За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия от тези ваксини полудяхаДа седнат да забранят воениндействия и ядрени опити И ще се оправи природата а не да си правите срещи за решаване пробем със климатСкоро ракът ще се среща при всеки 2ри от тези бомби
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Акъл от *** не ща! Ясно!
82
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мусаката не знам,но ако доживея времена в България две п-далчета или момиченца да се целуват публично на улицата,майките им ще ходят в черно след това,предупреждавам от сега!!
81
2
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
НАЙ-БЪЛГАРСКОТО ястие е "имам баялдъ" с него нашите прадеди са провеждали деислямизацията на Балканите!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименфиш енд чипс не е английско и не е ястие българино
79
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АСАДИСТ АЛГАФАРИ Е БЪЛГАРОМРАЗЕЦ И Е ТУК ЗАЩОТО ОБИЧА ДА ЯДЕ СВИНСКА МАС
78
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А откога мусаката е българско ястие? Изобщо има ли автентично българско ястие? Англичаните поне си има fish and chips.
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛГАФАРИ ДА СИ ГЛЕДА АСАДИЗМА И ДА НЕ СЕ БЪРКА В МУСАКАТА
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"екологът" Апостол Дянков е толкова еколог колкото ИДИЛ са държава, червен неврастеник с болен мозък
75
1
 
9
 
! Отговори
Анархия преди 2 години
Една крава, каручка, нивичкаи пушка те правят независим от системата, а това не им харесва. Да ни дадат право на едни налъми, тениска на година и опашка за дневен порцион са мечтите на тая ***.
74
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Който знае английски, да гледа филма "Don't Look Up" (Не поглеждай нагоре). Засега го няма с превод обаче. Участват Леонардо ди Каприо, Мерил Стрийп, Дженифър Лоурънс, Кейт Бланшет, Джона Хил, Рон Пърлман. Изобщо цяла плеада супер звезди. Филмът с черен хумор и убийствен сарказъм прави една дисекция на съвременния свят в който живеем. Ако го гледате ще ви стане ясно какъв е отговора за мусаката :)))
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРОУЧВАНИЯТА НА АНТАРКТИДА И МУСАКАТА? САМО БЪЛГАРСКИ *** МОЖЕ ДА ОБВЪРЖЕ ТЕЗИ ДВЕ НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА.
72
2
 
9
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Аз муската я правя със свинско месо. А на тия кравари,които са правили това проучванеим давам един съвет и той е да се доближат до някой гнусен "Макдоналдс",точно до изпаренията от приготвянето на арабо-еврейските бургери и да се наслади на вонята на дзверска np.ъдnя. Не вредни емисии,а отвратителни nърдucuu. Макдоналдс е еврйска храна,приготвяна по традиция на Аврамистичните холокости.
71
0
 
9
 
! Отговори
Еко преди 2 години
Незабавно спрете продажбата на Свинско месо, картофи, лук, яйца, йогурд чушки и домати в UK! Дайте пример и спрете унищожаването на планетата! Започнете от UK!! BBC убеждава англичаните да се откажат да ядът храна. Виж риба може да ядът зщото си я ловят сами (поне докато е останало някаква риба в океана)
70
1
 
5
 
! Отговори
Тъпанар преди 2 години
Те индийците вместо да се занимават с глупости, да вземат да си ограничат раждаемостта, че това е по-сериозен въглероден отпечатък от това, че няколко милиона ядяли мусака. Само в Индия и Китай живее кажи-речи половината човечество. Да не говорим за кухните им. И да си сменят свещените животни. То май това им е проблема на тия.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПРАВИЛНО===== новата дума е "политик"!
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2. Че то всичкото "телешко" в България е всъщност говеждо.
67
1
 
1
 
! Отговори
Правилно преди 2 години
Щом мусаката е вредна, то значи свинската кайма, яйцата, киселото мляко и картофите са вредни. Веднага да се забранят всички тези продукти в магазинната мрежа на UK!!. Англичаните няма да ядът свинско яйца, йогурд и картофи! Бан от магазините в UK!
66
4
 
4
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
До 81 Веганите не са чак толкова малко. Вече са около 10% от населението в Западните Държави. Има много популярни личности вегани, като Новак Джокович, Луйс Хамилтън, Ариана Гранде, Били Айлиш, Бил Клинтън, има и футболисти - Смолинг, Белерин и Гнабри.
65
0
 
18
 
! Отговори
Лицемери преди 2 години
Британците пътуват по цял свят със самолети, ловят риба без да спазват никакви международни норми, унищожават завинаги живота в цели морски територии и заличават цели морски видове. При все това ББС се е хванала с нашата мусака. Долни лицемери! Защо въобще им се обръща внимание на лъжите?