"Автомагистрали": Парите за "Хемус" няма да бъдат върнати

Сключените "ин хаус" договори са порочни, каза Десислава Христова
9 ное 2021 15:55, Анисия Иванова
96

Какви документи са иззети преди дни при проверка на "Автомагистрали" и забавя ли се строежът на АМ "Хемус" след разкритията за изнесените милиони?

Според председателя на Съвета на директорите на държавно дружество "Автомагистрали" Десислава Христова дружеството е обект на проверка от самото начало и няма нищо притеснително в това, напротив.

"Обратно на това, което твърдят някои бивши колеги, по първи, втори и трети лот, където има разрешение за строеж, работата продължава. Тя не е спирала. И в момента се работи, и в момента се сертифицират свършени работи. Там, където се говори за незаконно строителство, ние нищо не правим, тъй като нямаме право", каза Христова в студиото на "България сутрин".

Заради строежа на АМ "Хемус" преди дни в дружеството влязоха НАП и МВР, които иззеха документи и лаптопи, свързани със строителството на магистралата.

Христова припомни, че автомагистрала "Хемус" е само част от "ин хауса".

"Да не забравяме, че тук става въпрос за Видин - Ботевград, който също е голям проект. И 84 свлачища също са дадени по "ин хаус". Всичките тези обекти едва ли има фирма в България, която би могла да се справи със собствени усилия. И "Хемус", и всички други обекти, дадени по "ин хаус", са проблем и предизвикателство пред нас", каза тя.те

Тя призна, че тези договори могат да се определят като порочни.

"Договорите симулират доставка на материали и наем на техника, а реално по същество са строителите на съответните обекти или части от тях. Законът дава право симулативната сделка да бъде от "прикрита" да стане "явна". Въпросът е отначало "ин-хаус" предвижда собствени възможности и някакъв доста по-ограничен процент на външни услуги", допълни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ подизпълнителите могат да бъдат изсветлявани.

Още по темата

"Те самите нямат против, имаме официално писмо от браншовата камара. Доставчиците на материали биха искали да бъдат наречени строители. Те също биха искали да бъдат изсветлени и да работят по-прозрачно. Цените за "Хемус" са приемливи и добри. Ако бъде прекратен "ин хаусът" - при една следващата процедура цената със сигурност би се оскъпила много повече. Раздадените вече аванси едва ли ще бъдат върнати", подчерта тя.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" смята, че не е трябвало да се възлага "ин хаус" на "Автомагистрали".

"Ние играем на свободния пазар, изхранваме се от работата си, не сме на бюджет. Респективно носим риска от загуби. Цените на материалите вървят нагоре и тези, които са фиксирани, са нормални. Ако погледнете другите "ин хауси" - те са раздадени един след друг. Какво ще кажете за свлачищата, за които са раздадени в пъти над цената на цялото свлачище под формата на аванс. Раздадени са пари за лот 7-8 и 9, където още няма никаква яснота какво трасе ще има", коментира Десислава Христова.

И е категорична, че няма как парите да бъдат върнати.

"Лъжа е, че има банкови гаранции за всички. От всичките стотина фирми - може би има за една, две фирми. Всичко друго е застраховки. А тя е ако има неизпълнение. Една сага, от която няма излизаме. Най-малко обвинявам бившите си колеги, които са били на моето място. Убедена съм, че такива грандиозни схеми няма как да се случат без благословия от най-високо място", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
11
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
До 18 А Баце кючек играеше за пари, нали? Само да ти припомбя замчето на Баце отпреди 5-6 години - 16 млрд. лв. Кво ще кажеш, а??? А новите снимки на Баце видя ли ги, леешпер?
18
7
 
6
 
! Отговори
Бою Тиквочето преди 2 години
Ше разберете че аз отделям най-гоялм процент за пътища и най-малък процент за чекмеджето, ама ше е късно. Да знайте ако някой иска да работи за ползу роду няма как да стане, щот тоя дет иска да пълни чекмеджето нема да му да даде. Аз поне балансирам и гледам да има за всички. Народопсихологията не мож я надскочи.
17
12
 
20
 
! Отговори
THE EVIL преди 2 години
Кка не ви е срам, тези които защитавате това крадливо нищожество и шайката му...? Вие съвест и срам нямате ли, ако пък нямате... деца нямете ли и внуци, тези които ще плащат огромните заеми потънали не знайно къде, изтеглени от Лойко и шайката му.Платени или прости все ми е тази, вие сте по голям позор и от крадците, че ги защитавате срещу огризки от откраднатото или от ъпотия. Да сте проклети во веки!
16
17
 
14
 
! Отговори
СЕВЕРОЗАПАДНАЛ преди 2 години
с такива калинки като комитова и христова, които сигурно са работили само на бюро, ПЪТ НЯМА ДА ИМА В БЛИЗКО И ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ, Северозапаната част на България съвсем ще затъне, даже товарните превози през Дунавмост 2 ще замрат, поради изключително тежкия маршрут.... Честит ви рундю 2
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес правителството на Радев е взело поредният външен заем в размер на 500 млн евро.
14
7
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Евро атлантическите ценности и дивия капитализъм на Територията създате тези рожби на псевдо демокрацията. Това искахте 90-та като скачахте по площадите, няма да се оплаквате !
13
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да се знае, ме заплата на Даниела Христова е 13 900 ле. Мъжът й беле виден протестър срещу Борисов, сега е зам кмет в министерството на енергетиката
12
3
 
16
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 2 години
А ХОРА В ЗАТВОРА ЩЕ ИМАЛИ
11
2
 
19
 
! Отговори
Монегаск преди 2 години
Кога ще сложат човек който иска и може да обясни как точно стоят нещата?
10
8
 
19
 
! Отговори
СТРОИТЕЛ преди 2 години
нещо... нищо не се разбира от коментара на госпожата... хем не е трябвало да се раздават авнсово, хем у нас няма други, които ичат техника и възможности да изпълнят поръчката... а за свлачищата направо кърти с твърдението, че хем не са извършени СМР, хем надвишават в пъти необходимите средства, МАЙ ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, че госпожата е като министърката, НИКОГА НЕ СА СЕ ЗАНИМАВАЛИ СЪС СТРОИТЕЛСТВО
9
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Песните на Великото герберско време: "Обикновеният човек взе парите, каза "Чакай малко", хвана самолета, гони му следите"................................."Пачките във сака и билет за влака. Ердоган ни чака, хайде на море"
8
13
 
18
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
И защо Борисов и Гешев са още на свобода?Това е въпрос застрашаващ националната сигурност!Военна прокуратура трябва веднага да ги арестува !За каква правова държава говорим , когато премиер и Главен прокурор са в комбина за крупно ограбване на Държавата?При арестта , ако мръднат , разстрел на място за опит за бягство!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като няма да бъдат върнати значи БКП на БКП око не вади! Постигнали са другарско споразумение!
6
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова много порочни, че магистрали се строяха, хората си взимаха заплатите, а от хазната не намериха да липсва и един лев. Радев да каже какво направи хунтата с парите за Хемус.
5
1
 
18
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кръв повръщам пари не връщам :)))
4
7
 
7
 
! Отговори
Гербаджиков преди 2 години
Ин Хаос We Trust
3
6
 
2
 
! Отговори
смях преди 2 години
зловещ коментар на джентълмена от пост нумеро уно.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
работа,работа,работа
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакай ти от умрял писмо!