. В сравнение със световните пазари у нас ръстът е по-бавен, благодарение на съхранените наличности, но тенденцията за увеличение ще се запази до Нова година, отчитат експерти.

Още по темата

"В момента тези запаси са изчерпани и прогнозата е в рамките на 5-7 стотинки, бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха, че в последните дни цените на бензина и дизела са между 2,20 и 2,35 лв. за литър. Така на практика се оказва, че през декември ще зареждаме с от 3 до 5% по-скъпи горива и тогава литърът ще ни струва 2,40 лева. 

А шофьорите вече усещат по-скъпите горива и по джоба си.

"Пълня си автомобила догоре", каза шофьор.

"Повечето бензиностанции предлагат отстъпки", допълни друг шофьор.

Причините за поскъпването на горивата са готвените от ЕК промени в облагането и вкарването на екологичен компонент в цената им, обясни Светослав Бенчев - юрист на браншовата организация.

Според подготвяната нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., при дизела с 1,40 лв., за пропан-бутана увеличението ще е от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво - до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 стотинки на литър, показват изчисленията на асоциацията. От крайните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв.

Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива, и от 2023 г. литър ще е към 4 лева, пише "24 часа".

На фона на увеличението в момента ЕС цели постигане на икономика без вредни емисии в следващите три десетилетия, а промените трябва да влязат в сила от 2023 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: горивацениBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
8
 
1
 
! Отговори
Умолявам Ви, ГЕРБ !! преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа от ГЕРБ, умолявам Ви на колене за милост, готов съм да ме употребите политически ще направя всичко, нямам пари, плаче ми се, ето: rraichov00кльомбаgmailточка ком
45
0
 
23
 
! Отговори
СС преди 2 години
Браво на Евроджендърите зелена енергия,ел.коли,вятър и мъгла !!! Искаме ток от АЕЦ , а не "зелен ток" !!!
44
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъзътъ мий пълна с Зимнии ,тикви и компоти. 3 прасета чакат за дамазлък да ги врътна на луканки,кървавици шип кабап и сланинка .3 бурета с червено вино и едно и половина с Ракия.Около 20 бутилки газ съм заредил в гаража.Къщата е санирана има си панел за бойлера. Плащайте ку искати 5 пъти по скъп ток бензин дизел и яжте *** на веригите на мунсанту
43
2
 
17
 
! Отговори
12 години ред преди 2 години
На изборите, нека благодарим на човека, който направи тези цени възможни!
42
3
 
13
 
! Отговори
Дидо преди 2 години
В началото на септември бяхме за 3 дни в Истанбул и дизела беше около 1.47 - 1.53 лв. за литър! Бензина беше и той, като нафтата! Е как там е на тези цени и то от отдавна????? - а тук....?!
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата руска термоядрена електроцентрала в град Саров ще бъде няколко ХИЛЯДИ пъти по-мощна от атомните.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Сибир ще се модернизират съществуващите, но на първо място ще се строят нови градове в удобни природно-климатични зони, градове от съвременен тип и логика на разполагане, чието развитие ще се свърже с природните ресурси. Това ще бъдат градове с най-модерна архитектура, с развита инфраструктура и наука, образование и здравеопазване, удобни градове, привлекателни и интересни за живот най-вече за младежта. Тези градове на народната империя ще станат места на сглобяване на Руския свят.
39
5
 
14
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Тиквите добре ни наредиха
38
4
 
26
 
! Отговори
F-16 Block-70V преди 2 години
Богати сме. Платихме милиарди долари за няколко нови модерни 50 годишни американски самолети.
37
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са най-големият производител на нефт в света, и това не им стига, ами и внасят нефт. Защо САЩ не намалят консумацията си на нефт и не ни изпращат танкери с нефт за да ни подкрепят в кризата?
36
4
 
28
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 2 години
Ако Южен поток беше построен сега нямаше да има Северен поток 2, нямаше да има енергийна криза, нямаше да има повишение на цените на нищо, а България щеше да е основен енергиен играч в Европа. Айде продължавайте да се навеждате на ЕС и на САЩ.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Брюксел няма ли да ни изпратят цистерни с евтин бензин? Нали сме членове не ЕС? Защо Брюксел не иска да ни подкрепи в труден момент?
34
1
 
15
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
С ес напред кьм - средновековието
33
6
 
6
 
! Отговори
Умолявам Ви, ГЕРБ !! преди 2 години
Уважаеми, Дами и Господа от ГЕРБ, аз съм Ваш голям почитател, но в момента нямам пари, а много искам да си купя нещо. Готов съм на всичко за Вас, ще направя каквото пожелаете, моля Ви, умолявам Ви на колене за милост, помогнете ми: rraichov00кльомбаgmailточка ком
32
3
 
8
 
! Отговори
Украйна преди 2 години
Огромна трагедия. България не е по-добре. Американско партньорство.
31
4
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
ЕС няма ли да помогне на България, ЕС нали е солидарен съюз, а България е пълноправна членка на ЕС и НАТО?
30
0
 
35
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
- Обичам го тоя ценови шок! С него отраснах - с него и ще остарея...
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийно неефективните вятърна и слънчева енергия днес струват около 7 до 9 пъти повече. При това слънчевата и вятърната енергия е толкова колкото е - не може да получиш повече енергия отколкото слънцето грее и от вятъра ако ще и цялата земя а покриеш с вятърни мелници и соларни панели.
28
10
 
7
 
! Отговори
Влади Пича преди 2 години
Явно така Владо Путин ни се отблагодарява за това, че Боко Тиквуня му построи тръба без процедури и документи. "Благодарим" ти господин Путин! Вдигай още цените пич. Егaси...
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия изгражда енергийната си стратегия на базата на ядрената енергетика.