За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
До Землянин преди 2 години
Не е вярно,че химията е по повърхността на зелениите. Повечето препарати са с системно действие и проникват в растението. Пък при миенето не се изчиства голяма част и от контактните препарати, те остават в порите. Да донякъде си прав,че препарати се натрупват в месото, ама голямата част се пречиства от организма, виж функцията на черен дроб и бъбреци.
63
0
 
2
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 2 години
Го.да се отглеждат само в САЩ и Северна Америка .Европа отглежда Крави и Телета .Разликата е около 500 килограма на глава до.тък .
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако това ще са разсъжденията на умнокрасивите след 3 игли за ковид, то да забраним всякака форма на ваксинация, че IQто може да удари отрицателни стойности."=>=>Зада си набиеш 3 игли трябва да имаш IQ с отрицателни стойности, а трите игли ти понижават IQ-то до нови върхове на отрицателните стойности.
61
0
 
2
 
! Отговори
До Землянин преди 2 години
Вегетарианците ползват някои животински продукти, веганите не. Веганите са малко и от скоро,модно е.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За въглеродния отпечатък само да спомена - Киро Харварда както и Рундю летяха с лични самолети поотделно до Брюксел, сами проверете какво причинява всеки един полет като отпечатък.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Започна зеления терор..."=>=> Сериозните анализатори това го говорят от година - че след като се изчерпи ковидния терор ще се мине на климатичен такъв. Примката трябва да се затяга по всякакъв начин.
58
1
 
6
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
До 71 При плодовете и зеленчуците химията е 90% по повърхноста. След като измиеш добре всичко е Ок. Остават само нитратите. При вас е сериозно обаче. Защото месото, мялкото и яйцата е от животни, които се хранят месеци с тези химии, защото никой не измива фуража им. Тези химий са вътре в животинските продукти в супер висока концентрация. Плюс бонус хормони и антибиотици.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приготвила съм вече едни пържоли за ЧНГ от българско прасе, оцеляло доскоро случайно от набезите на ЕС. Само това ме спира да не забъркам мусаката. Ама после ...
56
7
 
4
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
До 69 Вегани няма от 20 години. Вегани има от Древноста. Термина Веган е нов. Преди са ги наричали Вегетарианци. Класическото вегетарианство е веган реално.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не храната е вредна а нейното количество и качество. Пък веганите да не си мислят,че ядат чиста храна! Всичко е бъкано с препарати
54
2
 
4
 
! Отговори
До 56 Землянин преди 2 години
Ми то вегани има от 20години, пък казваш живеели средно с 15г. повече. Айде бе
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Землянин"нищо, че СЗО сложи месото при Стронция като ниво на канцерогенност. За връзката между месото и сърдечно-съдовите заболявания се знае също от години."=>=>Всичко това е вярно за месото получено от напмпвани с анаболи и антибиотици животни.Ако човек консумира месо рядко и то от естествено отгледани животни такава опасност няма.Друг е въпросът, че по магазините такова месо няма.Месото по магазините е повече химия отколкото месо и когато го консумираш ежедневно резултатът е ясен.
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пиел съм бил, пушил съм бил, много съм одел по жени. Щял съм бил да умра 15 години по рано. Ама КОИ години дами и господа. Кои години.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахааааа, журналята се оляха напълно... Вече "Пик" изглежда по-сериозна медия...
50
4
 
4
 
! Отговори
ЕвроАтлантик преди 2 години
Край. Повече няма да вкуся мусака! Щом трябва ще пазим природата!
49
7
 
7
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Имат ли веганите по-дълъг живот? Много големи проучвания на населението установиха, че вегетарианците и веганите живеят по-дълго от хората, които ядат месо: Според проучването на университета Лома Линда вегетарианците живеят около седем години по-дълго, а веганите - с около петнадесет години по-дълго от хората, които ядат месо.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия добре че се рсзкараха от ЕС
47
5
 
3
 
! Отговори
За сведение преди 2 години
на диетоложката смесването на мляко, яйца и картофи( въглехидрати и животински белтъчини ) в едно ядене съвсем не е полезно, но пък мусаката си е вкусно ядене, така,че от време не време може. Но все пак е странно да чуеш от диетолог, че и професор, че такава смес било балансирано и полезно блюдо.
46
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да получиш оценка от инглизите за ястия е все едно, пингвин да видиш да лети. Не съществува понятие "британска кухня".
45
0
 
20
 
! Отговори
хахо преди 2 години
за тия диваци хот догът е върхът на ястията . нация която няма едно национално ястие е тръгнала да ни дава акъл кое е вредно и кое не е . пълни ***