Ценови шок и при горивата - декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

Шофьорите вече усещат увеличенията
Обновена: 7 окт 2021 23:11 | 7 окт 2021 23:00, Анисия Иванова
151

От 3 до 5% ръст на цените на основните горива до края на годината очакват експертите у нас. Причината - растящите цени на петрола и природния газ на световните пазари. Възможностите към момента за задържане на цените са почти изчерпани, смятат от Българската петролна и газова асоциация.

От началото на годината цените на горивата тръгнаха нагоре, като до момента увеличението е с до 50 стотинки за литър. В сравнение със световните пазари у нас ръстът е по-бавен, благодарение на съхранените наличности, но тенденцията за увеличение ще се запази до Нова година, отчитат експерти.

Още по темата

"В момента тези запаси са изчерпани и прогнозата е в рамките на 5-7 стотинки, бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха, че в последните дни цените на бензина и дизела са между 2,20 и 2,35 лв. за литър. Така на практика се оказва, че през декември ще зареждаме с от 3 до 5% по-скъпи горива и тогава литърът ще ни струва 2,40 лева. 

А шофьорите вече усещат по-скъпите горива и по джоба си.

"Пълня си автомобила догоре", каза шофьор.

"Повечето бензиностанции предлагат отстъпки", допълни друг шофьор.

Причините за поскъпването на горивата са готвените от ЕК промени в облагането и вкарването на екологичен компонент в цената им, обясни Светослав Бенчев - юрист на браншовата организация.

Според подготвяната нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., при дизела с 1,40 лв., за пропан-бутана увеличението ще е от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво - до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 стотинки на литър, показват изчисленията на асоциацията. От крайните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв.

Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива, и от 2023 г. литър ще е към 4 лева, пише "24 часа".

На фона на увеличението в момента ЕС цели постигане на икономика без вредни емисии в следващите три десетилетия, а промените трябва да влязат в сила от 2023 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: горивацениBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
4
 
! Отговори
Лукойл преди 2 години
Буци е звънял на Вальо, да направят кризата - нали Лукойл са монополисти, а Буци е биз-бизе с Вальо, Путин и Ердо. Не е като да не е ясно на всички. Сега ще го изкарат обаче лошо управление на "зеления чурап" фигуранта Радев.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уникален реактор ще осигури енергийното бъдеще на Русия. Новият ядрен реактор на бързи неутрони с охлаждане на олово ще се превърне в демонстратор на уникална технология - напълно затворен ядрен горивен цикъл.
24
1
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
Поне два пъти през битността си на шофьор, съм виждал и цени по 3 лв/ литър, така че трудно се изненадвам в тая посока.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делът на енергията от атомни електроцентрали, водноелектрически централи, вятърни и слънчеви електроцентрали у нас надвишава 37% и такива конкурентни технологични предимства, разбира се, трябва да се използват, за да се увеличи темпото на изпълнение на проекти в ядрената енергетика , за активното развитие на малки водноелектрически централи, сега в света активно се обсъждат възможносттие на приливите и отливите, а ние имаме върху какво да работим, абсолютно имаме конкурентни предимства каза Владимир Путин.
22
1
 
1
 
! Отговори
И 1 лв да стане преди 2 години
Пак ще крадем.
21
3
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Врати се,Бацо! Ке умрем при тия лоши комунисти!!!!
20
2
 
17
 
! Отговори
ВоваАлкаша преди 2 години
А междувременно Нефтохим/Лукойл продължава да работи на загуба. Интересно.
19
3
 
4
 
! Отговори
Лукойл преди 2 години
Тука е имАло "Ало, Вальо! pomagai :)" - познах ли?
18
4
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Мда... Путин нямало да играе същата игра, само дето той самият казва, че ще я играе. Само лбещава да го вкарва по-плавно.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Time to Bulexit
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има да сънуваме цени от 1.60 за литър бензин, колкото беше миналата година. Когато бяха големите протести в България ще се окаже, че се е живяло най-добре. 2023 пък ще си спомняме с носталгия за тази година. При 3 лева за литър ще стане интересно.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи запаси от първична енергия останаха само в Русия. Икономика със вятърни мелници и соларни панели не се прави. Кризата ще бъде унищожителна за всички, но Русия ще пада много по-бавно от останалите.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия трябва да премине към по-екологични енергийни източници по един по-плавен и балансиран начин, отколкото Европа. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с членове на правителството. Такъв енергопреход като този в Европа не ни е нужен. Виждате какво се случва в Европа: има истерия и някакво объркване на пазарите. Преходът трябва да е плавен. И нашата страна има абсолютно всяка възможност да избегне подобни грешки, каза Владимир Путин по време на срещата. Следователно, смята руският лидер, не е необходимо Русия да прилага сляпо стандартните схеми за намаляване на емисиите.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Forbes: Европа е пред енергийна катастрофа, от която няма спасение. Политиката за преминаване към зелени енергийни източници може да доведе Европа до катастрофа още тази зима, пише Forbes.
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на енергията ще растат, всичко ще мине на тротинетки и на колела, само избрани от елита ще имат ел. коли. Вятърните перки и соланите панели могат да произведат едва 7-10% от необходимат енергия която потребляваме сега, а и без това електричестките коли са скъпи. Производството ще се свие с 80%, останалите без работа ще е са на базов доход, ако дотогава еврокомисарите не ги прочистат с ваксините, ако останат много хора ще има доброволна евтаназия. Става въпрос на Запад, в Русия и Китай не смятат да играят тая игра.
11
3
 
16
 
! Отговори
ЛЕКО преди 2 години
Цените се вдигат само в ЕС .
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС и комисарите в Брюксел с половин милион евро заплати съвсем не са глупави и енергийната криза не е заради тяхната "некомпетентност". Енергията ще поскъпне около 10 пъти (виновна Русия), колкото струват зелените енергии, и производството ще се свие 10 пъти - толкова могат да произведат вятърните мелници и соларните панели. Тогава ще бъде съвсем нормално за хората да приемат прехода към зелени енергии, защото на практика няма да има увеличение на цената, а плюс това спасяваме планетата и клаймът чейнджис и всички сме щаствливи!
9
11
 
8
 
! Отговори
Смъртна присъда преди 2 години
Главният прокурор Иван Гешев поръчва убийства!
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко отива по-дяволите като цяло.
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което днес ни изглежда като рекордни цени на газа, въглищата и тока, е само началото. Най-лошото тепърва предстои. А то ще дойде, когато изригне цената на господстващия енергиен ресурс на цивилизацията - негово величество нефтът.