Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути

Говорим за репресии в независима Македония, заяви Илия Стояновски
20 яну 2022 14:03, Александър Попов
214
Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути
Илия Стояновски. Снимка: Личен архив

Посещението на Кирил Петков в РС Македония предизвика много полемики, започнаха анализи на историци и политолози. Но какво мислят българите в Македония, с които премиерът направи кратка среща?

Един от тях, Илия Стояновски, се обърна към министър-председателя и даде гласност и на позицията на наши сънародници в западната ни съседка.

Публикуваме обръщението в нередактиран вид, за да запазим автентичността на неговото мнение.  

"Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние.

Още по темата
По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България, аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
32
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Ние ви чуваме и ние знаем, но политиците които ние избираме или които ни спускат отгоре са национални предатели
29
46
 
10
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Няма причини да не му вярваме на този млад човек от Македониа с българско самосъзнание,но иска ми се да го попитам ,той знае ли на какво са подложени хората с македонско самосъзнание в България?Картинката не е по различна. България направи всичко възможно да асимилира и разпръсне всички граждани с македонско самосъзнание,но родовата памет неможе да се затрие толкова бързо.
28
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви са тези платени ***. Какви репресии, какви пет лева. Българите в Македония имат същите права като Македонците там. Много бързо забравяте нещата. *** имаше премиер Любчо. Той и преди да дойде на власт, и след, не е криел симпатиите/ към България. Стига вече с този квази патриотизъм.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъка!!!
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как, нали вчера цял ден се хвали, че е супер голям успех. Имали сме нота, че макетата нямали да ни взимат Пирин планина. Вие знаете ли какво е това, никой не го е постигнал до сега. Нали така се изцепи и след самолетната линия ги пускаме. Това са супер важните неща и ги постигна човека само с едно посещение. Нищо, че им даде Гоце Делчев. Да ни е честито.
25
0
 
16
 
! Отговори
101 преди 2 години
България има териториални претенции към Македония опа Северна Македония
24
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АБЕЙЙЙЙ КАНАДЕЦ-***!!! Адски съм афектиран ОТ това писмо!!!! Не ме интересува ЛЪЖЕЦ ЛИ СИ...КАНАДЕЦ ЛИ СИ!!! АМА АКО ОЩЕ ВЕДНЪЖ МИ ГОВОРИШ ЗА някакви си икономически тъпотии, ВМЕСТО за това да осигуриш БЪЛГАРИСКИ УЧИЛИЩА на БЪЛГАРИТЕ ДО ГРАНИЦАТА НИ - ХВАЩАМ НОЖА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
4
 
59
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Мъчително е да четеш подобни работи, и да си безсилен! Евреите навсякъде по света са евреи. И срещат подкрепа. Американците - също. Държавите подкрепят своите общности. Ние се държим като просяци, и позволяваме на някакъв пуяк да ни обяснява високомерно, че РСМ нямала към нас "териториални претенции"?! Само за това, защото е земя изтръгната от Майка България, полята с кръвта на над 200 хиляди български войни, тези не трябва да ги пускаме - камо ли да им правим метани!
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се предавайте продължавайте с борбата за свободата си.
21
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма право да ни казва да пуснем РСМ при сегашното положение.
20
3
 
38
 
! Отговори
до българите в РСМ преди 2 години
въобще не сте им спешни на *** и Кирчо.Просто изпълняват поръчка на САЩ под надзора на Мустафа! Следва ИК и зелена сделка! После взимат парите и "ще видим",оправяй те се! Това ви чака както вас ,така и нас!
19
4
 
31
 
! Отговори
Изпусната е работата преди 2 години
Първо, обикновените хора винаги са предавани - така е от хилядолетия. Второ, толериране на промити от сърбите мозъци от десетилетия - гърците им показаха откъде изгрява слънцето. Трето, новото правителство няма гръбнак да се противопостави на ЕС и американците и всички останали които лобират за РСМ. Пудели пък като Плевнелиев разяриха руснаците (без да съм им фен) преди години и сега и те също активно помагат в пренаписването на историята.
18
3
 
29
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Пак казвам, както и много други, много ни е мека политиакта към сърбоманска Македония !!!___Нека абревиатурата РСМ да се чете - Република Сърбоманска Македония !!!
17
2
 
33
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
До BOLGAR.Лошото е че вчера четох някъде, че мислят да се промени начина на приемане на нови членове в ЕС,с цел да се избегне постоянно вето или прочие...Та може да увиснем в един момент.Трябва да се помисли евентуално за Референдум...
16
1
 
39
 
! Отговори
Браво за смелостта преди 2 години
Време е за Второ Национално Българско Възраждане , тоя път цялостно и повсеместно !
15
3
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се извинявайте за българския си език. Много си е добре - за всеки случай е по-добър от този на наш Киро. Възхищавам се на съхраненото Ви българско самосъзнание. Имате моето уважение.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
120 хиляди български паспорта.На изборите излезнали 1000 човека да гласуват
13
1
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позор за България и българите дето го избрахме тоя "премиер".
12
1
 
61
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
България е длъжна да защитава българите, където и да са! Ще държим РСМ извън ЕС и сто години, ако трябва, докато не възтържествува истината и справедливостта!
11
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките хора.... На фона на налезения канадец....