"Автомагистрали": Парите за "Хемус" няма да бъдат върнати

Сключените "ин хаус" договори са порочни, каза Десислава Христова
9 ное 2021 15:55, Анисия Иванова
96

Какви документи са иззети преди дни при проверка на "Автомагистрали" и забавя ли се строежът на АМ "Хемус" след разкритията за изнесените милиони?

Според председателя на Съвета на директорите на държавно дружество "Автомагистрали" Десислава Христова дружеството е обект на проверка от самото начало и няма нищо притеснително в това, напротив.

"Обратно на това, което твърдят някои бивши колеги, по първи, втори и трети лот, където има разрешение за строеж, работата продължава. Тя не е спирала. И в момента се работи, и в момента се сертифицират свършени работи. Там, където се говори за незаконно строителство, ние нищо не правим, тъй като нямаме право", каза Христова в студиото на "България сутрин".

Заради строежа на АМ "Хемус" преди дни в дружеството влязоха НАП и МВР, които иззеха документи и лаптопи, свързани със строителството на магистралата.

Христова припомни, че автомагистрала "Хемус" е само част от "ин хауса".

"Да не забравяме, че тук става въпрос за Видин - Ботевград, който също е голям проект. И 84 свлачища също са дадени по "ин хаус". Всичките тези обекти едва ли има фирма в България, която би могла да се справи със собствени усилия. И "Хемус", и всички други обекти, дадени по "ин хаус", са проблем и предизвикателство пред нас", каза тя.те

Тя призна, че тези договори могат да се определят като порочни.

"Договорите симулират доставка на материали и наем на техника, а реално по същество са строителите на съответните обекти или части от тях. Законът дава право симулативната сделка да бъде от "прикрита" да стане "явна". Въпросът е отначало "ин-хаус" предвижда собствени възможности и някакъв доста по-ограничен процент на външни услуги", допълни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ подизпълнителите могат да бъдат изсветлявани.

Още по темата

"Те самите нямат против, имаме официално писмо от браншовата камара. Доставчиците на материали биха искали да бъдат наречени строители. Те също биха искали да бъдат изсветлени и да работят по-прозрачно. Цените за "Хемус" са приемливи и добри. Ако бъде прекратен "ин хаусът" - при една следващата процедура цената със сигурност би се оскъпила много повече. Раздадените вече аванси едва ли ще бъдат върнати", подчерта тя.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" смята, че не е трябвало да се възлага "ин хаус" на "Автомагистрали".

"Ние играем на свободния пазар, изхранваме се от работата си, не сме на бюджет. Респективно носим риска от загуби. Цените на материалите вървят нагоре и тези, които са фиксирани, са нормални. Ако погледнете другите "ин хауси" - те са раздадени един след друг. Какво ще кажете за свлачищата, за които са раздадени в пъти над цената на цялото свлачище под формата на аванс. Раздадени са пари за лот 7-8 и 9, където още няма никаква яснота какво трасе ще има", коментира Десислава Христова.

И е категорична, че няма как парите да бъдат върнати.

"Лъжа е, че има банкови гаранции за всички. От всичките стотина фирми - може би има за една, две фирми. Всичко друго е застраховки. А тя е ако има неизпълнение. Една сага, от която няма излизаме. Най-малко обвинявам бившите си колеги, които са били на моето място. Убедена съм, че такива грандиозни схеми няма как да се случат без благословия от най-високо място", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко .... изляти са в едни чекмеджета. Видя ли новите снимки на спинкащият буци, даже и презервативче до патлака беше сложил.
38
16
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Парите за Хемус са изляти в магистралата и поне се занае къде са отишли, а доколко това е било целесъобразно само Съдът и Прокуратурата могат да кажат, за разлика от близо двата милиарда изтеглени като заем от правителството на радевата Хунта само през последният месец, а ако към тях се добавят и резервът от 2 милиарда които ББ им остави, то милиардите изхарчени от фигуранта само през последните няколко месеца вече стават четири и радеФ трябва да отговори в кое чекмидже ги стъкми ... !!!
37
15
 
