60% са против пластичните операции, за 76% фолк певиците налагат модата

74% смятат, че младите момичета прекаляват с естетическите корекции
108
60% са против пластичните операции, за 76% фолк певиците налагат модата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

60% от българите не одобряват естетическите корекции на външния вид, а 74% са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическата намеса. Близо 900 хиляди българи биха променили нещо във външния си вид, а 62% са на мнение, че на младите момичета не трябва да им се позволяват естетически корекции. Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо естетичните корекции. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 юли 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

60% от българите не одобряват естетическите корекции във външния вид. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които не одобряват такъв тип намеса във външния вид. 27% от своя страна изразяват одобрение към естетическите интервенции. В данните от проучването ясно се вижда, във всеки един въпрос, поколенческата разлика по отношение на тази тема. Най-младите, в по-малки дялове, възприемат отрицателно естетическите корекции, докато по-възрастните са значително по-консервативни към съвременните методи за разкрасяване.  56% от хората на възраст 18-29 г. одобряват естетическите корекции. Делът на жените, които отговарят положително на този въпрос, е по-голям от делът на мъжете (30% на 24%). Данните показват, че живеещите в Столицата в по-големи дялове одобряват естетически интервенции за сметка на живеещите извън София.

76% от хората са съгласни, че естетическите корекции се налагат от популярни лица, докато 15% не споделят това мнение. Същият дял (76%) са съгласни и с твърдението „От естествената красота по-хубаво няма“.
Едва 35% от хората са на мнение, че естетическите корекции правят жените по-красиви, а 52% не споделят това мнение.

Близо 2/3 от хората са съгласни, че естетическите корекции не трябва да се позволяват на млади момичета, а 26% посочват, че не са съгласни. Данните показват, че младите на възраст 18-29 г. в по-голям дял не са съгласни с това твърдение. С увеличаването на възрастта се увеличава делът на хората, които са съгласни, че такъв тип интервенции не трябва да бъдат позволявани на млади момичета.

60% от българите са на мнение, че естетическите корекции правят жените еднотипни. Прави впечатление, че жените в по-голям дял са съгласни с това твърдение за сметка на мъжете.

Близо три четвърти (74%) са на мнение, че съвременните момичета прекаляват с естетическите процедури, а едва 13% не споделят това мнение.

Едва 16% от българите посочват, че биха променили нещо в своя външен вид. 80% посочват, че не биха променили нищо. 36% от най-младите (18-29 г.) биха променили нещо във външния си вид. 26% от хората на възраст 30-39 г. също биха направили някаква промяна, ако имат възможност. С увеличаване на възрастта рязко намалява делът на хората, които искат някаква промяна във външния си вид. Живеещите в Столицата също в по-голям дял биха искали промяна за сметка на живеещите извън София.  

Едва 26% биха подкрепили техен близък/ приятел да си направи естетическа корекция, докато 55% не биха оказали такава подкрепа. По отношение на интимния партньор, то 22% биха го подкрепили, ако иска естетическа корекция, а 65% не са склонни да го направят.

Уголемяването на устните в най-голям дял среща отрицателно отношение сред хората (78%), следвано от корекция на носа без медицинска необходимост (74%). Високи дялове на неодобрение се открояват и по отношение на пластични операции на лицето с цел разкрасяване( 67%) и уголемяване на гърди (63%). С по-ниски дялове на отрицателно отношение са слагането на изкуствени мигли (56%), както и изкуствено удължаване на коса (52%).

76 процентни пункта смятат, че фолк певиците налагат критериите за красота в българското общество, следвани с 56 проценти пункта от световните звезди. Инфлуенсърите са с 37 процентни пункта като образи налагащи съвременните критерии за красота в българското общество. По отношение на инфлуенсърите, то при най-младите, в най-голям дял, за сметка на останалите възрастови групи, налагат критериите за красота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен98 Да, за съжаление и тука е пълно с пещерняци, чиито манталитет се свежда до позьорска мачовщина, а какво седи зад нея, има ли някакво покритие за претенциите им, не е важно. Такива питекантропи не уважават никого, дори и жената до себе си, просто защото и те самите не получават уважение, няма основание за това.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 "В това нещо лошо ли намираш." Ами, в Ориента на друго са свикнали. Жени със самочувствие ги бият директно по егото :))))
90
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 93/95 Като гледам как се държиш, се съгласявам с теб, че е за цял живот.
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖАЛКА КАРТИНАВ магазина се разхожда все едно е на модно ревю в Париж. В това нещо лошо ли намираш. Браво на жената, много са малко тия дето се разхождат по този начин.
88
3
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 2 години
Няма нужда да ходиш на 3 метра зад мъжа с наведена глава за да имаш нещо в нея и да не се обличаш и държиш като долнопробен парцaл. Ама то като си пpo.ст е за цял живот.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малките парцали гледам големите парцали
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖАЛКА КАРТИНА Е, вярно не е вече жените да ходят на 3 метра зад мъжете свели поглед в земята. Обаче в Ориента още е така, тъй че на който му липсва това ... :))))
85
0
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Попитаха 100 мъже: - С коя фолк -певица искате да заседнете в асансьор?Преобладаващия отговор е: -С която и да е,стига да не пее.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попфолк певиците бяха 90те и 2000-те. Сега модата я налагат плейметките. Демек довчерашните сервитьорки, открили силата на разтворените крака пред българския "бизнесмен", който в общия случай е някой забогатял от обществени поръчки тарикат, но до вчера и той е бил чистач някъде.
83
2
 
