За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
18
 
5
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Статистически погледнато хората в студиото най-вероятно ще починат в следствие от лошият си лайфстайл подчинен на любовта им към животинските продукти. Сега хвалят мусаката с месо с усмивка и ирония, но след години, тя ще е причина за смърта им. Инфаркт, Рак, Диабе, Инсулт ... от това умира мейнстрийма. Много проучвания показват, че веганите живеят средно 15 години повече от обикновенните хора.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛИЦЕМЕРНИТЕ БРИТАНЦИ ПРИКРИВАТ СОБСТВЕНАТА СИ ВИНА, КАТО НИ ВМЕНЯВАТ НЯКАКВА ВИНА ЗА "ВЪГЛEРОДЕН ОТПЕЧАТЪК". АМИ НАЛИ НИ УНИЩОЖИХА ИНДУСТРИЯТА И СЕГА Е РЕД НА HUMAN FACTOR. СЛЕД ТОВА ЩЕ СИ НАПРАВЯТ EASTERN BRITISH COLUMBIA!!! Е, ЩЕ ОСТАВЯТ И МАЛКО АБОРИГЕНИ ЗА КОЛОРИТ И ДА ИМА КОЙ ДА ЧИСТИ КИНЕФИТЕ!!!...
42
0
 
28
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Не мусаката е вредна, а глупостта!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудят се някои какви бисери да пишат само за да ударят по имиджа на България. Като знам колко много месо се консумира в Германия, хич да не реват, че нашата мусака замърсявала толкова климата. Британците също здраво бекони набиват. Аз лично например не ям много месо, а пък мусака по 2-3, максимум 5 порции годишно. Пак много шум с цел пропаганда срещу нас!
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето затова искат да се ваксинираме, за да се намали СО2, но ваксърите откъде да знаят. Те едва ли са чували, че някой се опитва да намали замърсяването на планетата, а още по-малко пък са наясно, че това е най-лесно, като се намали населението. По този начин децата и внуците на милиардерите ще са сигурни, че ще живеят на чиста планета, а в крайна сметка всеки мисли за наследниците си. Иначе се ваксинирайте. Ползите са повече от вредите, но за кой са ползите и за кой вредите е друг въпрос...
39
16
 
7
 
! Отговори
Землянин преди 2 години
Без комсумация на месо - може. Без транспорт - не може. Май липсата на мозък е при пристрастените към *** безотговорни хора. Веган мусаката е 10 пъти по-вкусна. Но един закоравял мършояд дори няма и да я опита ... нищо, че СЗО сложи месото при Стронция като ниво на канцерогенност. За връзката между месото и сърдечно-съдовите заболявания се знае също от години.
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе що имам чувството че освен зеленио сертификат ни готвят и въглероден такъв. А си пръднал, а си останал без квота.
37
1
 
19
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Поредните безделници са направили пародия на нещо, в случая "проучване", базирайки се на която пародия могат да напишат нещо нестандартно. Това нестандартното трябва да покаже колко са креативно мислещи, какви новатори са, как не се побират в рамки. А те са си обикновени бездарници. И така си изкарват хляба - с шумотевица. Сега да очакваме "изследването" колко е пагубно телетата да сучат мляко от крава. Ужас!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за пърдежите нещо да кажат?
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40, щом е публикувано в Индия, значи е публикувано в Англия. То Англия вече се управлява от индийци и пакистанци. Кралицата я държат за *** и бяло клоунче за пред света. Всички в кралството са под челмата на индийците. Но пък си го заслужават. Това се случва с колонизаторите. Накрая колониите им изяждат главата. А ние ще си ядем мусаката. И по-добре, ако не друго поне е вкусна
34
1
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
За такива малоумщини ли се харчат парите на данъкоплатците?
33
1
 
19
 
! Отговори
ми прав си преди 2 години
До Анонимен 22 От тях тръгнаха и двете световни войни!Ние се отказахме от комунизма за да правим ОБЩ ЕВРОПЕЙСКИ ДОМ,тия пак напъват да чорбаджийстват!Ами не става така!
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А не,не съм съгласен за мозъка на западняцитеИмат но е толкова пренебрежимо малък,че е колкото главата на карфица.Щом са стигнали и до мосаката.За тях всичко което започва с Мос(ква)ака,например е изключително опасноДа *** и простотията им и глупостите им.От *** идеолозите повече не може да се очакваТова е максимумаДа сдават на изтока управлението,че да се оправи положениетоИнак ще им хванат задниците пайжинаЩом отрекоха и мосакатаА москалите с розово масло,кога ще ги заклеймят,като враг 1.
31
1
 
15
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
Кой чете тия глупости, баси хората, работа си нямат явно!
30
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък днес ще готвя мусака. Табиетлийската. Ще пържа зеленчуците, тиквички, пат..джани, картофи. Морковите, лук и чесън ще задуша. Каймичка и после вкусна заливка. Голяма тава ще направя. И име си измислихме -Кошмарът на англичанина. Само бутилка вино трябва да купя и ще си я хапнем довечера, за ужас на нейно кралско величество. Живи и здрави да сме хора... и всички да имаме всичко, което е нужно за една табиетлийска мусака на масата през цялата следваща година. Пожелавам ви го от сърце!
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това "изследване" е правено от някакви, дато нагъват телешко/говеждо, инжектирано бог знае с какво, пият чай, пръскан кой знае с какво, ваксинирани като за последно, и те не знаят с какво. Не разбирам защо трябва да им се връзваме. Обаче мусаката все по-често се прави с вносни картофи, лук, вносно сухо мляко, вносни яйца, готова кайма, омесена и оцветена ... Ето това трябва да им се напомни. Въглародния отпечатък е оставен някъде другаде. Те самите са си въглероден отпечатък.
28
1
 
29
 
! Отговори
много интересно преди 2 години
Значи,на американците не им пипат говедата дето ги ядат,а на нас им пречи мусаката,така ли!?Не знам,ама колкото повече време минава,толкова повече ги недолюбвам тези ***-диванета!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен28 не е точно така. под формата на неолиберализъм се връщаме 1985 когато ни обесняваха че е вредно и няма щото строим развито общество и преизпълняваме плана, а на другарите дечора си купуваха на голямо междучасие шоколадови яйца и букси кола от корекома ;)
26
0
 
15
 
! Отговори
Забавно е преди 2 години
До Анонимен 24: Да, може да се нарече и тъпотия, но не може да не се признае, че е и забавно. Нерде мусаката, нерде липсата на мозък, нерде въглеродният отпечатък. На мен лично отдавна ми е омръзнало да гледам по всички канали все приказки за Кронавируса.
25
2
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 2 години
*** с неопределен пол ще ми се изхождат по въпроси от наше национално значение, като мусаката. От днес ще бъдат увеличени приготвянията на въпросното ястие в моята къща...!