14
 
! Отговори
ha ha преди 2 години
Абе Бати Боко за това ли обичаше толкова да обикаля 'магистралите си' - да прибира саковете??? (явно не верва на банките и обича пачките...)
36
10
 
16
 
! Отговори
на кратко преди 2 години
Чекмеджан раздал едни аванси, за да му напълнят чекмеджетата. Излъга за пореден път, че имало гаранции, а реално няма. Мините, които заложи са толкова много като след война. Ще откриваме и ще избухват години след управлението на хунтата герб-дпс.
35
8
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Тази женица сипе порой от приказки, но никоя от тях не хваща дикиш. Страхотни кражби на гърба на на бедният българин. А на нея самата са й плащали луди пари, за да прикрива далаверите. Чорапа се разплита, имайте търпение.
34
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки, дъра-дъра само за да въпреки дадените авансово суми за материали, защото Комитова взе от парите за автомагистрала Хемус 500 милиона, които няма да бъдат върнати....а къде са ги вкарали Киро и Кокоро не е ясно. Това е промяната, честито българи!
33
14
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да се смееш ли, да плачеш ли ? Ами ако искате да свършите някаква работа, ще разберете ,че Борисов си е свършил работата! Всъщност, къде са ония близо половин милиард/491милиона/, които Кокорчо извади от сметките на Автомагистрали и набута в бюджетния излишък? Те ще бъдат ли върнати на фирмата! Ако Борисов е плащал предварително, това е най-доброто което е можел да направи! Първо, че сега материалите са двойно по-скъпи,и второ...щяха да бъдат откраднати от "служебните"!
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До некой - като онзи *** транспортен министър, алкохолика Москов - които си уби сам детето в нетрезв вид с моторна шейна! Вместо да се гръмне се покри и Бати Боко го направи Шеф на някаква Банка (черноморска или нещо такова!) Някой да си спомня за него? Да е в предизборната агитация на герб (колко са принципни)?
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христова като говори за кражби да обясни дали ще върне заплатат си от 13 000 лв на данъкоплатците?
30
11
 
12
 
! Отговори
До некой преди 2 години
Така де, а при ББ - като те хванат да крадеш - те пращат на друга - по висока длъжност! Така да се каже - вече "доказан експерт'...
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите парите къде са парите ----
28
3
 
9
 
! Отговори
некой преди 2 години
Тия в 'лошия комунистичеки Китай' - ги бесят публично! За назидание на тия които ще опитат да правят същото! И за това сега Китай догонва САЩ като втората (ако вече не е и първата) Икономика в Света!
27
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По важно е да се разчепка докрай хвърлянето на сакове в джипката при обиколките по Хемус .
26
9
 
9
 
! Отговори
въпрос на време е преди 2 години
Големо тегло го чака банкяския айдук,Божието наказание тежи над него с пълна сила!Нема дек да се скрие!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
Атанасов преди 2 години
До АнонименАми , който е работил в тази сфера-разбира думите и....а такива,които не разбират,да не пишат.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън. Седи някаква на хранилка и обяснява как съвсем законно са крали и как това е най-доброто за държавата.
23
7
 
17
 
! Отговори
Дако от Сокако преди 2 години
Всеки друг метод щял да излезе по скъпо, ама и по качествено. Ин хауса е мижи да те лажам. Едни некадърници възлагат работа на други некадърници уж за малко пари, *** накрая кат се тегли чертата какво ше стане?
22
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Ке ги вратите,ке ги вратите !!!!
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще има някой е затвора доживот??? КОГА? Какво и колко трябва да откраднат за да тикнат поне един в затвора? КОГА?
20
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите са на топло у чекмеджетата.С част от тях са купени последните проблемни машини с цел провокация.Друга част от парите ще иде за купуване на гласове по селата.И една ама не малка част от парите ще бъде гепене от герберски кметове!