6
 
! Отговори
ЖАЛКА КАРТИНА преди 2 години
ЖАЛКА КАРТИНА , ПРОСТИТУТ..И ДА НАЛАГАТ МНЕНИЕ , ВЧЕРА НЯКАКВА РАЗГОЛЕНА ПЪ...НА В МАГАЗИНА ДО ЩАНДА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ СЕ РАЗХОЖДАШЕ СЯКАШ Е НА МОДНО СЪБИТИЕ В ПАРИЖ !! АБЕ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ БГ ЖЕНИТЕ СЕ ПРЕВЪРНАХА В БГ *** !!!
82
2
 
5
 
! Отговори
Стъкмено преди 2 години
а кое е новото, къде е гаранцията, че е имало някакво проучване. Някой очилат теоретик е седнал зад компютъра и писал общо познатите неща, като добавил цифрички и проценти. Бугарска работа.
81
0
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
А, и тази която с Део рекламира спорт тотото - ами с тези джуки не и се разбира какво говори.....ужас!
80
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Против са, но като видят някоя наточена мадама, и си викат, "егати що пък на мен не ми се "падна" тая". И така. :)))
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76, не са само младите. Разхождах се в южна Великобритания и срещу мен вървяха две лелки. Първата ми мисъл беше български. Разминахме се и бяха наистина българки. Разпонах ги по дрехите. С онези журжетени топове и страните панталони 7/8. Другите се рапознават по клиновете от битака. Мъжете най-лесно се разпознават по диагоналките. Накоро един на летището във Фракфурт се мъчеше да ми говори на немски със силен акцен. Смях :) Веднага си личи кой от къде е! Манталитет! И грозотия!
78
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 77, преди 2 години
"Всеки сам трябва да избира какво да прави това е демокрацията..." хххххх Всъщност това няма не е демокрация, а анархия. В обществото винаги се поставят някакви граници на приемливо и забранено. Иначе хората с чалгарски манталитет могат да се дялкто си щат - никой за сега не ги е спрял. Но демокрацията позволява останалите да си изразят мнението по въпроса. Особено когато изрично ги питат за това. На който не му изнася чуждото мнение - да ходи да живее в тоталитарните системи . Там са забраните
77
0
 
12
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Всяка кифла има право да избира, дали да си направи корекции, или не. Но защо ходят при един и същ пластичен хирург, е това не мога да разбера, После всички си приличат, като две капки вода са. Това Камелия, Анелия, Емилия, не можеш да ги различиш. Тази грешка направи и Илияна Раева, прилича си с Дарина Павлова и онази гадателка на Берлускони Теодора. Малката Венета Райкова, и тя не прилича на себе си, а колко сладка беше преди. Дерзайте, и продължавайте да се загрозявате.
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая на снимката изглежда лека и елементарна к..ва
75
1
 
4
 
! Отговори
Киро Брейка преди 2 години
да се изкаже по въпроса?
74
3
 
6
 
! Отговори
ил Рапоне преди 2 години
И какво общо със статията, която е манипулативна и непредставителна извадково, има хубавото момиче без корекции на фотото. Бяхте пуснали снимката и в метеорологична статия. Поне платете на мацката авторско право. Приятен ден.
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има два варианта или ги гледате татуирани като ковьорчета и с силикони или белене работи и който е с малко по дълга коса брада или къса пола *** камани там... Вие си избрахте първото сега защо сте сърдити.... сами си избрахте какво да е обществото, ДЕМОКРАЦИЯ.... всички лгбт мгблт и всякви такива имат права... кой си ти да казваш че не можело да слагат силикон??? Както казваше другаря Живков: който има пари той решава какво да прави ти като нямаш какво ще решаваш....